Senioren Journaal van dinsdag 16 juni

‘Ouderen zitten anders in de wedstrijd’

De eerste groepsreis voor ouderen sinds de viruscrisis is in volle gang en een verslaggever van de Volkskrant mag mee met de salonboot door het Friese waterland – het regent maar ook dat deert ze niet. ‘Ouderen zitten anders in de wedstrijd’, zeggen ze bij Senior Vakantie Plan, dat al een halve eeuw reizen aanbiedt voor mensen met (‘vitaal’) of zonder (‘rustig’) rollator. ‘Ze zeggen: misschien kan het volgend jaar niet meer, dus ik ga nu op reis.’ Een boot vol interessante mensen, met rijke levens, en toch is wat ze doen bijna burgerlijk ongehoorzaam, noteert de verslaggever.

Eenzaamheid groeit ook bij thuiswonenden

Niet alleen bij ouderen in tehuizen is de eenzaamheid flink gegroeid sinds de coronamaatregelen, ook thuiswonende ouderen hebben hier last van. Zo’n 60 procent van de thuiswonende ouderen mist mensen om zich heen en meer dan de helft ervaart een gevoel van leegte, blijkt volgens RTL uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Gent.

Tienduizend extra ouderenwoningen Rotterdam

Ouderen moeten langer thuis wonen en dat is voor Rotterdam reden om de komende paar jaar tienduizend ouderenwoningen bij te bouwen. ‘Ouderenhubs’ helpen ouderen te verleiden voor de plannen. “Geld is het probleem niet, het gaat om een goed product en een goed proces”, aldus een artikel in Cobouw.

Bewegen senioren duurder

Voor 130 euro meer per jaar kunnen ongeveer 600 Bossche senioren blijven bewegen. Op die fikse verhoging komt het volgens het Brabants Dagblad neer als de gemeente Den Bosch 80.000 euro gaat bezuinigen op het programma Beweeg U Fit. “De sport voor ouderen komt in gevaar. Beweging die meehelpt aan zelfredzaamheid en eenzaamheid te lijf gaat. Die mensen gaan niet naar een sportclub, maar zoeken op een betaalbare manier gezelligheid onder elkaar waarbij bewegen en sociale contacten van groot belang zijn.”

VWS wil snelheid van handelen vasthouden

‘Eigenlijk was alles in deze coronaperiode spannend’, vertelt Theo van Uum (directeur langdurige zorg bij het ministerie van VWS) bij Vilans. ‘Misschien wel het spannendst was dat we in zeer korte tijd tot een aanpak moesten komen waar verpleeghuizen bij gebaat waren. De snelheid was ongekend. Zaken waar we tot 1 maart maanden met elkaar over bezig waren, konden nu ineens in een vloek en een zucht worden geregeld. Ik vind dat een mooi leerpunt. Ik zou die snelheid van handelen graag willen vasthouden.’

‘Het nieuwe normaal is absurd’

De bezoekregeling voor verpleeg- en verzorgingshuizen is versoepeld, maar we kijken nog altijd naar een bizarre film, stelt Gert-Jan Ludden (adviseur crisisbeheersing) in het AD. Een beetje gezond verstand had ons veel ellende kunnen besparen. “Er komt een moment dat we terugkijken op de crisis en zien dat de lockdown van deze zorginstellingen een inktzwarte pagina zal zijn in het evaluatierapport. Laten we daarvan leren voor een tweede coronagolf zich aandient. Old lives matter too, zou ik hier willen beklemtonen.”

Oproep meer wc’s

Iedere (fiets)toerist blij met meer toiletten erbij! Toiletalliantie, Fietsersbond, NTFU en Fietsplatform roepen op om meer toiletten te plaatsen in dorpen, steden en bij fietsknooppunten. Zestien maatschappelijke organisaties, waaronder KBO-Brabant, roepen de overheid op om snel meer toiletten te plaatsen om zo met name fietsers een sanitaire stop te gunnen.

Herkenbare plekkenpuzzel

Tientallen ouderen in Westlandse verzorgingstehuizen buigen zich momenteel vol overgave over een echte Westlandse puzzel van vijfhonderd stukjes. De bewoners hebben van de Lionsclub Glazen Stad veertig legpuzzels gekregen, met oude, herkenbare foto’s van Westlandse plekken, aldus AD Haagsche Courant. Ook vijftig andere mensen, aangedragen door Vitis Welzijn, kregen een exemplaar. De puzzel is ontworpen door iemand van Vitis Welzijn.

Drie bejaarden in auto, op de bon

Een AD-lezer schrijft: “Duizenden demonstranten dicht op elkaar gepakt op de Dam: geen sanctie, geen boete. Feesten met honderden personen: door de politie beëindigd, maar verder geen sanctie, geen boete. Een bejaarde vriendin van mijn moeder met twee andere bejaarde personen samen in een auto voor een kort ritje naar de winkel: 390 euro boete per persoon.”

Het Seniorencafé is weer open

In Gorinchem is het Seniorencafé weer open Op maandag- en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur staat de koffie- en thee weer klaar, meldt de Stad Gorinchem. ‘Een heel fijn gevoel. Er moest wel een protocol komen natuurlijk. We hebben één dag proefgedraaid en dat ging goed.’

De Zonnebloem nog niet op stap

De Zonnebloem in Almelo staat te popelen om weer op stap te gaan met al die honderden mensen die daar zo’n behoefte aan hebben, aldus dagblad Tubantia. Maar de coronabeperkingen laten dat nog steeds niet toe. “We willen er op uit maar mogen nog steeds niet.” Zo is het geplande bezoekje aan het Almelose stadshart voor de rolstoelgekluisterden nog niet mogelijk.

Oude wijk straks toekomstbestendig

De oude, vergrijsde Rotterdamse stadswijk Carnisse kan in 2027 helemaal toekomstbestendig zijn. Dat is volgens Cobouw althans het uitgangspunt van ‘Who Dares – Carnisse 2027’, de inzending die de Rotterdamse winnaar werd van de nationale ideeënprijsvraag ‘Who Cares’. Het plan voorziet in verdichting van de vooroorlogse wijk met voor senioren toegankelijke woningen en een nieuw netwerk aan (zorg)voorzieningen.