Senioren Journaal van maandag 14 november
Niks móet, alles mag: maak er wat van
“Laat je als oudere niet aanpraten dat je leven niet meer zinvol kan zijn. Zit niet bij de pakken neer. Geef jezelf zo nodig een schop onder je kont. Maak er wat van.” Anne Gouweloos (67) schreef een ‘wilsverklaring onvoltooid leven’ en deelt haar tips nu in een boek. “Ik móet niks en ik mag van alles. Een grote witte bladzijde die ik zelf kan invullen.”
Collectief verzekerden extra de klos
De grote zorgverzekeraars hebben de premie voor de basisverzekering voor het volgend jaar bekendgemaakt. Wie collectief verzekerd is, krijgt volgend jaar geen korting meer op zijn basisverzekering. “Daarmee zijn collectief verzekerden extra de klos.” Verwacht wordt dat veel meer mensen dan gebruikelijk overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
Buurtverbinder spin in het web
In het Noordhollandse Grootebroek gaat een buurtverbinder aan de slag, als een spin in het web om mantelzorgers en zorgprofessionals te ontzorgen. Op schuifelafstand is veel sociaal kapitaal aanwezig. De kunst is om als een soort makelaar dat kapitaal aan te boren.
Meldpunt Stille Armoede
Seniorenorganisatie KBO-PCOB start het meldpunt Stille Armoede. “KBO-PCOB kan niet uw persoonlijke situatie veranderen of oplossen, maar we gaan het wel onder de aandacht brengen van pers en politiek. Op deze manier willen we proberen om de positie van ouderen met een smalle beurs te verbeteren. Help mee, doorbreek de stilte en laat ons weten van uw financiële problematiek.”
Te veel gewend aan en, en en en
“Ik krijg AOW en daarnaast een piepklein pensioentje en heb een aanzienlijke post aan ziektekosten”, schrijft een Volkskrant-lezer. “Toch heb ik geen enkel probleem om rond te komen, ik kan zelfs regelmatig een gift aan een of ander project doen. Het is een kwestie van keuzes maken en wat is daar mis mee? Wij zijn te veel gewend geraakt aan en, en en en.”
Stuur jouw pensioenfonds een brief
FNV Senioren heeft een modelbrief opgesteld ‘om jouw pensioenfonds op te roepen om over de brug te komen’. “Door onze pensioenfondsen massaal op te roepen tot indexatie, wordt er wat gedaan aan het jarenlange koopkrachtverlies van gepensioneerden.”
Vooruit kijken met Toekomststoel
Van Jan Terlouw kwam vrijdag de novelle ‘Wankele wereld’ uit, waarin hij pleit voor De Toekomststoel, een lege stoel aan elke vergadertafel, de plek van een ongeborene.” Van enthousiaste medewerkers van gemeente en bedrijven hoor ik dat het werkt”, zegt Terlouw in de Telegraaf. Morgen wordt Terlouw 91. “Met de dood ben ik niet bezig. Als het op is, is het op, jammer. Ik kijk altijd vooruit.”
Ontzorgen bij isoleren en energie besparen
Isolatie van huizen en besparen van energie moet prioriteit krijgen, stelt D66-Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar in het AD: Laat gemeenten daarom alles-in-eenverduurzamingspaketten aan hun inwoners aanbieden. Ideaal voor bijvoorbeeld ouderen die geen tijd of zin hebben om nog aan ingrijpende renovaties te beginnen.
Morgen gaat het beter
Dat mensen van over de honderd nog steeds dromen hebben, ondervond Humberto Tan (57) toen hij gedurende drie jaar eeuwelingen fotografeerde en interviewde. Wat hij bij alle honderdplussers die hij bezocht merkte, was een gevoel van hoop. Natuurlijk hadden ze de nodige ellende in hun leven meegemaakt, maar ze bleven vooruitkijken. Zoals een non in Maastricht letterlijk tegen hem zei: ‘Los van ziekte en dood, komt het over het algemeen goed.’ Daarom ook de titel van zijn boek: Morgen gaat het beter.
Druk op mantelzorg te groot
Niemand vindt het leuk om mantelzorg te moeten verlenen en niemand wil mantelzorg ontvangen, schrijft een Telegraaf-lezer: Probleem is dat mantelzorg gezien wordt als besparing op de zorg. “De familie lost het wel op. En dan hebben we het niet over een boodschap doen of de hond uitlaten maar het huishouden doen en hulp bij de toiletgang. Wat de thuiszorg vanwege arbowetgeving niet mag doen wordt van familie wel verwacht. Gratis.”
We sluiten miljoenen mensen uit
Ziggo heeft de uitzendrechten voor het Europese clubvoetbal verworven. Wie de wedstrijden van Nederlandse clubs wil zien, moet iets begrijpen van ‘apps’, ‘downloaden’ en ‘streamen’. Het past volgens een AD-commentaar in een bredere ontwikkeling: langzaam snijden we een grote groep mensen van onze samenleving af. “De kwestie Ziggo is slecht één voorbeeld van desinteresse in de rest van de samenleving.” Kamerlid Liane den Haan, die met haar nieuwe partij Goud opkomt voor de belangen van ouderen, noemt het plan van Ziggo volgens het AD ‘idioot’.
Tegemoetkoming Surinaamse ouderen
Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden voor een eenmalige onverplichte tegemoetkoming voor een groep ouderen uit de Surinaamse gemeenschap. Het gaat om ouderen van Surinaamse herkomst die voorafgaand aan de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 naar Nederland kwamen. De vier grote gemeenten willen veel verder gaan in de tegemoetkoming. Zij willen volgens Het Parool dat het AOW-gat van Surinaamse Nederlanders volledig wordt gecompenseerd.
Stichting Jongeren voor Ouderen
Timo Nelissen uit Elsloo helpt ouderen op weg met hun telefoon en computer. Hij is 19 jaar en heeft al vijf jaar ervaring met zijn Stichting Jongeren Voor Ouderen. Timo wil de stichting uitbreiden naar heel Limburg, heel Nederland en het liefst de hele wereld, vertelt hij in dagblad De Limburger. Hij leert de cursisten onlineshoppen, internetbankieren, maar ook videobellen met de kleinkinderen. De senioren steken er wat van op, maar intussen hebben ze ook gewoon een gezellige middag.
Te weinig huishoudelijke hulp gekregen
Honderden ouderen en hulpbehoevenden hebben in de gemeente Lingewaard mogelijk jarenlang minder uren huishoudelijke hulp gekregen dan waar ze recht op hadden, meldt dagblad De Gelderlander. Lingewaard erkent de fout. De misser is aan het licht gekomen doordat een 80-jarige vrouw uit Bemmel in het geweer kwam met steun van een juridisch adviseur van Onterecht.nu.
Hulpmiddelen uit de printer
Kun je een kunstknie, -heup of zelfs een pessarium ter plekke in het ziekenhuis printen, als maatwerk voor een patiënt of als oefenmateriaal voor een arts? Hogeschool Saxion en partners onderzochten de mogelijkheden en ontwikkelden een 3D-geprint pessarium. Het is de bedoeling in Twente een ecosysteem van samenwerkingspartners te ontwikkelen, waarbij de technische kennis van het 3D-printenwordt gekoppeld aan de medische kennis van de instellingen.