Senioren Journaal van vrijdag 16 april

Geprikte Nederlander pakt niet meer vrijheid

Het overgrote deel van de Nederlanders dat al geprikt is, houdt zich nog altijd gedisciplineerd aan de coronaregels. Dat blijkt uit peilingen van EenVandaag en ouderenorganisatie ANBO. Het is volgens het AD wel de vraag hoe lang deze ‘burgerlijke gehoorzaamheid’ standhoudt. Uit de ANBO-enquête onder zesduizend gevaccineerde 60-plussers blijkt dat maar liefst 91 procent de verplichte regels naleeft. In een peiling van EenVandaag, gehouden onder zo’n 5750 mensen van het Opiniepanel, is dat nagenoeg hetzelfde: 92 procent.

‘Virtuele assistent’ in ouderenzorg

Een speciale app moet medewerkers in de ouderenzorg voortaan veel sneller aan informatie over medische hulpmiddelen helpen. Dit informatieplatform (Argumented Reality Nursing App) is ontwikkeld door de start-up DA-RE Health Innovation in Heerenveen, meldt de Leeuwarder Courant. Het bedrijfje spreekt van een ‘virtuele assistent’ die zorgmedewerkers binnen 30 seconden voorziet van gebruiksinformatie over bijvoorbeeld een rolstoel of een traplift, waar ze eerder snel twintig minuten bezig waren met een speurtocht op internet.

’80-plussers in 2050 het nieuwe normaal’

“In 2050 zijn er een stuk meer 80-plussers. Daarom moet de samenleving niet alleen inzetten op hun gezondheid, maar ook op ondersteuning door technologie.” Dat zegt Anneke Augustinus, Vilans, in een expertquote via ANP Expert Support.

‘Bouw niet nog meer verpleeghuizen’

Er zijn onvoldoende passende woonvormen tussen thuis en het verpleeghuis in, zo blijkt uit onderzoek van Alzheimer Nederland. Meer dan driekwart van de zorgprofessionals en mantelzorgers vindt het aanbod van woningen en woonvormen voor mensen met dementie niet passend. Bij achteruitgang is alleen het verpleeghuis een optie, maar dit is lange tijd een brug te ver en bovendien heeft men grote weerstand hiertegen. Mensen met dementie blijven hierdoor onverantwoord lang thuis wonen, met crisissituaties tot gevolg.

Steeds meer ouderen met dwarslaesie

Onlangs bogen professionals op een digitaal congres zich over de zilveren generatie dwarslaesiepatiënten. Er is veel veranderd. Mensen met dit letsel worden steeds ouder. Én de groep 55-plussers mét dwarslaesie groeit, is volgens een artikel dagblad De Limburger de ervaring bij revalidatiecentrum van Adelante Zorggroep in Hoensbroek. Dat meer ouderen dit letsel vaker krijgen komt ook doordat hun rug kwetsbaarder is.

Kenniscentrum Digitale Zorg

Zorgverzekeraars gaan gezamenlijk nieuwe toepassingen van digitale zorg beoordelen. Zij hebben daarvoor een Kenniscentrum Digitale Zorg opgericht. Ontwikkelaars kunnen daar terecht om hun innovatie te laten toetsen. Zo weten zij snel of zorgverzekeraars deze kansrijk vinden voor grootschalige toepassing in de zorg.

Woonzorg Nederland bouwt in Duiven

De gemeente Duiven en Woonzorg Nederland spreken af om volgend jaar 40 sociale huurappartementen voor senioren in het centrum van Duiven te bouwen.Daar horen ook de ontwikkeling van een ontmoetingsruimte bij en een kleine commerciële ruimte. Woonzorg Nederland heeft al diverse woon- en zorgvoorzieningen in Duiven. “Ons nieuwe wooncomplex op deze prachtige plek in het centrum is daar een goede aanvulling op.”

Opa’s en oma’s eropuit

Er zijn in Nederland inmiddels bijna drie miljoen doses toegediend van het coronavaccin, zo ook aan mijn zeer oude opa, mijn moeder en mijn schoonmoeder, schrijft een lezer van Het Parool. “Het is mij een raadsel waarom de wereld zich niet opent voor deze gevaccineerde plussers. Het Concertgebouw – ook vóór de coronacrisis al gevuld met bejaarde abonnementhouders – zou voor deze groep weer geopend kunnen worden. En de jonge musici kunnen weer aan het werk! De stad hangt vol met posters van een noodlijdende Hermitage. Gooi open voor oma! Artis? Rondvaartboten? Restaurants en cafés? Gooi open voor opa!”

Meer waardering voor het 50+ brein

Als mensen ouder worden, takelen de hersenen alleen maar af. Toch? Mis. „Een hardnekkige misvatting”, stelt neuropsycholoog prof. Margriet Sitskoorn (55) van Tilburg University, auteur van het boek Het 50+ brein. Sommige functies van het brein gaan inderdaad achteruit, maar andere juist vóóruit, zegt zij het Reformatorisch Dagblad. “Ik wil de waardering voor ouderen vergroten.”

DansPark geeft profijt in dagelijks leven

Elke woensdagochtend wordt de collegezaal van Leyden Academy omgetoverd tot een dansvloer voor de heren en dames van DansPark. Deze gewaardeerde ontmoetingsplek met dans en muziek is speciaal bedoeld voor mensen met een chronische bewegingsbeperking, zoals Parkinson, MS of reuma. “Door te dansen werk je aan je conditie, souplesse, houding en balans, maar het geeft ook verbinding, ontspanning en heel veel plezier.” DansPark is niet alleen mogelijk in Leiden, maar ook in andere steden.