Senioren Journaal van vrijdag 13 december

Controleren drankgebruik ouderen

Alcoholvrije huizen van de wijk (buurthuizen) en apothekers en wijkagenten die moeten gaan opletten of ouderen niet een borreltje te veel drinken. Zo nodig moeten ze ook mensen gaan waarschuwen. Dat zijn volgens de Telegraaf enkele maatregelen die staan in het nieuwe Rotterdamse preventieakkoord.

‘Hoe word ik gezond 100?’

Een app met de naam ‘Ga voor gezond’, een bedrijf ‘Samen Fit’, ‘Sticker je gezond’ en de website ‘Blue Living’. Dit  zijn de vier ideeën van 20 scholieren en studenten van verschillende Bredase onderwijsinstellingen die de afgelopen vier maanden hebben nagedacht over de vraag ‘Hoe word ik gezond 100?’. Deze week presenteerden zij hun ideeën.

Verpleeghuizen doen meer, nog niet genoeg

Met 29.000 mensen erbij op de werkvloer hebben de verpleeghuizen eindelijk de weg omhoog gevonden. Door de groei van het personeel in de afgelopen twee jaar kunnen ze inmiddels meer zieke ouderen opvangen, en tegelijkertijd ook betere zorg leveren. Dat blijkt volgens Trouw uit cijfers van het ministerie, die minister Hugo de Jonge gisteravond naar de Tweede Kamer stuurde. De weg omhoog gaat alleen wel moeizaam. De vraag naar zorg stijgt harder dan verpleeghuizen personeel kunnen werven.

‘Oma begint verbetering te merken’

‘Oma moet het merken’, is de meetlat die minister Hugo de Jonger steeds weer aanhaalt voor de verpleeghuizen. In Trouw zegt hij: “De verpleeghuizen moeten zorgen dat in elk verpleeghuis, voor alle bewoners, het verschil van dat extra geld echt te merken is. Vrij vertaald: oma moet het merken. Als ik kijk hoe het tot nu toe gaat, zeg ik niet dat we er al zijn. Oma begint het te merken, dat is de juiste omschrijving. Bewoners zijn meer tevreden, medewerkers ook.”

Ramp op de weg, rijtest niet nodig

Enkele tientallen ouderen die wegens gevaarlijk rijgedrag door de politie zijn staande gehouden, gaan jaarlijks weer de weg op zonder rijvaardigheidstest. Zij krijgen alleen een medisch onderzoek en mogen zonder rijtest blijven rijden als er geen medische oorzaak wordt gevonden voor hun rijgedrag. Dit valt volgens een voormalig medisch adviseur bij het CBR af te leiden uit een interne evaluatie van het CBR, die in het bezit is van NRC.

Omroep Max razend populair

He doet Jan Slagter goed dat tv-bonzen de toegevoegde waarde van Omroep Max inmiddels erkennen, schrijft Trouw. “Knettergek noemden ze me, toen ik vijftien jaar geleden aankondigde televisie speciaal voor ouderen te willen maken. Voor die doelgroep haalden andere omroepen hun neus op. Maar nu merk ik dat Hilversum met bewondering naar Max kijkt, soms zelfs jaloers is op onze prachtige programma’s en kijkcijfers.” Omroep Max is razend populair. “Door gesprekken met ouderen aan te knopen op straat en op ledendagen, probeer ik steeds te achterhalen hoe de doelgroep naar de samenleving kijkt. Wat houdt hen bezig?”

Premie voor oudere die kleiner gaat wonen

De gemeenten Heemskerk en Beverwijk en de woningcorporaties Woonopmaat en Pré Wonen gaan ouderen die verhuizen, een premie geven. Dat wil zeggen: als ze van een groot huurhuis naar een kleiner gaan, ook als die van een andere corporatie is. Hoe groot het bedrag precies is dat de verhuizende ouderen meekrijgen, is volgens het Noordhollands Dagblad nog niet vastgesteld. Het gaat duizend tot tweeduizend euro. Het is een proef maar er is geen maximum gesteld aan het aantal deelnemers.

‘Hulpmiddelenzorg moet beter’

Voor mensen die een rolstoel, stoma of continentiemateriaal nodig hebben, is het juiste hulpmiddel op het juiste moment essentieel voor de kwaliteit van leven. Maar persoonsgerichte hulpmiddelenzorg is lang niet overal een feit. Bestuurders Patiëntenfederatie en Vilans vertellen hoe gewerkt wordt aan verbetering.

Confrontatie met eenzaamheid

“Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem.” Om dit op confronterende manier onder de aandacht te brengen verhuisde zorgorganisatie Omring volgens het Noordhollands Dagblad een oudere vrouw (naar bleek een actrice) van ‘haar eenzame etage op 3-hoog’ naar een gezellige etalage in winkelcentrum De Kroonpassage in Den Helder. “Zodat ze weer onder de mensen kan zijn.” Intussen is er alleen nog een foto in de etalage. “Liefs Oma Jo XXX.”

Animatievideo Wet zorg en dwang

De Wet zorg en dwang (Wzd) treedt vanaf 1 januari 2020 in werking. Om zorgorganisaties en zorgverleners te ondersteunen bij de implementatie van de wet heeft brancheorganisatie ActiZ een animatievideo laten maken.