Senioren Journaal van donderdag 16 juni

Oplossingen wonen en zorg afdwingen

Gemeenten hebben te lang weggekeken van de problemen rond wonen en zorg voor ouderen, zegt de voorzitter van KBO-Brabant: De minister moet ingrijpen en gemeenten middels  een ‘aanwijzing’ dwingen tot actie, zoals dat eerder ook gebeurde voor asielzoekers.

Financiële hulp regelen vaak te moeilijk

Het is vaak te moeilijk voor ouderen om bij de overheid financiële hulp aan te vragen, concludeert de Nationale ombudsman. Veel ouderen maken daardoor geen gebruik van zogeheten inkomensvoorzieningen, waar ze wel recht op hebben. Het gaat bijvoorbeeld om zorg- en huurtoeslag of een aanvulling op het inkomen als iemand geen volledige AOW krijgt, aldus de NOS.

Mantelzorgers inzetten in verpleeghuis

We moeten starten met nadenken over het inzetten van mantelzorgers – betaald en onbetaald – als het gaat om zorgtaken en welzijnstaken in het verpleeghuis. Dat schrijft Job van Amerongen (politicoloog en ggz-verpleegkundige in de ouderenzorg) in de Telegraaf.  Blijven vertrouwen op de wedergeboorte van het verpleeghuis met voldoende en arbeidstevreden werknemers is volgens hem een volstrekte utopie.

Heel eenzaam door digitalisering

Dat de eenzaamheid van ouderen toeneemt, is niet alleen te wijten aan de pandemie, reageert een lezer van Trouw: “De vergaande digitalisering van de maatschappij heeft er ook mee te maken. Of het nu gaat om inschrijving voor activiteiten, regelen van vervoer, hulp bij van alles en nog wat. Velen hebben daar moeite mee. En nog iets: als ouderen dan wél naar buiten gaan, zijn ze vaak onzichtbaar voor medeburgers die append of bellend in hun eigen bubbel geen oog hebben voor wie daar loopt. Heel eenzaam!”

In juli duidelijkheid over verhoging pensioen

Door de ontwikkelingen op de financiële markten verliezen de pensioenfondsen behoorlijk in hun vermogen, maar dat brengt de indexatiekansen voor dit jaar waarschijnlijk niet in gevaar, schrijft het FD. Het ABP geeft uitleg bij de publicatie van de jaarcijfers. “In juli weet u of we uw pensioen verhogen en met hoeveel.”

Veel tijd en veel briefpapier

Toen Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing een poosje geleden in een bijzin opmerkte dat een algemene extra verhoging van de AOW onzinnig is en goeddeels ten goede zal komen aan rijke ouderen die het niet nodig hebben, “kwamen er zoveel verontwaardigde reacties binnen van gepensioneerden met veel tijd en veel briefpapier, dat je toen al wist: tegen een indruk die eenmaal succesvol is gewekt, valt niets te beginnen”.

Heel bang om oud te worden

Belangenvereniging MantelzorgNL pleit voor beter toezicht om schrijnende situaties tegen te gaan. Het AD vroeg lezers om een reactie. “Ik ben heel bang om oud te worden.”

Goed ov-netwerk essentieel voor senioren

“Een goed ov-netwerk is essentieel als we willen dat senioren langer thuis blijven wonen én blijven participeren in deze samenleving, bijvoorbeeld als mantelzorger.” Dat zegt de directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Ontmoeten, ontspannen én ontwikkelen

“In 50 jaar tijd is er veel veranderd”, zo sprak Jos Nijland volgens dagblad Tubantia namens de KBO-PCOB Overijssel bij de viering van het 50-jarig bestaan van KBO Tubbergen. “Naast ontmoeten en samenzijn werd ook belangenbehartiging steeds belangrijker. Of het nu ging om het loskoppelen van de AOW van het minimumloon of pensioenaangelegenheden‚ de Unie KBO onderneemt actie. Tegenwoordig zijn we een vereniging van ontmoeten‚ ontspannen én ontwikkelen.”

Meer aandacht voor ouderenmishandeling

“Ouderenmishandeling is een relatief onbekend maatschappelijk probleem waar nog steeds een taboe op rust.” Tilburg is een van de gemeenten die hiervoor aandacht vroeg op 15 juni, de internationale dag tegen ouderenmishandeling. “1 op de 20 ouderen krijgt te maken met mishandeling.”

Onvoldoende informatie na diagnose dementie

Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland dementie. In een onderzoek van Alzheimer Nederland geeft bijna de helft van de mantelzorgers en mensen met dementie (42%) aan dat zij na de diagnose behoefte hebben aan meer informatie. Daarom start de organisatie de campagne Diagnose dementie, wat nu?

Oudere migranten baat bij cultuurspecifieke zorg

Zorgvoorzieningen die zich specifiek richten op oudere migranten kunnen helpen om de gezondheidskloof te dichten. Dat soort voorzieningen zijn echter ‘uit de mode’ geraakt sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor ouderenzorg. Dat laat onderzoeker Hanna Carlsson volgens Binnenlands Bestuur zien in haar proefschrift.

Ouderen als Stadsreporters

Ouderen inzetten als filmmaker en niet als hulpbehoevende. Vanuit die gedachte ontstond het project Stadsreporters. En dus trekken ouderen, gewapend met een camera, de stad in om films te maken over onderwerpen die ze belangrijk vinden. En daarmee inspireren ze weer andere senioren.