Senioren Journaal van dinsdag 14 april
Het leven op rantsoen
De vraag wie dood moet op welke leeftijd en wie nog even mag, is geen zaak voor medici onder elkaar, maar een die de hele maatschappij aangaat en een openbaar debat waard – nu het nog kan. Dat schrijft Wout Woltz (87) in NRC, de krant waarvan hij hoofdredacteur was. Woltz ziet een onaangenaam debat: In het begin ethisch, als de nood hoger wordt praktisch, en tenslotte gaat het ook over geld. “De ironie: tot maart dit jaar was het ingewikkeld om euthanasie te krijgen, nu is die in de aanbieding.” Het leven is nu op rantsoen en niet ieder krijgt zijn deel. “Mag dat zo maar? Zeggen: deze persoon heeft zijn portie wel gehad?”
‘Zorgverleners grootste besmettingshaard’
Zorgverleners zijn de grootste besmettingshaard van het coronavirus geworden. Door hen onbeschermd te laten werken, raken er onnodig veel mensen besmet. Dat zegt Jos de Blok, oprichter en directeur van thuiszorgorganisatie Buurtzorg in NRC. Volgens De Blok zijn zorgverleners de afgelopen tijd onvoldoende getest en onvoldoende beschermd. Dit noemt hij een ‘enorme inschattingsfout’.
Als ook zwaaien niet meer mag
Een huisarts schrijft in Medisch Contact over haar vader in het verpleeghuis, waar geen bezoek meer mogelijk is en waar ook zwaaien niet meer mag (te veel onrust). Haar vader zit voor onbepaalde tijd de hele dag alleen op 35 vierkante meter, zonder enige vorm van afleiding en met angst en paniek tot gevolg. “Ik vraag me inmiddels af wat humaner is: een hoog risico op eerder overlijden door een infectie maar wél met sociaal contact, of overlijden door een proces van aftakeling en totaal verlies van grip op de situatie in een langdurig isolement.”
Ruim 60 procent bezorgd ziek te worden
Hoe ouder, hoe bezorgder ziek te worden van het coronavirus. Dat is een van de eerste resultaten van het Lifelines-onderzoek naar corona dat kortgeleden van start ging onder 135.000 inwoners van Noord-Nederland. Van de 60-plussers is meer dan 60 procent bezorgd zelf ziek te worden, terwijl van de mensen beneden de 30 jaar meer dan 60 procent daar juist geen zorgen over heeft, meldt Dagblad van het Noorden.
Verpleeghuizen de achilleshiel
De verpleeghuizen blijken overal in Europa de achilleshiel van de coronastrategie, schrijft Trouw. Eenmaal binnen een instelling slaat het virus genadeloos om zich heen en overlijden tientallen mensen. Lang niet altijd worden die meegeteld in de coronasterfgetallen. In Nederlands zijn in het joodse zorgcentrum Beth Shalom in Amsterdam inmiddels 22 van de 120 bewoners overleden aan het coronavirus.
Verwardheid en vallen symptomen corona
Plotseling vallen en verwardheid. Deze twee nog niet al te bekende symptomen, kunnen een teken zijn van een coronabesmetting bij ouderen. Dat blijkt uit een onderzoek van een groep artsen, schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het onderzoek betrof ouderen met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar.
Meedenken over apps
Het ministerie van VWS nodigt bedrijven en deskundigen uit om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van apps in de aanpak van het coronavirus. Voorstellen kunnen worden aangeleverd tot vandaag, 12.00 uur. KBO-PCOB wijst erop dat niet alle Nederlanders klaar zijn voor de corona-apps. “Denk aan het deel van de senioren dat niet digitaal vaardig is.”
Naar een intelligente bezoekregeling
Fysieke en sociale problemen dreigen voor ouderen die geen bezoek meer krijgen. Daar moet meer aandacht voor komen. Daarvoor pleit Jos, Schols, hoogleraar Ouderengeneeskunde van de Universiteit Maastricht, bij L1. “Het is te gek voor woorden dat er anno 2020 wel een intelligente lockdown is, maar geen intelligente bezoekregeling.”
‘De parkieten zeggen niks terug’
Zelfstandig wonende ouderen weten dat elke stap buiten de deur een risico is, maar willen niet eenzaam verpieteren. Hoe lang houden zij het nog vol? De Volkskrant portretteert vijf ouderen. Ik voel mij weer vrij, als de kringloop open kan. Daar ben ik thuis. Kan ik met mensen omgaan.’ Net als honderden vrijwilligers van ouderenbond Anbo belt ook directeur Liane den Haan elke dag met mensen die eenzaam thuis zitten. Dat blijkt in tijden van corona extra hard nodig. Het AD publiceert drie gesprekken. “Ik ben alleen. Helemaal alleen.”
Ouderen staan massaal plek op IC af
Huisartsen zien dat ouderen massaal hun plek op de IC opgeven voor een ander, mochten ze ernstig ziek worden van het coronavirus, aldus het AD. Een Haagse huisarts vertelt hoe hij tot zijn verbazing merkte dat de meesten al nagedacht hebben over hun keuze. Het Ouderenfonds ziet dat ook: “Als ze eenmaal de keuze hebben gemaakt, voelt het voor ze als een bevrijding. Het geeft ze juist nieuwe kracht, omdat ze de regie houden over hun eigen leven. Dat is wat ze willen, wat ze fijn vinden.”
‘Pensioenfonds heeft geld zat’
Pensioenfondsen zitten absoluut niet in zwaar weer, ook al is het beeld anders. Hun vermogens blijven groeien en de indexatie van pensioenen kan daar gemakkelijk uit worden betaald. Dat schrijven acht leden van het Verantwoordingsorgaan van ABP (het grootste pensioenfonds van ons land) in een open brief, afgedrukt in de Telegraaf.
Weg met de ‘digidwang’
Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders, niet alleen ouderen, hebben moeite met digitalisering; 800.000 zijn nog nooit op internet geweest; en 30% van de ING-klanten van 66 jaar en ouder bankiert niet digitaal. Deze mensen bezitten soms geen computer, tablet of mobiel, en voelen zich slachtoffer van ’digidwang’, schrijft de directeur van de Consumentenbond in de Telegraaf. “Dan kun je twee dingen doen. Deze klanten met zachte hand mee duwen, via cursussen, coaches en andere hulp. Of hun niet-digitale keuze respecteren, en zorgen dat voor hen andere manieren van bankieren blijven bestaan. Ik bepleit beide.”