Senioren Journaal van maandag 19 april

Groter risico artrose door bloedverdunners

Ouderen die bloedverdunners slikken die vitamine K remmen, lopen een groter risico op slijtage aan de gewrichten. Artsen zouden met hun patiënten moeten bekijken of ze kunnen overstappen op andere bloedverdunners, stellen onderzoekers van het Erasmus MC in het AD. “Juist veel ouderen gebruiken nog oude bloedverdunners, omdat het lastig kan zijn van medicijn te veranderen, maar het is wel iets waar artsen naar moeten kijken.”

App tegen vergeetachtigheid

Wanneer heb je voor het laatst je planten water gegeven, je medicijn genomen of je moeder gebeld? Met de app Last Time probeert appmaker Kizito Nwose je een geheugensteun te geven, aldus NU.nl. Nwose maakte de app oorspronkelijk voor persoonlijk gebruik, maar dat beviel zo goed dat je de app nu ook gratis in de Play Store kunt downloaden.

Al die mensen alleen in die huisjes

Kees van de Veen maakte een jaar geleden een fotoreportage van een Covid-19-patiënt op de IC en won er een Zilveren Camera mee. Nu liep hij voor NRC mee met een medewerkster van TSN Thuiszorg in Winsum. In de auto zegt zij dat ze het natuurlijk weleens lastig vindt, al die mensen alleen in die huisjes. En dat je ze steeds moet achterlaten. “Vooral in het begin van corona was het erg. Opeens hadden ze niets meer. Niemand kwam meer, behalve wij.” Er zijn kinderen, zegt ze, die zo bang zijn om hun ouders te besmetten dat ze al een jaar niet bij ze zijn geweest.

Wijk met speciale woonvormen

In nieuwbouwwijk Snellerpoort in Woerden moeten woonvormen komen voor senioren die wel zelfstandig willen wonen, maar niet alleen. Dat wil het CDA, dat hiervoor samen met Progressief Woerden en Lijst van der Does een plan heeft ingediend, zo meldt AD Groene Hart. De drie partijen willen dat minimaal één initiatief hiervoor een plek krijgt in de nieuwbouwwijk, maar het mogen er wat hen betreft zeker ook meer zijn.

Eindelijk weer bridgen

Steeds meer ouderen zijn gevaccineerd. Ze blijven voorzichtig maar sommigen hebben letterlijk gejuicht, schrijft NRC. “Die eerste prik geeft toch het gevoel: oké, we belanden niet meer op de ic.” Na ruim een jaar kan er weer gebridged kan worden. Met acht vrienden bridgen, borreltje erbij. Bij de NOS is een van de reacties: “Afgelopen weekend ben ik 80 jaar geworden en om dat te vieren heb ik wel meteen via WhatsApp de buren uitgenodigd.”

KBO-Brabant helpt ouderdom verdragen

Veel senioren verlangen naar iemand bij wie ze hun levensvragen, hun last, kwijt kunnen. Ze zoeken een andere oudere die hun worsteling begrijpt: ‘Heb ik het wel goed gedaan?’ En: ‘Is dit nou alles?’ Maar met wie kun je praten als vrienden, broers en zussen al dood zijn? KBO-Brabant helpt met het project Ons Gesprek, opgezet samen met de Netwerken Palliatieve Zorg. De Brabantse dagbladen schrijven er uitvoerig over. Inmiddels zijn er verspreid over Brabant 25 vrijwilligers die zes tot acht individuele gesprekken voeren met leeftijdsgenoten over allerlei levensthema’s. Vanwege corona nu alleen telefonisch.

Woonwijk voor senioren

In Nederland zijn tienduizenden woonwijken met voornamelijk eengezinswoningen. Helaas is er in Nederland niet één woonwijk voor senioren te vinden, schrijft een lezer van NRC. “Bedoeld wordt niet een hofje met 30 woningen, maar een wijk van 500 of meer woningen voor alleen senioren. Volwaardige, maar kleinere koopwoningen. Dus zonder het dure service-gedoe voor ouderen. Wel met voorzieningen zoals huisarts, fysiotherapeut, eetgelegenheid, café, dans- en feestgelegenheid etc. Het kan voor senioren heel aantrekkelijk zijn om daar te wonen.”

Minder snel gevaccineerd dan had gekund

Uit een reconstructie van Nieuwsuur blijkt dat kwetsbaren en ouderen in instellingen minder snel zijn gevaccineerd dan had gekund. De lobby van de huisartsen om voorrang te krijgen, maakte dat er nog minder vaccins beschikbaar werden. Met alle gevolgen van dien. Drie maanden na de start hebben ouderen en kwetsbaren nog steeds niet allemaal die twee levensreddende prikken gehad.

Patiënten één voor één overtuigen

Nu de stress over het AstraZeneca-vaccin zo hoog is, ziet de Groningse huisarts Trudy Oldenhuis maar één oplossing: al haar patiënten van 60 jaar en ouder er één voor één van overtuigen dat vaccineren je leven kan redden. ‘Ik weet wie u bent, ik ken uw klachten.’

Zonodig neemt er 40 minutenvoor om één patiënt te overtuigen, is te lezen in de Volkskrant. ‘Ik weet al van tevoren wie er gaat bellen. En daar neem ik dan de tijd voor. Ik kan niet doordrammen, maar ik kan wel uitleggen hoe het in mijn ogen zit.’

‘Strijk hand over je hart voor zware beroepen’

Minister Wouter Koolmees zou onderzoeken of iedereen na 45 jaar zware arbeid en belasting betalen voor een vervroegde AOW-uitkering in aanmerking zou kunnen komen. Dat had hij namelijk beloofd aan deze kleine groep, harde werkers, schrijft Annemarie van Gaal in haar column in de Telegraaf. Maar helaas, die hoop lijkt vervlogen. De regeling zou onder meer te duur zijn. Maar dat is volgens Van Gaal een relatief begrip als je het vergelijkt met de zorgkosten van iemand die fysiek versleten is en toch verplicht tot aan zijn AOW-datum moet doorwerken.

‘Veroudering ziekte die behandeld kan worden’

Veroudering is een ziekte die behandeld kan worden. Dat is de overtuiging van verouderingsonderzoeker Andrea Maier, aldus WNL op Zaterdag. Preventief ingrijpen met medicatie kan helpen om verouderingskwaaltjes voorkomen en ons gezond 130 te laten worden, denkt ze. Maar het belangrijkste blijft een gezonde leefstijl.