Senioren Journaal van woensdag 12 mei

Kan pensioen weer meestijgen met de prijzen?

Eind december was het nog spannend: zouden de uitkeringen van gepensioneerden massaal verlaagd worden? Inmiddels schijnt de zon bij de pensioenfondsen, constateert de Volkskrant. Zou de huidige trend doorzetten, dan kunnen sommige pensioenen op den duur zelfs weer meestijgen met de prijzen. Dat was het afgelopen decennium zelden het geval. Bij ABP is deze zogenoemde ‘indexatie-achterstand’ al opgelopen tot bijna 20 procent.

Buurtvervoer met Eestermobiel

Bewoners van het Oostelijk Havengebied in Amsterdam die slecht ter been zijn, kunnen vanaf vandaag door een vrijwilliger met een elektrische wagen rondgereden worden. De zogenoemde Eestermobiel is volgens NU.nl een initiatief van buurtcoöperatie de Eester, die het groeiende aantal ouderen in de buurt wil helpen mobiel te blijven.

Polderpioniers worden nu tegelijk ouder

De vraag naar zorg stijgt door de vergrijzing aanzienlijk, aldus Woonzorg Flevoland bij Omroep Flevoland in een toelichting op uitbreidingsplannen. In Flevoland speelt de demografische samenstelling van de bevolking extra mee. “De pioniers die vanaf de jaren zeventig in onze provincie zijn komen wonen, worden juist nu tegelijk ouder”, zegt Woonzorg Flevoland.

Derde verpleeghuisbewoners kan terug naar huis

Dementie kan een enorme uitdaging worden, zowel voor de patiënt als voor de mantelzorger. Maar dat betekent nog niet dat patiënten daarom voor altijd naar het verpleeghuis moeten verhuizen, volgens Kina Koster, bestuurder van Cicero Zorggroep. Met hun nieuwe strategie, “ouderenzorg 8.0”, kan ruim 30 procent van de cliënten na enkele weken weer terug naar huis en daar nog jaren gelukkig en gezond wonen, zegt zij tegen Zorgvisie.

KBO-PCOB pleit voor ventilatiechecks

Ouderenorganisatie KBO-PCOB wil dat de ventilatie in openbare binnenruimtes extra wordt gecheckt. “Waar onze achterban naar uitkijkt, is om in gezamenlijkheid weer bijeenkomsten te kunnen organiseren”, zegt directeur Marcel Sturkenboom tegen de NOS. “Om dat mogelijk te maken, moet de overheid met een plan komen hoe ventilatie duurzaam kan worden verbeterd in alle openbaar toegankelijke instellingen, zoals buurthuizen.”

‘Laten we boven onze leeftijden uitstijgen’

Het AD noemde mensen vanaf 40 jaar in een artikel laatst ‘ouderen’. Veel mensen waren daar boos om. Waarom, vraagt Japke-d. Bouma in NRC. “Er is niks mis, met oud. Het bevalt mij prima.” Bouma stelt voor om helemaal te stoppen met die labels van ‘oud’ en ‘jong’. “Want we zijn toch zoveel meer dan een geboortedatum? We zijn leraar, adviseur, illustrator, ambtenaar, politievrouw, collega, advocaat, en we zijn daar al dan niet goed in – niet oud of jong. Wat zegt een cijfer nou helemaal? En wie bepaalt of dat te hoog, of laag genoeg is? Laten we liever boven onze leeftijden uitstijgen. Laten we elkaar uniek noemen.”

Door robotstofzuiger meer tijd voor zorg

‘Ter ontlasting van de schaarse wijkverpleegkundigen, nemen onze medewerkers tegenwoordig ook persoonlijke verzorgingstaken voor hun rekening’, zeg Tzorg in het FD. ‘Op die manier hopen wij een bijdrage te leveren aan de betaalbaarheid van de zorg.’ Om tijd te krijgen voor deze taken experimenteert het bedrijf tegenwoordig met robotstofzuigers bij de cliënten.

Bibliotheek helpt met afspraak coronaprik

Bibliotheek Oostland helpt inwoners van Pijnacker en Nootdorp vanaf vrijdag met het maken van een afspraak voor een coronaprik. Daarmee probeert de bieb ouderen die niet goed weten hoe ze dat moeten aanpakken over de drempel te helpen. Veel ouderen in de buurt vinden het werken met een computer lastig,merken ze volgens Ad Haagsche Courant bij de bibliotheek.. “Soms schamen ze zich er zelfs voor dat ze niet handig zijn op de computer.”

Een traplift? Of verhuizen?

Meierijstad vergrijst en veel ouderen vragen zich af of ze hun woning zullen aanpassen. Een onderzoek van de gemeente over wonen, welzijn en zorg voor senioren geeft een enorme brij aan informatie. “Ja, en nu?”, stelt voorzitter Wim van Meijl in het Brabants Dagblad. “Deze informatie is allemaal leuk en aardig, maar er moet ook iets mee gebeuren.” De Seniorenraad adviseert de gemeente om een flinke campagne te voeren. “Maak iedereen duidelijk wat de mogelijkheden zijn voor het aanpassen van woningen.”

Vaker geen tijd om te koken

Nederlanders eten steeds vaker aan huis bezorgde maaltijden, concludeert het FoodService Instituut Nederland. Met het toenemen aan het aantal alleenwonende ouderen ziet het instituut de behoefte aan ‘eenpersoonsgemaksoplossingen’, zoals kant-en-klaarmaaltijden en bezorgmaaltijden, meestijgen. “Daarnaast ervaren ook ouderen dat ze, in vergelijking met twee jaar geleden, vaker geen tijd te hebben om te koken. 14 procent heeft minstens eens per week geen tijd, twee jaar geleden was dat nog 8 procent.”

‘Leeftijdsdiscriminatie Songfestival’

Minister Hugo de Jonge, OMT-lid en hoogleraar Andreas Voss en de organisatie Fieldlab evenementen hebben een aangifte aan hun broek gekregen van Jan Paul Bevoort. Volgens de 72-jarige oud-journalist uit Malden maken ze zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. Bevoort mag vanwege zijn leeftijd namelijk niet naar één van de shows van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Niet dat hij zo graag naar het songfestival wilde, het gaat het om het principe, zegt hij tegen De Gelderlander.

Spaar vast voor skivakantie op je 100ste

Het leven kunnen vieren tot je 120ste klinkt goed, schrijft Erica Verdegaal in het FD: Maar hoe ga je dat financieren? Wie gaan de AOW, de pensioenen en de zorg van al die aanstaande 80-plussers betalen? Die vraag wordt extra prangend als die oude knarren straks tot hun 120ste van skipistes af kunnen suizen. “Ga er maar niet van uit dat de overheid je altijd kan redden. Eigen euro’s beschermen je het best. Check dus af en toe je pensioensituatie, bijvoorbeeld via de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud. En grijp nu vast in als de uitkomst tegenvalt. Reken ook op een toekomstig gebrek aan zorgpersoneel. Fit blijven wordt een must.”