Senioren Journaal van dinsdag 13 oktober

Meer samenwerken rond oudere als middelpunt

Er is veel aandacht en goede wil om te komen tot integrale ouderenzorg. De praktijk is echter weerbarstiger. Zorgverleners hebben vaak verschillende achtergronden en kennis. Ook ontbreekt het vaak aan tijd en middelen om te investeren in een goede samenwerking en om gezamenlijk doelen te stellen. Dat concludeert Annerieke Stoop in het proefschrift dat ze op 30 oktober verdedigt aan Tilburg University.

De wijken dementievriendelijk maken

Nog twee wijken in Den Bosch worden de komende tijd dementievriendelijk gemaakt. Welzijnsinstelling Farent start het project in de binnenstad en Schutskamp, meldt het Brabants Dagblad. In Zuid loopt het al sinds 2017. Allerlei instellingen, clubs en voorzieningen in de wijk moeten erbij worden betrokken. Want die wijk blijft namelijk vele jaren de leefomgeving van mensen met dementie.

Ook tachtiger kan topsporten op wereldniveau

Ze lopen records en winnen medailles op Europese en wereldkampioenschappen. De Volkskrant beschrijft hoe intensief atletiek bedrijven zeventigers en tachtigers fit houdt. ‘Regelmatig intensief sporten heeft een positief effect op het gestel van ouderen, maar bij fanatiek sporten ligt het risico op blessures beduidend hoger’, stelt Marieke van Heuvelen (universitair docent Bewegingswetenschappen). Je moet dus gezegend zijn met een sterk gestel, wil je op latere leeftijd nog zo fanatiek kunnen sporten.

Gemeente en verzekeraar valpreventie

Het aantal sterfgevallen door een val neemt jaarlijks toe. Gemeente Westerkwartier en zorgverzekeraar Menzis starten daarom met een valpreventietraining voor 65-plussers. “Structureel bewegen, eenzaamheid verminderen en actief meedoen in de samenleving staan centraal.”

‘Garandeer medicijnen en hulpmiddelen’

Ook in tijden van corona moeten mensen tijdig over betaalbare en bij hen passende medicijnen en hulpmiddelen kunnen beschikken. Waarbij bij hulpmiddelen het belangrijk is dat ook de noodzakelijke zorg bij het aanmeten en gebruik beschikbaar is. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland met KBO-PCOB en Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer. Die praat later deze week over genees- en hulpmiddelen.

‘Stem bezoek verpleeghuizen af op persoon’

Een algemeen bezoekverbod in verpleeghuizen kan niet meer, ook al pakt dat voor sommigen goed uit, betoogt Vilans-directeur en bijzonder hoogleraar Henk Nies in de Volkskrant. In een aantal verpleeghuizen wordt volgens hem al uitgeprobeerd wat goed werkt voor welke bewoners. De verpleeghuiszorg en het bezoek moet volgens Nies goed afgestemd zijn op de bewoners. “Ook wat tegen de intuïtie ingaat, kan waar zijn: voor sommige mensen wel en andere mensen niet.”

Pleidooi betere inzet digitale technologie

Aansluiting van de wijkverpleging bij het Landelijk Schakelpunt (LSP); meer spoed zetten achter de mogelijkheid voor het digitaal machtigen van naasten; meer geld en ruimte voor toekomstige digitale ontwikkelingen. Dat zijn voor ICT&Health de kernpunten van een paper die brancheorganisatie ActiZ naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zo moet digitale technologie de ouderenzorg beter ondersteunen.

Aanpassen aan mensen met dementie

Hoe richten we ons dorp zo in, dat dementerenden zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen? Dat is volgens De Gelderlander het onderwerp van een studie die twee onderzoekers van de Radboud Universiteit de komende anderhalf jaar doen in Alverna (gemeente Wijchen). Behalve in Alverna wordt voor het project Mentality ook onderzoek gedaan in Nijmegen, Maasgouw en Heerlen. De wethouder in Wijchen zegt: “Zij kunnen zich niet aanpassen, dus wij moeten ons aan hen aanpassen.”

‘Later wil ik bejaard worden’

Elke week portretteert de Volkskrant een kind in haar of zijn slaapkamer. Vandaag een 9-jarig meisje. Op de vraag wat zij later wil worden, zegt zij: ‘Ik wil bejaard worden.’

‘Schaf ouderenuurtjes zo snel mogelijk af’

Schaf de twee verplichte boodschappenuurtjes voor ouderen en kwetsbaren in supermarkten zo snel mogelijk af. De doelgroep heeft er geen behoefte aan en vanuit de ondernemers zelf is het draagvlak gering. Dat concludeert Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), brancheclub van de supermarkten, volgens het AD na een peiling onder ruim duizend leden.

Onderzoek plasma voor kwetsbare ouderen

Kunnen antistoffen tegen het coronavirus voorkomen dat kwetsbare ouderen met covid-19 in het ziekenhuis belanden of zelfs sterven? Die vraag staat volgens de NOS centraal in onderzoek dat het Erasmus MC en het LUMC maandag startten.

‘Juist nu heel actief zijn’

‘Als 60-plus zich afzondert, krijgt de rest weer kansen’, schreef een lezer van het AD. Er is weinig enthousiasme in de reacties: “Ik zou zeggen: trek eropuit als je dat kan en blijf niet thuis zitten. Leef vandaag, is mijn motto. En denk niet aan morgen. Dat is wat veel jongeren ook doen.” Een andere lezer schrijft: “Als 65-jarige ben ik niet van plan ben om mij uit de maatschappij terug te trekken. Natuurlijk neem ik coronaregels ter harte. Maar om nu al achter de geraniums te gaan zitten daar bedank ik voor. Dat kan altijd nog als ik 90 en oud ben.”