Senioren Journaal van woensdag 15 juni

Eenzaamheid blijft na pandemie

De corona-epidemie was voor veel ouderen een eenzame tijd. En nu blijken meer ouderen dan gedacht nog altijd eenzaam. Duizenden ouderen kunnen hun dagelijkse routine nauwelijks oppikken na de corona-epidemie. De eenzaamheid waarmee de epidemie hen heeft opgezadeld, laat zich niet verdrijven.

Blijf lekker thuis

De coronaspecialist van de Volkskrant kreeg op de vraag of de kwetsbare mensen in het najaar en de winter nog veilig de deur uit kunnen van het ministerie van VWS een antwoord dat volgens hemzelf neerkwam op: “Beste kwetsbare, hier nog een prik, en voor de rest, zet ’m op, hè?” NRC-columnist Frits Abrahams zou er nog aan willen toevoegen: “En blijf vooral lekker thuis.” “Want dát, kwetsbare oudjes, is ons voorland als het virus in een of andere onaangename variant straks weer oplaait.”

Vastgebonden op een stoel

De druk op mantelzorgers wordt volgens MantelzorgNL te groot. In sommige, extreme gevallen leidt dat tot ouderenmishandeling. Zoals een oudere met dementie die op een stoel worden vastgebonden, zodat de mantelzorger even een boodschap kan doen; een onrustige man of vrouw die wat extra medicijnen krijgt om kalmer te worden.

Vooraf verpleegkundig adviesgesprek

Een van de mogelijkheden om de druk op wijkverpleging en wonen met zorg te verminderen is het vooraf voeren van een verpleegkundig adviesgesprek. Daarin wordt niet alleen de hulpvraag besproken, maar ook wat mensen zelf kunnen en wat hun netwerk kan betekenen zoals familie, vrienden en buren.

Waarom geen sociale dienstplicht 67-plusser

Volgens de hoofdredacteur van Business Insider zou de oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt ook deels bij ouderen gezocht kunnen worden. Bijvoorbeeld in de vorm van een sociale dienstplicht voor 67-plussers.

Van de ouderen blijf je af

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag tegen een 75-jarige oplichter (die kringloopjassen aanprees als nieuw en duur) 12 maanden cel. De oplichter had het met zijn babbeltrucs vooral voorzien op mensen op leeftijd. De officier van justitie betitelde volgens de Leeuwarder Courant de handelwijze van de man als “een van de meest misselijkmakende strafbare feiten die er zijn”. “Van de ouderen blijf je af. Op lafhartige wijze heeft hij oudere mensen tot prooi gemaakt.”

Te weinig personeel en dus maar niet bouwen

In anderhalf jaar tijd is het aantal ouderen in de regio Eindhoven dat wacht op een plek in een verpleeghuis met 24 procent gestegen, van 1200 naar 1487. Ondertussen zien zorginstellingen zich volgens het Eindhovens Dagblad genoodzaakt tot een bouwstop, bij gebrek aan personeel.

Pensioenlozen kosten schatkist miljarden

1,6 miljoen werkenden in Nederland bouwen geen pensioen op. Dat kost de schatkist jaarlijks zo’n 5 miljard euro aan zorg- en huurtoeslag. Daarvoor waarschuwt  volgens het AD vakbond CNV, die een onderzoek deed naar de maatschappelijke kosten van mensen die geen pensioen opbouwen.

Arme ouderen betalen voor rijke ouderen

Als er één uitgave is die op onbegrip bij de economen kan rekenen, is het de verhoging van de AOW, schrijft NRC over de kabinetsplannen: de druk van de oppositie – machtig in de Eerste Kamer – en de ommezwaai van het kabinet leiden ertoe dat de meest arme ouderen nu inleveren zodat er een algemene AOW-stijging voor alle ouderen kan komen.

Focus te veel op vitale ouderen

Beroepsverenigingen van specialisten ouderengeneeskunde, verplegenden / verzorgenden en huisartsen hebben gezamenlijk hun zorgen uitgesproken over het door het ministerie van VWS gepresenteerde WOZO-programma (Wonen, Ondersteuning en Zorg). “De focus ligt te veel op de vitale ouderen en te weinig op hoe we de zorg en behandeling voor kwetsbare ouderen gaan organiseren.”

Ik val aan, volg mij

Een Volkskrant-lezer vraagt zich in de ‘brief van de dag’ af waarom een columnist zich afzet tegen “een generatie waar hij in principe alles aan te danken heeft”. De briefschrijver vertegenwoordigt de generatie “die hun schouders er onder gezet hebben en daar trots op zijn. Die bestond uit het vervullen van de dienstplicht, een 45-urige werkweek, negen jaar ’s avonds naar school en waar de fiets het ultieme vervoermiddel was. Wij waren de generatie van ‘Ik val aan volg mij’.”