Senioren Journaal van donderdag 13 oktober

Voorrangswoningen naast verpleeghuis

In Amsterdam gaat woningcorporatie Ymere stellen van wie een van beiden lijdt aan dementie voorrang geven bij woningen naast verpleeghuis Flevohuis. Hierdoor kunnen zij langer thuis en bij elkaar blijven wonen. Het gaat volgens de corporatie om een regeling met een hoog ‘nogal wiedes-gehalte’.

Vertel ouderen over de energietoeslag

Veel mensen hebben de energietoeslag al aangevraagd, maar er zijn Rotterdammers die dat nog niet hebben gedaan. Huis van de Wijk kan helpen, aldus de gemeente. De sociaal werker roept iedereen op erover te vertellen, zeker ook ouderen. “Ook uw oma of oudere buurman heeft misschien recht op de toeslag.”

Vallen is vaak een medicatiebijwerking

‘Te weinig artsen en ouderen beseffen dat vallen een belangrijke medicatiebijwerking is.’ Dit schrijft Nathalie van der Velde, hoogleraar ouderengeneeskunde in Amsterdam, in Medisch Contact in een toelichting op een nieuwe wereldwijde richtlijn. Een van de aanbevelingen uit de richtlijn: ‘Een arts zou, voordat hij start met een medicijn, moeten beoordelen of het een valrisicoverhogend middel is.’

Zilver Fitness slaat aan

Een nieuwe sportmethode slaat voorlopig goed aan. Zilver Fitness is een speciaal op ouderen toegespitste manier van het populaire CrossFit. Voor ouderen is het iets minder intensief dan voor jongeren, maar de ‘oudjes’ merken ook verbeteringen aan hun lichaam, zo blijkt volgens het Sneeker Nieuwsblad. ‘Bij het opstaan uit de bank in de woonkamer hoef ik mijn handen niet meer te gebruiken’, zegt een van de deelnemers.

Pandemie bij weinigen invloed op zorgsituatie

De coronapandemie en de daardoor ingevoerde maatregelen hebben maar bij een kleine groep ouderen invloed gehad op de zorgsituatie. Dat is een van de conclusies van een onderzoek naar de zorgsituatie van ouderen door prof. dr. Marjolein Broese van Groenou van de Vrije Universiteit, gepubliceerd in het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie.

Er is leven na de 60

In Good Luck to You, Leo Grande laat Emma Thompson volgens de Volkskrant zien dat er voor vrouwelijke acteurs ook een leven is na de 60. De 63-jarige Emma Thompson ging uit de kleren, zonder stand-in, zonder filters of trucage. “Dapper, heet zoiets al gauw – en ja, dat is het ook. De Britse actrice doet wat weinig filmsterren van haar leeftijd willen of durven: ze laat zien dat de tijd overal vat op krijgt. Meer nog, ze toont dat dat niet erg is.”

Ouderenzorg ziet ongekende prijsstijging

Zorgorganisaties voor ouderen zijn dit jaar geconfronteerd met aanzienlijke prijsstijgingen. Dat blijkt uit onderzoek van Intrakoop, inkoopcoöperatie van de zorg in opdracht van ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties. Door de energiecrisis, gestegen grondstofprijzen en gewijzigde marktomstandigheden zijn de producten en diensten die zorgorganisaties inkopen gemiddeld 7,9% duurder geworden. ActiZ pleit voor een eenmalige compensatie voor de hogere inflatie.

Afgeschreven op je vijftigste

Ondanks de recordkrapte op de arbeidsmarkt zijn er duizenden 55-plussers die niet aan de bak komen. Hoe pakken we het ‘ageisme’ in de werkende wereld aan, is de vraag in een artikel in Vrij Nederland. Alles wat een oudere werknemer voorheen status gaf, is tegenwoordig onaantrekkelijk voor de werkgever. Senioriteit, anciënniteit, stabiliteit? Ouderwets en duur. Ervaring? Alleen als je ‘jong en fris’ bent, want: het prijskaartje.

Supersenioren grotere hersencellen

Supersenioren, mensen van tachtig jaar en ouder met een uitzonderlijk goed geheugen, hebben mogelijk grotere hersencellen dan normaal in een hersengebied dat belangrijk is voor het geheugen. Dat meldt de NewScientist uit Amerikaans onderzoek.

Toneelinitiatief Senioren voor Senioren

Met het toneelinitiatief ‘Senioren voor Senioren’ is de KBO Heerlen Stad uitgeroepen tot afdeling van de maand van de Academie KBO-PCOB. De Heerlense afdeling won hiermee een taart voor honderd personen. “Je moet doen waar je goed in bent. Ik ben ondertussen ruim vijftig jaar met toneel actief, vandaar ‘Senioren voor Senioren’”, aldus de voorzitter in dagblad de Limburger. “Toneel trekt bovendien een ander soort leden aan, mede daarom hebben we die prijs gewonnen.”

Steun voor pensioenwet is onzeker

Het kabinet moet meer doen om het aantal werkenden zonder pensioen te verkleinen, vinden PvdA en GroenLinks. Ze overwegen een stem tegen het nieuwe stelsel als ze geen gehoor vinden, meldt NRC groot op de voorpagina. Het is de vraag of minister Schouten hierin wil meegaan, omdat zij overheidsingrijpen tot nu toe steeds afwijst. Tegelijk is het de vraag of PvdA en GroenLinks zullen tegenstemmen als zij daarmee de complete pensioenhervorming tegenhouden.  Volgende week praat de Tweede Kamer verder over de pensioenwet.

Thuistaal als houvast en anker

Documentairemaker Lubert Priems onderzoekt in samenwerking met wetenschappers van stichting Laudio de betekenis van taal in de ouderenzorg. Een speciaal ingerichte klankkamer genaamd Marie kan daarbij helpen. “Thuistaal is voor ouderen een houvast en een anker.” Dialecten kunnen insluiten, maar ook uitsluiten, zegt Priems in dagblad Tubantia.. “Bij ouderen, zeker de dementerenden onder hen, is de moedertaal vaak hun laatste anker en houvast.”

Waarom plofpraktijken huisartsenzorg

Door het hoge verloop bij de ketenpraktijken komt de continuïteit van zorg in het geding en tenslotte verdwijnt de ziel uit de huisartsenzorg, schrijft huisarts Danka Stuijver in haar column in de Volkskrant.  “De betreffende plofpraktijken verweren zich vervolgens met ‘er is geen personeel te krijgen’. Tja, hoe zou dat nou komen?”