Senioren Journaal van maandag 15 augustus

Ouderdom als fase van groei en bloei

‘Ik vind het leven met het klimmen der jaren gewoon veel makkelijker worden’, zegt emeritus hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman, schrijver van het boek ‘Wie ben ik als niemand kijkt?’ ‘Wie verheerlijkt de jeugd en waarom? Dit is de fijnste fase van mijn leven. Ik vind het een grote leugen dat er zo negatief over de ouderdom wordt gesproken.’

Meer risico’s bij ouderen thuis

De risico’s bij ouderen thuis nemen toe, zegt een expert hittestress van het Klimaatverbond:  “Er is sprake van vergrijzing, we willen dat mensen langer thuis blijven wonen, en door klimaatverandering is er ook een toename van hittegolven.”

Op een bankje slapen, niet als dakloos geteld

De 72-jarige Fred is volgens de gemeente Den Haag niet dakloos, toch slaapt hij maandenlang op een bankje in de buitenlucht. Er lopen in ons land veel verborgen daklozen rond, want o.a. 65-plussers vallen buiten de definitie van het CBS.

Zorgminister: mensen gaan meer zelf doen

Gaat minister Conny Helder nog schrappen in de aanspraken op formele zorg? ‘Ik kan daar nog niets over zeggen. Het zal anders moeten, want we kunnen niet zo doorgaan als het nu gaat’, aldus de minister. ‘ We gaan ervan uit dat mensen meer zelf gaan doen. Dat heeft natuurlijk ook consequenties voor de aanspraak op zorg. Duidelijker kan ik niet zijn, het ei komt in september uit.’

Gaan we zo met onze ouderen om?

‘Is dit echt onze nieuwe toekomst?’, vroeg een beginnende huisarts in Almelo zich af toen hij tegen bureaucratische muren opliep om een crisisbed te regelen voor een 92-jarige vrouw met dementie. ‘Gaan we zo met onze ouderen om?’  Dagblad Tubantia beschrijft hoe er uiteindelijk een oplossing kwam. De frustratie blijft: Al die telefoontjes, al die tijd die je hieraan kwijt bent, al die bureaucratie.

Graag nóóit meer keuzemenu’s

Het wordt steeds moeilijker een echt mens aan de lijn te krijgen als je met een bedrijf belt, laat staan te ontmoeten, schreef een Trouw-columnist zaterdag: Dit land dreigt te worden overgenomen door keuzemenu’s, telefonische wachtrijen en robots die er flink op los mailen. Een lezer (80-plus) reageert instemmend, met een beschrijving van zijn belevenissen met zijn zorgverzekeraar: Graag nóóit meer keuzemenu’s, computerstemmen en wachtenden-voor-u.

Steeds meer ouderen naar Voedselbank

Ouderen met een AOW-uitkering komen in de problemen als gevolg van de gestegen prijzen en energielasten. In de provincie Groningen kloppen zij steeds vaker aan bij de voedselbank. Een nieuw fenomeen, schrijft het Dagblad van het Noorden. Het gaat volgens de Groningse voedselbanken om behoorlijke aantallen.

Vergeet ons niet

Het gaat in de krant alleen maar over minima en dat de werkgevers er wel wat aan kunnen doen om mensen financieel meer ruimte te geven, reageert een AD-lezer. “De gepensioneerden, die jaren geen indexatie hebben gehad, worden nergens genoemd in de stukken. Wij lopen ver achter, ook omdat alleen de AOW netto zo’n 19 euro is gestegen.”

Sneller zorgdirecteur dan patatbakker

Wil je een belangrijke baan in de gezondheidszorg, zoals in de raad van bestuur van een verpleegtehuis of wil je leidinggeven aan een thuiszorgorganisatie, dan heb je daarvoor geen enkele specifieke kwalificatie nodig, schrijft Marcel Levi in zijn column in Het Parool: In Nederland heb je meer diploma’s nodig om een patatkraam te openen dan om directeur te worden van een zorginstelling.

Veel belangstelling Zomerschool

Met een stadswandeling begint vandaag Zomerschool Almelo 2022 van de gezamenlijke ouderenbonden. Tot en met 26 augustus zijn er verschillende uitstapjes, meldt dagblad Tubantia. Van werelddansen tot insectenhotels maken bij het IVN en schilderen met acrylverf. Op de laatste dag is er een feestelijke afsluiting bij het Stadslab. “We hebben ruim vierhonderd mensen in kunnen schrijven. Bijna alle activiteiten zitten al vol. Er zijn zelfs reservelijsten.”