Senioren Journaal van woensdag 13 januari

Ruim afstand bewaren voor langer leven

De gemiddelde levensduur van de Nederlander stijgt door de jaren heen gestaag. De coronapandemie met haar fatale gevolgen dwarsboomt die ontwikkeling, signaleert demograaf prof. Jan Latten in de Telegraaf. “Als we iedereen een langer leven gunnen, moet we elkaar blijven ontlopen tot we gevaccineerd zijn.” Ook binnen families moet men helaas bij elkaar uit de buurt blijven, anders loopt een groot aantal ouders en grootouders hun levensjaren alsnog mis, aldus Latten. “Dat signaal mag wel duidelijker worden verspreid.”

‘Met Wmo-taxi naar vaccinatie’

Er moet goed vervoer komen voor kwetsbare Gooise ouderen om naar de vaccinatielocaties voor het coronavaccin te komen. Dat stelt de Hilversumse D66-fractie volgens NH Nieuws. De partij vraagt de gemeente om zorg te dragen voor dat vervoer. De partij oppert zelf om de Wmo-taxi daarvoor in te zetten.

Mantelzorgtest slaat aan

Met ondersteuning via de Mantelzorgtest worden mantelzorgers volgens zorgverzekeraar CZ bewust van het feit dat de zorg voor een ander vaak veel vraagt, en krijgen ze op maat een aanbod om overbelasting te voorkomen. Uit een evaluatie in drie gemeenten waar de mantelzorgtest wordt ingezet blijkt dat 40% van de ondervraagde mantelzorgers aangeeft dat zij hun taken langer kunnen volhouden. Met gemeenten, ministerie van VWS en MantelzorgNL wordt bekeken hoe de test verder een rol kan gaan spelen bij de ondersteuning van mantelzorgers.

Leven Lang Leven-event

Op vrijdag 15 januari  presenteren twaalf pioniers hun innovatieve ideeën voor de ouderenzorg tijdens het Leven Lang Leven event, meldt ActiZ.  “De beweging Leven Lang Leven, een initiatief van o.a. Kennisland, gaat over fijn ouder worden en de toekomst van de zorg voor ouderen. In 2020 werden via een challenge nieuwe ideeën verzameld, de meest kansrijke inzendingen werden geselecteerd voor het Leven Lang Leven-pioniersprogramma. Dit programma loopt met het Leven Lang Leven event op 15 januari 2021 ten einde.”

Na lockdown op de koffie

Vrijwilligers gaan na de lockdown op de koffie bij eenzame ouderen in Zeist, meldt de Telegraaf. Een gesprek over ‘sociale behoeften, geluk en zingeving’ moet ervoor zorgen dat de Zeistenaren op leeftijd uit hun sociale isolement komen. Circa 4500 75-plussers ontvangen per brief een uitnodiging voor het huisbezoek. De vrijwilligers worden begeleid door een welzijnsorganisatie en het Centrum voor Levensvragen in Zuidoost- Utrecht. Er is een speciaal tijdschrift ontwikkeld: Meedoen in Zeist.

‘Voorpiepvaccineerders’ terugroepen

Minister De Jonge wil dat werkgevers in de zorg die te veel vaccinatie-uitnodigingen hebben verstuurd dat gaan repareren. Gisteren bleek dat zorgpersoneel dat geen voorrang heeft in het vaccinatieprogramma, toch al een prik heeft gehad. Dat is niet de bedoeling, zegt De Jonge tegen de NOS. “Dan maak je gebruik van een vaccin dat eigenlijk voor een ander is bedoeld.”

Uitstel wet voor opname pensioenbedrag ineens

Het duurt volgens het FD langer voordat er een beetje meer keuzevrijheid komt in het pensioenstelsel. Onder druk van een groot deel van de Eerste Kamer stelt minister Wouter Koolmees van het wetsvoorstel uit dat werknemers bij pensionering 10% van hun pensioenvermogen in een keer mogen opnemen, naar 2023.

Pensioenakkoord om in je handen te knijpen

Ouderen mogen in hun handen mogen knijpen met het pensioienakkoord, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer in een Telegraaf-column. “De babyboomers zijn in het pak gehesen door hun ouders. Nu worden hun niet-kortingen én hun vroegpensioenen betaald door de rest. Dus, beste (bijna) gepensioneerden, stop met klagen en zeuren. Dan hadden jullie gewoon zoals al in 2010 is afgesproken en sinds begin deze eeuw te voorzien was wat langer moeten werken.”

Millennials steeds rijker dankzij babyboomers

Stoelriemen vast, schrijft het FD, de grootste overdracht van geld tussen generaties ooit komt eraan. En de gelukkigen zijn de millennials. Ze gaan erven, zijn aan het erven of hebben net geërfd van de rijkste generatie Nederlanders in de geschiedenis: de babyboomers, hun ouders. Die zijn inmiddels begin zestig tot halverwege de zeventig (1945-1959). Hiervan zijn er zo’n 3,1 miljoen.

Investeringsfonds behandeling dementie

De Amsterdamse investeringsmaatschappij Life Sciences Partners is een nieuw fonds gestart voor de financiering van medische bedrijven die behandelmethodes voor dementie ontwikkelen, zo meldt het FD. Voor het fonds is al €50 mln opgehaald, maar LSP verwacht dat de teller zeker tot de €150 mln zal reiken. Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum Amsterdam, wordt managing partner wordt van het nieuwe fonds.