Senioren Journaal van vrijdag 15 april

Verheug je op je oude dag

De Ierse hoogleraar medische gerontologie Rose Anne Kenny doet al lang onderzoek naar de effecten van ouder worden en weet: je kunt je met een gerust hart verheugen op je oude dag. Zij schreef er een boek over: Leeftijd is meer dan een getal.

Prijs voor veilige fiets

‘Veilig fietsen voor ouderen’ won op gisteren na een publiekstemming de Nationale Verkeersveiligheidsprijs tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres. Het gaat om een fiets waarmee je als oudere, zittend op je zadel kunt wegrijden en stoppen.

Koepel Gepensioneerden opent actiekas

Nu het wetsvoorstel Toekomst Pensioenen ‘onacceptabel’ is, opent Koepel Gepensioneerden  de actiekas. Bij het organiseren van een zo’n breed mogelijk front zoekt de Koepel de samenwerking met alle andere seniorenorganisaties.

Icoonproject gezond en passend thuis

Achmea opende gisteren feestelijk het nieuwe woonzorg complex De Nieuwe Sint Jacob, direct tegenover Artis in Amsterdam. De verzekeraar ziet dit complex als een voorbeeld van het nieuwe denken over wonen en zorg en haar visie op Duurzaam Samen Leven.

Sterven doe je niet alleen

Toediening van een preventief middel aan stervenden, dat het reutelen doet verminderen, is effectief, maar roept ook vragen op. Het onderzoek onderstreept hoe dan ook het belang van een goede begeleiding van een sterfbed: niet alleen zorg voor de patiënten, maar ook aandacht voor hun naasten.

Niet alleen voor dikke portemonnee

In Vught zijn plannen voor een luxe woonzorgcentrum. In eerste instantie alleen voor mensen met een dikke portemonnee, maar daar gaat de gemeente niet mee akkoord. Er wordt nu gewerkt aan een plan voor een breder deel van de bewoners van Vught.

Training Bewonershulpverlening

Het doven van de vlam in de pan. Voorlichting over reanimeren, wat wel en niet te doen bij een beginnende brand en hoe begeleid je medebewoners naar de nooduitgangen. Het komt allemaal aan bod tijdens een herhalingstraining voor bewonerhulpverleners, aldus een impressie van Woonzorg Nederland.

Mensen met dementie meestal normaal gedrag

We verliezen uit het oog dat mensen met dementie mensen zijn die zeer afwijkend gedrag kunnen vertonen, stelde een ouderenpsycholoog. “Ik zie meestal mensen met dementie die normaal gedrag vertonen”, aldus een reactie.

Community care voor ouderen

Zorgverzekeraar CZ en de negen gemeenten uit Hart van Brabant werken samen om positieve gezondheid te bevorderen en zo gezondheidsproblemen van de inwoners binnen de regio te voorkomen. Een van de doorbraakprojecten betreft community care voor ouderen.

Samenwerking zorg en sport

Steeds meer organisaties en initiatieven slaan de brug tussen sport en zorg. Kenniscentrum Sport & Bewegen publiceert een overzicht van vijf lokale samenwerkingen: de beweegmakelaars in Deventer, het Beweeghuis in Limburg, de Tielse Wandel Challenge, de beweegcoach van Rotterdam Sportsupport, het multidisciplinaire samenwerken in Veenendaal

VR op de geriatrie een blijvertje

Even naar het Rijksmuseum en Artis, uitwaaien op Texel of vliegen over de rijstvelden. OLVG-patiënten op de geriatrieafdeling kunnen sinds kort ‘op reis’ met een VR-bril. De bril werkt goed tegen verveling en pijn opent leuke gesprekken en is echt een blijvertje.

FNV royeert voorzitter FNV Senioren

FNV heeft de voorzitter van de eigen seniorensectie (FNV Senioren) geroyeerd. Dat gebeurde na een persbericht waarin de steun aan de voorgenomen pensioenhervorming wordt opgezegd. Binnen FNV Senioren zou sprake zijn van verdeeldheid.

Vakbond is geen bejaardensoos

FD-columnist Mathijs Bouman geeft voorzitter Tuur Elzinga tips voor echte verjonging. Zijn eerste tip: Royeer alle gepensioneerde leden. Nu is ruim 25% van de FNV-leden 65-plus. Twintig jaar geleden was dat nog geen 10%. Gooi de AOW’ers eruit. De vakbond is geen bejaardensoos.

Vrije inloop voor herhaalprik

Zestigplussers kunnen sinds gisteren zonder afspraak naar de prikstraten voor een herhaalvaccinatie tegen COVID-19. Tot nu toe heeft slechts 28,5 procent van de zestigplussers die prik gehaald. Het ministerie van Volksgezondheid zegt tegen NU.nl dat dit aantal nog gaat toenemen.

Passende zorg niet zonder pijn

Het Nederlandse zorgstelsel staat op knappen. Door de alsmaar groeiende zorgvraag rijzen de kosten de pan uit, terwijl het personeelstekort in de zorg steeds nijpender wordt. ’Passende zorg’ is het antwoord, stelt Zorginstituut Nederland: Er kan niet lang meer gewacht worden met grote veranderingen en die veranderingen zullen pijn doen.

Aanpak zorgfraude is vooral vergaderen

De bestrijding van fraude met publiek zorggeld (onder meer in de wijkverpleging) werkt in de praktijk niet of nauwelijks. Ondanks dat toezichthouders en opsporingsinstanties veel overleg hebben met zorgverzekeraars en gemeenten over vermeende gevallen van zorgfraude, is de pakkans voor fraudeurs laag. De Algemene Rekenkamer spreekt van een zorgelijk gebrek aan daadkracht.