Senioren Journaal van maandag 12 september 2020

Oud is tegenwoordig vitaal

Het 21ste-eeuwse ‘oud’ is allang niet meer oud-oud, schrijft de Volkskrant. Oud is tegenwoordig: vitaal. Lees: nog best jong. Er is een eindeloze stroom wetenschappelijke publicaties en populair-wetenschappelijke zelfhulpboeken verschenen over de vitale oudere. Heus geen onmogelijke diëten, de Mount Everest op of Chinees leren op je 70ste. Met simpele ingrepen kunnen we gezonde jaren winnen, stellen de wetenschappers. Eet van een kleiner bord, neem vaker de trap, poets je tanden op één been.

Struikelmeldpunt in Den Haag

Vier- tot vijfhonderd Haagse ouderen belanden jaarlijks bij de spoedeisende hulp als gevolg van een val door slechte bestrating. Den Haag komt daarmee boven het landelijke gemiddelde uit. Dat stelt de Stedelijke Ouderen Commissie Den Haag. Om wat aan de situatie te doen hebben ze een struikelmeldpunt in het leven geroepen, meldt Omroep West.

Hoe gaat het met u?

SamenZwolle, onderdeel van welzijnsinstellingTravers, heeft samen met de gemeente Zwolle, Stichting WijZ Welzijn en Vitaal en Veilig Thuis een actie opgezet waarbij alle zeventigplussers in Zwolle een kaart is gestuurd, waarin stond: ‘Hoe gaat het met u? Waar hebt u behoefte aan? Het is allemaal heel lastig nu, maar weet dat er dingen mogelijk zijn. Er zijn nog steeds activiteiten waar u aan mee kunt doen. Wie weet kunnen we één op één iets voor u betekenen’. Er wordt massaal op gereageerd, meldt dagblad de Stentor.

‘Beter thuis met dementie’

De cursus ‘Beter thuis met dementie’ is een succes. Dat blijkt volgens Alzheimer Nederland uit jarenlang onderzoek naar de cursus die een vakantieweek combineert met een intensieve cursus over dementie. “Mensen krijgen na 70, 80 levensjaren ineens te maken met zo’n ontwrichtende ziekte van hun partner. Dan hebben we gewoon de maatschappelijke plicht hen voor te bereiden op wat komen gaat. Die kennis is er gewoon, maar is voor velen zonder een cursus niet te verzamelen.”

De dilemma’s van een zorgrobot in huis

De zorgrobots komen eraan, dat is een feit. Met de toenemende vergrijzing kunnen ze een aanwinst zijn in de grote vraag naar zorg voor ouderen. Tegelijk zijn er ook de angstbeelden van wegkwijnende, eenzame ouderen verzorgd door gevoelloze robots. Hoe gaan we voorkomen dat robotisering leidt tot ontmenselijking? Op de website van TU/e met techniekfilosoof Lambèr Royakkers een verkenning van ‘de ethische dilemma’s rond zorgrobots waar we een antwoord op móeten hebben’.

Centrale rol dorpsondersteuners

Groninger gemeenten zoeken naar uitwegen voor financiële ellende. Ze hebben de Tweede Kamer nodig voor een grootschalig experiment met hyperlokale en efficiëntere zorg. Kern van de nieuwe aanpak is dat meer gewerkt wordt met dorpsondersteuners, die op grote schaal vanuit dorpshuizen en wijkgebouwen hand- en spandiensten organiseren voor hulpbehoevenden. Voorbeeld is Wedde waar 115 vrijwilligers in sociale teams zorgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen, aldus Dagblad van het Noorden.

Bewegen weinig invloed op sterftekans

Stel je als actieve, oudere de dood uit door flink te gaan bewegen? Het lijkt er niet op als je de uitkomsten van een Noors onderzoek mag geloven waarover Medisch Contact bericht. De intensief trainende ouderen liepen wel een iets geringere kans op overlijden dan de matig bewegende leeftijdgenoten. Reden waarom  de onderzoekers toch maar concluderen dat intensieve fysieke activiteit een sleutelrol zou moeten spelen in preventieprogramma’s voor deze groep.

Manifest: verpleeghuizen niet meer op slot

De tweede coronagolf mag niet leiden tot een nieuwe isolatie van verpleeghuishuisbewoners. De kwaliteit van leven van ouderen dreigt opnieuw onder te sneeuwen vanwege de angst voor het virus. Dat stelt een groep van zo’n 70 bestuurders in de ouderenzorg en thuiszorg, hoogleraren en prominenten, in een manifest dat ze via Trouw.nl naar buiten brengen.

Woonzorg met open deuren

Schiedam krijgt er een kleinschalig woonzorgcomplex bij, plaats biedend aan zo’n 25 ouderen die er onder begeleiding gaan wonen. Er komen geen hekwerken rond het appartementencomplex en de deur is altijd open, nooit op slot. Daar zit een bewuste gedachte achter, stelt woonzorgorganisatie September in AD Rotterdams Dagblad. “We hanteren een open-deuren-beleid. We willen niemand het gevoel geven dat ze opgesloten zitten. En zolang je dat gevoel niet hebt, doe je dat ook niet snel. Dat is onze ervaring.’’

Ouderen en gebreken

Bij een ingenieursbureau moeten directeuren op hun 55ste weg. Dit vanwege de ‘vitaliteitscurve’, die uitwijst dat de bijdrage aan het bedrijf vanaf die leeftijd daalt. Dat ouderen minder productief zijn is een onaardige boodschap en dus – niet verwonderlijk – omstreden., aldus columnist Ed Groot in het FD. Het IMF schat dat de vergrijzing in Europa 0,2% groei per jaar kost, wat best veel is, aldus de columnist. ‘Voor de oudere lezers onder u en voor mezelf zal deze uitkomst vast niet van toepassing zijn. Maar eerlijk gezegd kan hier de wens weleens de vader van de gedachte zijn.’