Senioren Journaal van dinsdag 16 augustus

Tesla-robot voor je verjaardag

Tesla-ceo Elon Musk verwacht dat de mensachtige robot waar het bedrijf aan werkt ook gebruikt kan worden voor de zorg aan ouderen. “Over een paar jaar geef je je ouders een robot als verjaardagscadeau.” “Als we willen dat een robot zich aanpast aan zijn omgeving en kan doen wat mensen doen, moet hij ongeveer dezelfde grootte, vorm en capaciteiten hebben als een mens”, aldus Musk volgens RTL Nieuws.

Veel ouderen verongelukken in verkeer

Van de 582 dodelijke slachtoffers in het verkeer vorig jaar was ruim een derde zeventig jaar of ouder. Is er te weinig aandacht voor de kwetsbaarheid van ouderen in het verkeer, vraagt NU.nl zich af. En tot op welke leeftijd is het eigenlijk nog verantwoord om als bestuurder de weg op te gaan? Vooral fietsen op hoge leeftijd brengt grote risico’s met zich mee.

Follow the rollator

Hoe komen de daders die zich bedienen van babbeltrucs aan de adressen van hun slachtoffers? “Een optie is dat betaalautomaten worden geobserveerd”, zegt een Bredase advocaat in dagblad BN De Stem. “Ouderen die alleen zijn en moeite hebben met pinnen worden naar huis gevolgd, ‘follow the rollator’. Deze mensen hebben vaak ook een naamplaatje naast de deur, een vaste telefoon en een nummer dat opgevraagd kan worden via internet.”

Wijkzorg minder geld erbij

Het ministerie van VWS wil een deel van het budget voor huisartsenzorg en wijkverpleegkunde naar beneden bijstellen. Dat blijkt uit een uitgelekt conceptakkoord over de zorgbudgetten. Een van de oplossingen die worden genoemd, is hybride zorg: Robots en ’telebegeleiding’ door middel van beeldbellen zouden een grotere rol moeten gaan spelen.

Jongeren en babyboomers moeilijke vergelijking

Babyboomers zijn de meest welvarende generatie ooit. De jongeren van nu gaan die luxe niet krijgen, wordt vaak gezegd. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in EenVandaag. “Het zou eerlijk zijn als de huidige 30’ers kijken naar hoe de boomers het hadden toen zij in de 30 waren.” Dan ontstat een ander beeld.

Hoe extra Wmo-aanvragen te voorkomen

Bergen op Zoom heeft kans gezien de wachtlijsten voor de Wmo weg te werken, maar ziet intussen het aantal Wmo-aanvragen stijgen terwijl de gemeente op de Wmo 1,5 miljoen euro moet bezuinigen. De bezuinigingen raken vooral welzijns- en vrijwilligersorganisaties. En het zijn juist die organisaties die extra Wmo-aanvragen kunnen voorkomen, zegt de wethouder in dagblad BN De Stem.

Douchen kan ook om 14.00 uur

“Een oplossing geef ik, met 33 jaar zorg op de teller, cadeau”, reageert een lezer van de Telegraaf: “Stap af van het idee dat er alleen ’s morgens of ’s avonds gedoucht kan worden. Dat kan ook om 14.00 uur, waardoor je langere diensten aan het personeel kunt bieden.”

Campers niet aan te slepen

Steeds meer Nederlanders ontdekken de aantrekkelijkheid van een camper, aldus de Telegraaf. Op 1 juli 2022 stonden er volgens Bovag in Nederland 167.471 campers geregistreerd, bijna 40.000 meer dan in januari 2020. De wachttijd voor een nieuwe camper is intussen minimaal een jaar.

Behandelen vóór diagnose stelt reuma uit

Mensen met een risico op reumatoïde artritis (RA) een jaar lang behandelen met methotrexaat levert gezondheidswinst op. Het krijgen van RA wordt hiermee niet voorkómen. Dat blijkt volgens Medisch Contact uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Ouderen kosten blijkbaar alleen maar geld

Verzuchting van een Telegraaf-lezer: “Ouderen kosten blijkbaar alleen maar geld en zijn nutteloos in hun bijdrage aan de maatschappij.”

Niet behandelen maar actief observeren

Niet behandelen maar een afwachtend beleid voeren is voor kwetsbare ouderen met basaalcelcarcinoom een serieuze optie, stelt dermatoloog Satish Lubeek (Radboudumc). Voor dit standpunt baseert hij zich op zijn ervaringen met een gericht spreekuur met de doelgroep en de uitkomsten van een studie onder 89 patiënten.

Vroeger bejaardenhuis voor gezelligheid

Een verzorgende die na 46 jaar met pensioen gaat bij het Amsterdamse woonzorgcentrum Het Schouw zegt over haar begintijd: ‘We hoefden niet veel te doen. Mensen waren vaak nog heel gezond. Ze gingen naar het bejaardenhuis voor de gezelligheid. Wij maakten het bed voor ze op, brachten kopjes thee, hielpen met een boterham. En verder deden we dat wat nu door vrijwilligers wordt gedaan. Een spelletje, een praatje, even naar buiten. Het was een andere tijd.’