Senioren Journaal van donderdag 16 januari
Iedereen vindt Knarrenhof geweldig
In het Zwolse seniorenwijkje De Knarrenhof is de ideale woonvorm voor ouderen gerealiseerd, menen de bewoners zelf, schrijft de Volkskrant. Toch durven veel gemeenten zo’n wijkje niet aan. Vijf plannen zijn concreet: in Hardenberg, Zutphen, Gouda, Zeewolde en Hasselt. Zeker veertien projecten zitten nog in de pijplijn. Bij de Vereniging Knarrenhof zijn 15 duizend mensen ingeschreven die staan te trappelen om een woning te betrekken. Het klinkt als een succesverhaal. Maar de praktijk is weerbarstiger. ‘Iedereen vindt ons geweldig, maar onderweg haken veel gemeenten af.’
Oud en zelfstandig in 2030
De overheid moet direct aan de slag om het ouderen mogelijk te maken zelfstandig te blijven wonen. Er moeten meer voor ouderen geschikte woningen komen. De zorg moet beter worden georganiseerd, maar tegelijkertijd moeten er ook meer plekken in verpleeghuizen komen. Dat stelt volgens de Volkskrant een commissie onder leiding van oud-PvdA-leider Wouter Bos. De commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen doet 35 aanbevelingen gedaan in het rapport ‘Oud en zelfstandig in 2030, een reisadvies’.
‘Ouderen moeten vaker meebetalen’
Een van de meest in het oog springende adviezen van de commissie-Bos is volgens de Telegraaf dat senioren vaker zelf de knip moeten trekken voor kosten voor wonen, maaltijden en het huishouden, inclusief huishoudelijke hulp. “Verzekeren is voor onvoorziene kosten”, staat in het rapport “De kosten van wonen, maaltijden en huishouden, inclusief huishoudelijke hulp horen dus niet in een collectieve verzekering.”
Meer voor zichzelf en voor elkaar zorgen
Meer dan nu moeten ouderen straks voor zichzelf én voor elkaar zorgen, verwacht oud-minister Wouter Bos volgens Trouw. Veel 65-plussers zijn fit genoeg om voor andere 65-plussers mantelzorger te zijn, stelt hij vast. Ouderen moeten volgens de oud-minister wennen aan het idee dat er in de nabije toekomst minder vaak betaald zorgpersoneel is dat hen thuis kan helpen. “Eigen verantwoordelijkheid komt meer dan nu voorop te staan. Dat is noodzaak.”
‘Het is tijd voor actie en wel direct’
Het rapport van de commissie-Bos valt volgens het AD in ieder geval in goede aarde bij ouderenbond ANBO. “We zijn blij dat de commissie precies heeft opgeschreven wat wij al jaren roepen. Namelijk dat goed ouder worden niet begint bij zorg, maar bij goed wonen. Het rapport geeft de goede aanbevelingen, maar wat ons betreft moet de vrijblijvendheid eraf. Gemeenten moeten per direct aan de slag. Er is nu al een tekort van 80.000 geschikte woningen voor ouderen. Gemeenten en woningcorporaties, het is tijd voor actie. En wel direct.”
Wachtlijsten verpleeghuizen flink langer
De wachtlijsten voor verpleeghuizen zijn opnieuw langer geworden. Het is niet gelukt ze terug te dringen, heeft minister De Jonge volgens de NOS gezegd in de Tweede Kamer. 18.600 mensen wachten op zorg, toen dit kabinet van start ging waren dat er rond de 10.000. Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat De Jonge meer doet om de wachtlijsten terug te dringen. Alleen meer geld, zoals het kabinet al wel investeerde, is niet de enige oplossing, zeggen Kamerleden. Er moeten maatregelen genomen worden om versneld te bouwen, aldus de Kamer.
Verzorgingshuis weg, nog geen alternatief
Ouderen wonen liever langer thuis, maar vaak wordt de tussenschakel gemist, waar ouderen zelfstandig wonen, maar met zorg in de buurt. Dat merkt ook huisarts en arts ouderengeneeskunde Marthy Lucas uit Nijeveen, vertelt zij in EenVandaag. Ze ziet dat met de sluiting van het verzorgingshuis de structuur van de zorg wegvalt. “De mensen wonen er nog wel, maar de zorg is weg. Er is sprake van een kaalslag.” Uit onderzoek van ANBO blijkt dat ouderen vaker langer thuis blijven wonen, ook omdat er geen alternatief is.
Lang – en gezond – zullen zij leven
Wie er op middelbare leeftijd gezonde leefregels op na houdt, mag rekenen op flink wat jaren meer zonder diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en kanker. Dat is de conclusie van een groot internationaal onderzoek waaruit volgens Medisch Contact vernieuwend inzicht blijkt omtrent de invloed van leefstijlfactoren.
Komt langverwachte alzheimerpil?
Ineens was er afgelopen najaar positief nieuws over het onderzoek naar langverwachte alzheimerpil. Maar wat betekent dit precies, schrijft Elsevier Weekblad. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het medicijn werkt,’ zei de top van farmaceutische bedrijf Biogen. Als de Amerikaanse toezichthouder FDA het middel goedkeurt, is dat niet alleen een lichtpuntje voor alzheimerpatiënten, maar ook een mijlpaal in het alzheimeronderzoek. Experts twijfelen nog of het huidige bewijs voldoende is.
Hotel met alleen 50-plussers
Op een steenworp afstand van het beroemde Maastrichtse Vrijthof vind je Hotel Botticelli, een prachtig klassiek hotel in Venetiaanse sferen, schrijft Hospitality Management. De eigenaar speelt naar eigen zeggen al jaren met succes in op de steeds groter wordende groep ouderen in ons land. “Zij hebben geld te besteden en voldoende vrije tijd, dus wat dat betreft is het een belangrijke doelgroep voor ons.” In hotel werken alleen 50-plussers. “Onze gasten willen juist contact met oudere werknemers.”