Senioren Journaal van vrijdag 15 juli

Geen bingo maar bewegen

De gemeente Stichtse Vecht ziet een nieuwe generatie ouderen opkomen met andere behoeften en maakt keuzes waar de KBO van schrikt. Een nieuwe seniorenvereniging Vechtse Plussers speelt op het nieuwe beleid in en richt de focus op vitaal blijven en bewegen.

ThuisWaarts met Schijf van Vijf

CZ zorgkantoor en de Zorgboog gaan in de Peelregio ‘handen en voeten’ geven aan de doelstellingen van zorg vanuit de Schijf van Vijf, beginnend met de vraag: Wat kan en wil een cliënt zelf nog en wat kunnen wij hen leren? “We gaan niet harder, maar we gaan anders werken.”

In Drenthe 80% woningen geschikt te maken

De wens van ouderen is om zo lang mogelijk zelfstandig in de eigen woning te blijven wonen, daar is 91% van de Drenten het mee eens. Het merendeel van de ouderen denkt echter (nog) niet aan de aanpassingen die hiervoor nodig zijn. In Drenthe is naar schatting ruim 80% van de woningen van ouderen geschikt te maken.

Met gemak pensioen indexeren

“Nederland kan nu en in de toekomst met gemak pensioenen uitkeren. Een overbodige, dure beroepstak kan wél weg”, schrijft Martin ten Cate, auteur van het boek ‘Waar blijft mijn pensioen?’ in de Volkskrant. “We kunnen behaalde rendementen inzetten waarvoor we willen en daarnaast iedereen een geïndexeerd pensioen betalen.”

Ruim 50.000 handtekeningen pensioenpetitie

De petitie van de Seniorencoalitie over de nieuwe pensioenwet is inmiddels meer dan 50.000 keer ondertekend. Er is nog gelegenheid te tekenen, want de behandeling van het wetsvoorstel is uitgesteld tot september.

Stimuleringsregelingen woongemeenschappen

Voor startende woongemeenschappen bestaan er inmiddels twee landelijke stimuleringsregelingen. De LVGO (gemeenschappelijk wonen 50-plus) organiseert hierover op 24 oktober een online thema-avond in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, beheerder van beide subsidieregelingen.

Woongemeenschap actueler dan ooit

Elkaar een handje helpen, in de gaten houden en gezelschap geven. Nee, de Kwakershof in Enkhuizen is niet zomaar een ouderenwooncomplex. Het is een woongemeenschap voor ouderen, waar saamhorigheid hoog in het vaandel staat. Een manier van leven die door vergrijzing actueler is dan ooit, aldus NH Nieuws.

Stap terug om te gaan oppassen? Dacht het niet!

“Dankzij de emancipatie van mijn moeder en de tweede feministische golf in de jaren zeventig van de vorige eeuw heb ik me volledig kunnen ontplooien”,  schrijft Christine Otten (schrijfster en theatermaker) in een column in de Volkskrant. “Ik hou mijn eigen broek op. En nu, op mijn 60ste, terwijl ik me in de bloei van mijn leven en carrière waan, moet ik een stap terug doen en één of meer dagen per week gaan oppassen? Dacht het niet!”

Uitdaging gezond voor het brein

‘Net zoals fysieke activiteit belangrijk is voor een gezond lichaam, zo is mentale activiteit belangrijk voor een gezond brein. Mentale activiteit gedurende het leven zorgt ervoor dat je een cognitieve reserve opbouwt.’ Met steun van Alzheimer Nederland onderzoekt Jet Vonk de invloed van deze cognitieve reserve op geheugenverlies bij ouderen.

Te jong (93) om af te stappen

Piet van Heusden is dan misschien 93 jaar oud, de voormalig wereldkampioen baanwielrennen maakt in wielerkleding nog drie keer per week een tochtje. De kracht neemt af, het plezier niet, vertelt hij in Het Parool. “Mijn spieren gaan weg, ze verdwijnen gewoon. Zeker de laatste jaren gaat het hard. Ik heb inmiddels dunne pootjes. Dat vind ik erg jammer.” Hij zou graag nog eens bij een snel groepje aansluiten, maar dat gaat niet meer. “Daar heb ik mij overheen gezet. Ik ga nu vaak alleen, lekker op eigen tempo.”

Zeg als oudere zélf eens wat vaker ‘hoi’

In het bestrijden van eenzaamheid bij ouderen werd gisteren in Trouw het inschakelen bepleit van welzijnswerkers. Niets mis mee, reageert een lezer. “Maar het is wederom een top-downaanpak. Natuurlijk wil iedereen dat ouderen, en niet alleen zij, het naar hun zin hebben in het leven. Maar zij vergeten dat de ouderen dan kennelijk nooit geleerd hebben zelf initiatief te tonen en zelf relaties te leggen.”

Hoe maken we Nederland gezonder

“Het verbeteren van de algemene gezondheid en het mogelijk maken van gezond ouder worden kan alleen worden bereikt met een proactieve en transdisciplinaire aanpak.” Dat benadrukt de Leidse hoogleraar huisartsgeneeskunde Mattijs Numans aan de vooravond van Europa’s grootste wetenschappelijke congres.

Kennisagenda Langdurige Ouderenzorg

De zes samenwerkende Academische Werkplaatsen Ouderenzorg (SANO) lanceren een Kennisagenda Langdurige Ouderenzorg: een kompas dat inzicht geeft in huidige kennistekorten en helpt bij prioritering van kennisontwikkeling.