Senioren Journaal van donderdag 16 juli
Amsterdam nog niet zo ouderenvriendelijk
Amsterdam is nog lang niet zo ouderenvriendelijk als zou moeten, schrijft de Telegraaf. Buitenveldert doet het goed, maar met Zuidoost is het contrast groot. Dat constateert Caroline Rijkers van de Hogeschool van Amsterdam, die onderzocht hoe ‘ouderenvriendelijk’ een aantal Amsterdamse wijken zijn. Ze sprak vooral veel met de ouderen zelf.
Achterhoek krijgt ‘slim’ alarmsysteem
In de Achterhoek krijgen drieduizend huishoudens met kwetsbare ouderen slimme sensoren in hun huurwoning. Het sociale alarmeringssysteem wordt aangeboden door woningcorporaties Sité, Wonion, ProWonen en De Woonplaats, aldus Omroep Gelderland. Ouderen krijgen bijvoorbeeld een inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders.
Thuis sterven verloopt niet altijd naar wens
Steeds meer kwetsbare ouderen wonen thuis en zullen ook thuis willen sterven. Dit zal vaak naar wens verlopen, maar regelmatig ook niet, constateert een arts in een praktijkperikel in Medisch Contact. “Is de eerste lijn hier voldoende op toegerust? Goede palliatieve zorg vraagt om goede coördinatie en continuïteit van zorg, met een proactief behandelplan. Hiervoor is kennis nodig, maar vooral ook een passende onderliggende infrastructuur van zorg.”
‘Ouderen blijken niet voorzichtig genoeg’
Hoewel ouderen kwetsbaarder zijn voor het coronavirus dan jongere generaties, nemen zij niet meer voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen. Mensen tussen de zestig en tachtig jaar laten mondkapjes zelfs vaker links liggen dan jongere mensen. Dat blijkt volgens het Nederlands Dagblad uit onderzoek van de universiteit van Edinburgh, dat in april ruim 72.000 mensen uit 27 landen ondervroeg, onder wie Nederlanders.
‘Richtlijnen RIVM leidden tot onveiligheid’
Medewerkers en bestuurders in de verpleeghuis- en thuiszorgsector vinden volgens Nieuwsuur dat zij in de coronacrisis in onveilige situaties zijn gebracht. Belangrijkste reden daarvoor waren de RIVM-richtlijnen. Die schreven voor dat het dragen van beschermende kleding zoals mondmaskers in allerlei gevallen “niet nodig” was.
‘Tweede golf? Meer aandacht ouderen’
Wees creatief en stel het welzijn van de bewoners van woonzorg- en verpleeghuizen voorop. En bepaal vooraf wie de regie neemt. Maar bovenal: zorg dat in de voorbereiding op de komst van mogelijk een tweede golf van het coronavirus of een andere pandemie de woonzorgcentra goed worden gehoord. Die lessen kunnen worden getrokken uit de voorbije maanden, zo is te lezen in de Leeuwarder Courant.
Woonprofielen van senioren
Door (jonge) senioren wordt nog weinig verhuisd om voor te sorteren op een volgende levensfase. Er zijn verschillende redenen waarom zij niet verhuizen: het aanbod is onbekend, het is niet aantrekkelijk genoeg of het bestaat nog niet. Platform31 stelde zich de vraag: Weten we eigenlijk wel wat senioren een aantrekkelijk woonproduct vinden? Dit leidde tot een publicatie van 10 woonprofielen voor senioren en de marktpotentie ervan.
‘Pensioenonecht juridisch bestrijden
KBO-Brabant “blijft er alles aan doen om het recht van de primair belanghebbenden, in casu de gepensioneerden en de deelnemers, te beschermen. Nu sociale partners plus tweederde van onze volksvertegenwoordiging deze taak laten liggen, zien wij ons genoodzaakt bestaande rechten te verdedigen via juridische procedures.”
‘Eektrische fiets terug naar 20 km per uur’
Veilig Verkeer Nederland (VVN) raadt gebruikers van een elektrische fiets aan om de maximumsnelheid van de e-bike door de fietsenmaker terug te laten schroeven van 25 naar 20 kilometer per uur. Dat zou veiliger zijn. “De fietser is opeens sneller geworden en daar is nog niet iedereen op voorbereid”, aldus VVN in Dagblad van het Noorden.
September-villa in Ede
Op het terrein van het historische pand Villa Richmond aan in Ede is maandag officieel het startsein gegeven voor de bouw van het September-woonhuis, meldt Ede Stad. De statige villa wordt verbouwd zodat er 22 appartementen ontstaan met een woon-slaapgedeelte en een badkamer. De mensen die bij September intrekken kunnen vanwege dementie niet meer zelfstandig wonen. “Bewoners houden zelf de regie over het indelen van de dag”, aldus de organisatie. “Mensen kunnen hun leven voortzetten zoals ze dat gewend waren, zolang mogelijk.”