Senioren Journaal van donderdag 14 januari

In de zorg is nu van alles mogelijk

De zorgsector weet ineens van alles snel te regelen, schrijft NRC.  Maar de vraag is of dat na de coronacrisis standhoudt. “Een jaar geleden waren organisaties meer met zichzelf bezig, we probeerden soms elkaar vliegen af te vangen.” Het lukte nu in drie dagen een thuiszorghotel in te richten. Er worden ook mogelijkheden gezien om meer nachtelijke thuiszorg aan te bieden om de familie te ontlasten. “Als mensen vijf maanden langer thuis zouden kunnen blijven, scheelt dat 700 miljoen euro per jaar.”

Consultatiebureau aan huis

Gorcumse ouderen van 70 jaar en ouder die nauwelijks bij hun huisarts komen, krijgen dit jaar bezoek aan huis van de wijkverpleegkundige. Het gaat volgends AD Rivierenlanden om een concept (consultatiebureau aan huis) dat in de gemeente Vijfheerenlanden inmiddels erg succesvol bleek. De gemeente heeft 33.000 euro over voor de proef, maar wel met de voorwaarde dat VGZ de kosten van de wijkverpleegkundigen betaalt.

Oudere werknemer wekelijks dag sabbatical

De FNV heeft met a.s.r. een nieuwe cao afgesproken voor de circa 4.500 werknemers van de verzekeraar. Hierbij zijn ook regelingen afgesproken voor oudere werknemers. Aukje Falger, bestuurder van FNV Finance: ‘Zij kunnen eerder stoppen met werken, maar bijvoorbeeld ook vanaf hun zestigste iedere week een dag sabbatical opnemen. Zo halen zij eerder gezond hun pensioen.’

Beeldbellen prima alternatief

Uit een rondvraag blijkt dat een consult via beeldbellen een prima alternatief is voor laaggeletterden en oudere gebruikers, meldt ICT&Health. Dat werd eerder ook al bevestigd door de Raad van Ouderen. Er is wel een specifieke voorkeur voor beeldbellen boven een telefonisch consult zonder videoverbinding. Oogcontact en non-verbale communicatie is voor deze doelgroep een belangrijke voorwaarde en helpt bij het beter begrijpen van de zorgverlener. Andersom is non-verbale communicatie voor de zorgverlener ook heel belangrijk.

Je kind helpen huis te kopen

Hypotheekadviseurs kregen volgens de Telegraaf vorig jaar meer ouders (vaak met een stevige overwaarde op hun huis) over de vloer die een hypotheek afsloten om hun kinderen te steunen bij de aankoop van een woning. Volgens De Hypotheekshop gaat het meestal niet om de gehele jubelton, het maximale bedrag dat ouders belastingvrij mogen schenken. “Ze schenken van €20.000 tot €30.000 voor de aankoop.”

‘Klein gebaar, groot effect’

Volgens het Nationaal Ouderenfonds kunnen de omstandigheden het gevoel van eenzaamheid aanwakkeren, meldt het AD over de verlenging van de lockdown. Daarom roept het Ouderenfonds op om op een veilige manier met ouderen in verbinding te blijven. Een kaartje, bloemetje of wat lekkers aan een oudere geven, en iemand meevragen voor een wandeling heeft niet alleen een positief effect op de ander, maar ook op jezelf, stelt de bond. “,Een klein gebaar heeft al snel een groot effect.”

Inenten na schriftelijke toestemming

Het inenten van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen met het Moderna-vaccin duurt nog zo’n anderhalve week omdat bewoners eerst nog schriftelijk toestemming moeten geven, zegt een woordvoerder van de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ volgens het ANP. “Wij gaan nu de mensen uitnodigen, dat moet allemaal schriftelijk. Daar moeten mensen over na kunnen denken, hopelijk niet al te lang. De brief moet ondertekend teruggestuurd worden.”

Meer OldStars in Hollands Kroon

Het sportloket van de gemeente heeft de ambitie om meer OldStars-aanbod in de regio aan te bieden, meldt Hollands Kroon Actueel. “Doel van het programma is dat het verenigingsleven een positieve bijdrage levert aan de levenskwaliteit van ouderen. OldStars zet sport in als middel om ouderen te laten bewegen, samen te laten komen en van betekenis te zijn binnen de club.” Het Ouderenfonds en Team Sportservice bieden ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van OldStars Sport bij een vereniging

Geen hinderlijke lichtval meer bij pinautomaat

Tijdens de warme maanden, als de zon volop scheen, was het bij een pinautomaat in Etten-Leur soms uren onmogelijk om te pinnen, omdat de zon op het scherm scheen. Vooral ouderen hadden daar hinder van. Na maanden van bellen, schrijven, mopperen en mailen, met de gemeente en de plaatselijke Rabobank, heeft een ouderenadviseur van de KBO volgens BN De Stem voor elkaar gekregen dat er nu een luifel is geplaatst tegen de hinderlijke inval van het zonlicht.

KBO: de O stoort meer dan de K

De KBO (Katholieke Bond voor Ouderen) in Panningen heeft besloten van naam te veranderen om zo van het ‘stoffige imago’ af te komen; ook de K van katholiek zou een struikelblok zijn. KBO’s in Horst aan de Maas denken nog niet aan een naamsverandering. “What’s in a name?”, aldus KBO Sevenum. “Een stoffig imago heeft vooral te maken met de inhoud.” Bij KBO Horst klinkt: “Dat mensen een probleem hebben met het woord katholiek, hoor ik maar heel weinig. De ‘o’ van ouderen stoort hen veel meer.” In Grubbenvorst denken ze dat een naamsverandering niet meteen meer leden trekt. “Het aanpassen van activiteiten levert meer op.”