Senioren Journaal van vrijdag 17 januari

‘Geef gemeente niet thuis? Ga naar rechter’

Wilt u bij de gemeente een rolstoel, een traplift of huishoudelijke hulp aanvragen, maar u krijgt het niet? Stap dan naar de rechter, aldus EenVandaag, er is een grote kans dat u wint. Burgers die een procedure aanspannen winnen namelijk twee van de drie procedures.^Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak die EenVandaag opvroeg, blijkt dat tussen 2015 en 2019 burgers die een procedure aanspanden, in 66,5 procent van alle gevallen gelijk kregen. Gemeenten weigeren deze hulp vaak onterecht.

Helemaal opbloeien van muziek

Als ze een koptelefoon op hun hoofd zetten, leven dementerende ouderen weer op. „Het is ongelofelijk wat muziek met mensen kan doen.” NRC doet verslag van ‘silent disco’ in verpleeghuizen. Muziek kan bij dementerende mensen vergeten herinneringen of het bijbehorende gevoel naar boven halen, zegt Alzheimer Nederland. “Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen.”

Verbinden ouderen en dorp

Hoe zorg je ervoor dat ouderen met dementie verbonden blijven met de rest van de bewoners en organisaties in hun dorp? Hogeschoolstudenten uit Groningen maakten samen met onder andere de peuteropvang en de kerk in een Fries dorp een verbindingsplan met structurele activiteiten om de verbinding te realiseren.

Maatschappelijke dialoog laatste levensfase

Van 15 februari tot en met 18 april worden er in zo’n 40 huiskamers in Nederland gesprekken gevoerd over de thema’s voltooid leven, de reikwijdte van de euthanasiewetgeving en waardig ouder worden. De huiskamers staan open voor elke geïnteresseerde, aldus het ministerie van VWS. De gesprekken zijn onderdeel van de maatschappelijke dialoog laatste levensfase.

Afhankelijk zijn, dat wil ik niet’

Lies Hutters (77) verwacht dat ze het snel gezien heeft na het overlijden van haar man, die ze verzorgt, vertelt ze in Trouw. Of ze het niet erg vindt als mensen zoals zij dood willen omdat het bejaardenhuis er niet meer is? “Ach, als alles voor je gedaan wordt, stomp je toch af. In bejaardenhuizen was dat ook zo. Ik herinner me dat we bij mijn moeder moesten vragen aan de verpleging: kan ze een keer gewassen worden? Zulk soort processen wil ik helemaal niet meemaken.”

Tergende leegte van kinderloos voltooid leven

De tergende leegte van hoge ouderdom dreigt eerder bij mensen die geen kinderen hebben, schrijft Bert Keizer in zijn column in Trouw. “Nee, ik heb dat niet onderzocht, maar hoor in mijn werk vaak dat kinderen en kleinkinderen een belangrijke reden zijn om nog even te willen blijven op aarde. Belangrijker dan die beste vrienden of wat verdere familie, die overigens ook al overleden kunnen zijn. En een sterkere reden dan al die geweldige boeken die je las, de reizen die je maakte, de films waar je zo van genoot, de muziek die je troostte.”

‘Eigen home voor onze leeftijdsgroep’

De Meander vervult meer en meer de rol van huiskamer voor heel Sint-Michielsgestel, de lokale KBO daarentegen vond – voor een deel – haar nieuwe thuis elders, schrijft het Brabants Dagblad. KBO wil een eigen thuisbasis willen hebben. “Een home, een plek voor mensen van enkel deze leeftijdsgroep.”

SP wil noodplan voor ‘zorgbuurthuizen’

Het kabinet-Rutte moet snel stoppen met sluiten van zorglocaties en een noodplan lanceren om ‘zorgbuurthuizen’ te bouwen, stellen de SP Tweede Kamerleden Lilian Marijnissen en Maarten Hijink in het AD.  “Er is te veel ouderenzorg afgebroken.” De overheid moet volgens de SP het voortouw nemen bij de bouw van” zorgbuurthuizen, kleinschalige, gezellige zorglocaties waar je in je eigen omgeving oud kunt worden”.

De prijs van cynisme

Mooi dat er een rapport is van oud-PvdA-voorman Wouter Bos over de noodzaak van betere huisvesting met zorg voor oude mensen, reageert een lezer van NRC. Maar het is wel cynisch te constateren dat het juist zijn partijgenoten die enorme bezuinigingen hebben doorgevoerd door het in een hoog tempo sluiten van verzorgingshuizen door heel het land. Tegen alle adviezen van betrokken zorgverleners in. “Nu zien we de roekeloze kortzichtigheid van dit beleid.”

Gezond naar verzorgingshuis

“Als paramedicus maak ik de medische problemen en de eenzaamheid van dichtbij mee”, schrijft een lezer van Trouw na het advies van Wouter Bos. “Veel ouderen zouden graag zijn verhuisd naar een verzorgingshuis toen ze nog gezond waren, alleen al om de sociale interactie.”

Betaalbare woningen van de toekomst

“Vaak is de woning van ouderen helemaal niet geschikt om betaalbare en veilige zorg te leveren:”, zegt wethouder Lex Hoefsloot van Ede in Ede Stad. “In veel gevallen is het veel beter als ouderen verhuizen naar een aangepaste woning.”  Op het Cavaljé-terrein worden 38 betaalbare huurappartementen voor senioren en 22 zorgstudio’s voor dementiezorg gebouwd. “De gemeente Ede vindt het belangrijk dat er huurwoningen zijn waar mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.”