Senioren Journaal van vrijdag 12 maart

Brede coalitie toekomstbestendige ouderenzorg

Twaalf landelijke partijen die betrokken zijn bij en zich verantwoordelijk voelen voor de zorg en ondersteuning aan ouderen maken zich grote zorgen over de ouderenzorg in de nabije toekomst. Ze presenteren daarom ‘Tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg’. Het gaat om een initiatief van van ActiZ, ANBO, CNV, FBZ, FNV, KBO-PCOB, LOC Waardevolle zorg, MantelzorgNL, NU ‘91, Patiëntenfederatie Nederland, V&VN en Zorgthuisnl.

‘Smet op ons vaccinatiebeleid’

Gelukkig worden de thuiswonende ouderen ook met voorrang behandeld, beginnend bij de 90-plussers. Maar dat moet wel met Pfizer, dus dat betekent op reis, aldus een huisarts bij Medisch Contact over de ervaringen rond zijn 101-jarige moeder. “Naar schatting 55 duizend ouderen treft dit lot. In mijn eigen praktijk vijf patiënten.” Is het eigenlijk niet een smet op ons vaccinatiebeleid, is de vraag van deze huisarts, dat we juist deze mensen in de steek laten? “Er wordt nog steeds nagedacht over een oplossing, maar in dit tempo is straks iedereen gevaccineerd behalve deze groep. Als ze voor die tijd niet zijn overleden aan corona.”

Zorgen over stemmen per brief

KBO-Brabant maakt zich grote zorgen over het stemmen per post. De stembiljetten vallen te laat in de bus bij ouderen en de procedure is veel te ingewikkeld, zegt Wilma Schrover, directeur van KBO-Brabant, in BN De Stem. “We hebben duidelijke uitleg over stemmen per post op onze website staan. Zonder die uitleg is het niet te doen”, aldus Schrover. Maar niet alle ouderen hebben internet. “Normaal hebben we clubhuizen waar ouderen langs kunnen komen, maar die zijn dicht door corona.” Volgens de stichting Friese Ouderenbonden zou er op de stembureaus een speciaal dagdeel voor senioren gereserveerd moeten worden, zo meldt Omrop Fryslân.

‘Wat heb ik aan die warmtepomp?’

Bijna een derde van de Heemsteedse bevolking is 65 jaar of ouder. Zie iemand van die leeftijd maar eens van een warmtepomp te overtuigen, zegt de grootste coalitiepartij Heemsteeds Burger Belang in het FD. ‘Zo iemand denkt toch: wat heb ik daar precies aan? Je vraagt best wat van die mensen.’ De coöperatie Heem Steeds Duurzamer erkent dat de vergrijzing het verduurzamingsproject er niet eenvoudiger op maakt. ‘Maar steeds meer ouderen beseffen dat dit om de toekomst gaat. Oudere mensen zijn vaak opa en oma. Die vragen zich toch ook af hoe ze de wereld achterlaten voor hun kinderen en kleinkinderen.’

Van tehuis naar woonzorgzone

Op de locatie van het verplegings- en verzorgingshuis De Bongerd in Hattem komt een woonzorgzone. Het gaat volgens Habion om woningen in verschillende prijsklassen. Zelfstandige woningen in de sociale- of vrije-sectorhuur, voor mensen op leeftijd of met een (potentiële) zorg of hulpvraag. Van de circa 140 woningen zijn er circa 70 bestemd voor de (zwaardere) zorg. Deze woningen gaat Hanzeheerd huren.

‘Maak sociaal domein sterker en menselijker’

Het sociaal domein moet topprioriteit zijn van het volgende kabinet. Maak het sterker en menselijker. Die oproep doen Ieder(in), Patientenfederatie Nederland, Mantelzorg.nl, Per Saldo, LFB, Wij staan op!, LOC, LSR, Landelijke Clientenraad, Coalitie voor Inclusie en Vereniging Inclusie NL in een manifest aan de politieke partijen. “Het aantal rechtszaken over ondersteuning vanuit de Wmo is enorm toegenomen, waarbij in 41 procent van de zaken over de Wmo de burger in het gelijk wordt gesteld door de rechter.”

‘Liefdevolle zorg in de praktijk’

“Liefdevolle zorg is niet iets wat je via theorie in een boek kan leren. Dat leer je door te ervaren en te doen.” Leyden Academy on Vitality and Ageing heeft daarom de gratis minicursus ‘Liefdevolle zorg in de praktijk’ ontwikkeld. “Na de enthousiaste reacties op de eerste editie eind vorig jaar waar ruim 300 zorgmedewerkers aan deelnamen, bieden we in maart 2021 de geüpdatete minicursus weer aan.”

Vitaler dan menig ander

Dor hout – ineens was die term er. Maar in haar dorp zijn ouderen vitaler dan menig ander ‘van de generatie mobiel, laptop, televisie’, schrijft Petra Possel in NRC. Ze ging op de thee bij de dorpsoudste, ze is 88 jaar. Voor de dorpsoudste werd het woord kwiek uitgevonden. Ze is slank, loopt, fietst, rijdt nog auto en legt de ingewikkeldste puzzels. Ze is allesbehalve dor hout.

Tweede week op rij ondersterfte

Voor de tweede week op rij zijn er minder mensen gestorven dan het CBS zou hebben verwacht als er geen pandemie was geweest, meldt de Volkskrant. In totaal stierven tussen 1 en 7 maart zo’n 3.100 Nederlanders, 250 minder dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Na een sterftegolf volgt vaak een periode van ondersterfte. Vooral de sterfte onder mensen van 80 jaar of ouder neemt snel af. De afgelopen week stierven zo’n 1.700 80-plussers, in januari nog ruim 2.200 per week.

Nieuwe term voor opa en oma?

Volgens Van Dale betekent het woord opa ‘een oude man’. Dat klopt vaak niet meer: opa en oma zijn tegenwoordig fit en ondernemend. Is het tijd voor een nieuwe term, vroeg schrijver Wim Daniëls zich af. AD-lezers lezers verschillen van mening. “Mijn ouders van 72 en 74 staan nog midden in het leven. Ze zijn handig met computers, mobieltjes en zetten geocacheroutes uit.” Een ander schrijft: Men is wel fitter, maar niet per se jonger. Ook is er deze reactie: ‘Opa’ en ‘oma’ genoemd worden heeft voor ons een gouden rand voor het leven! En: Topma of toppa lijkt me een mooi alternatief.