Senioren Journaal van donderdag 11 maart

‘Vitale 65-plusser steun voor 80-plusser’

In Drenthe woont 92,5 procent van de 75-plussers nog thuis, meldt RTV Drenthe uit Regiobeeld Ouderenzorg Drenthe. Een deel van die druk op zog en ondersteuning kan volgens het rapport weggenomen worden door het grotere aantal vitale 65-plussers. “Die kunnen een positieve bijdrage leveren aan de ondersteuning van het groeiende aantal 80-plussers.” De schrijvers van het rapport zeggen dat het ‘van groot belang is’ om het maatschappelijk potentieel van 65-plussers te benadrukken. “De derde generatie (65-plus) zou de vierde kunnen ondersteunen.”

Zorgen over online privacy

Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt dat 51% van de ouderen zich tegenwoordig zorgen maakt over hun online privacy. Ook worden volgens SeniorWeb momenteel vier op de tien ouderen bang van alle nieuwsberichten over internetcriminaliteit. In 2017 betrof dit nog drie op tien ouderen. De meeste senioren laten zich hierdoor niet beperken in hun online activiteiten.

Levenseindewappies

Onder deze kop blogt de arts Jeroen Timmerman bij Medisch Contact dat de hele discussie over het levenseinde inmiddels een grote gelijkenis vertoont met die over de coronapandemie. “Ondeskundige amateurs houden er allerhande onnavolgbare meningen op na en laten zich door ervaren professionals en hele beroepsgroepen niet van de wijs brengen en persisteren in hun geklets. Beide groepen spelen zelfs in het verkiezingsdebat en in de partijprogramma’s een aanmerkelijke rol. Lekker een beetje polderen over zaken waar je geen verstand van hebt. Only in Holland.”

Buuf breidt uit

“Voor mensen die op eigen wijze oud willen worden en daar soms een steuntje bij nodig hebben, biedt ouderenorganisatie Brokant de dienst Buuf.” Buuf is al jaren actief in de omgeving van Hengelo waar veel ouderen worden geholpen met aanvullende mantelzorg en breidt met een nieuwe Buufcoach (een ervaren wijkverpleegkundige) nu uit naar Almelo en omgeving, is te lezen in Almelo’s Weekblad.

Veel 70-plussers hebben al gestemd

Van de Utrechtse 70-plussers (26 duizend mensen) had eind volgens de gemeente eind vorige week ruim tien procent van al gestemd, meldt de Volkskrant. In Breda zijn al ruim vijfduizend briefstemmen bij de gemeente binnengekomen. De algemene verwachting is dat ongeveer 1 op de 3 70-plussers gebruik gaat maken van het voor Nederland nieuwe briefstemmen. PostNL zal ook komend weekend de brievenbussen legen, juist vanwege de vrees dat 70-plussers die per se per post willen stemmen dat misschien later dan gewenst doen.

Duizenden briefstemmen blijken ongeldig

Van de 400.000 briefstemmen die deze week zijn verstuurd, is 2,5 procent ongeldig. Dat schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren volgens Trouw in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens een peiling van het ministerie willen ongeveer 800.000 70-plussers stemmen via de post. Dat zou betekenen dat er mogelijk 20.000 stemmen verloren gaan, bij 2,5 procent ongeldige stemmen.

Langer thuis in eigen huis

‘Langer Thuis in eigen huis’ is een online stalenboek voor levensloopbestendig wonen, meldt Beter Oud. “Met deze site hopen we mensen te verleiden om met andere ogen naar hun huis te kijken: kan ik hier nog comfortabel wonen als ik met een rollator moet lopen, of in een rolstoel terecht kom? Hoe kan mijn huis comfortabeler worden zodat ik hier ook op mijn oude dag nog prettig woon? We hopen dat deze verzameling oplossingen een begin is voor nog veel meer – zodat wij allemaal zo lang mogelijk prettig in ons eigen huis kunnen blijven wonen.”

FNV-voorzitter wil AOW-uitkering omhoog

Tuur Elzinga is gekozen tot de nieuwe voorzitter van de FNV. Hij wil een verhoging van het minimumloon, zegt hij in de Telegraaf. ‘Dat betekent ook een verhoging van de uitkeringen zoals de AOW en de bijstand.” Telegraaf-columnist Martin Visser schrijft dat Elzinga met het pensioenakkoord heeft laten zien dat hij bovenmatig veel oog heeft voor het belang van de ouderen.

Grolloo Zorgt wil bouwen

De projectgroep Grolloo Zorgt wil volgend jaar 10 tot 12 zorgwoningen voor ouderen bouwen in het dorp. De huurwoningen moeten komen naast dorpshuis, meldt RTV Drenthe. Nu zijn ouderen uit Grolloo die niet langer thuis kunnen wonen, vaak aangewezen op wooncentra in Rolde, Borger of Assen. “We willen een soort hofje rondom een binnenplaats met achter het huis een eigen terrasje”, aldus de projectgroep, die bestaat uit vrijwilligers uit het dorp.

‘Samenwonen kan best’

Veel ouderen zouden best willen samenwonen, maar de korting op hun AOW zou dan een belemmering zijn. Daardoor wordt de doorstroming op de huizenmarkt belemmerd. Maar ouderen kunnen direct al gaan samenwonen als ze dat willen, reageert een Telegraaf-lezer: Niet de huur en vaste lasten betalen voor twee woningen maar voor een. Dat scheelt al minimaal duizend euro per maand. Dus de mindere AOW-ontvangst is geen probleem. Ook zou een afschaffing van de ’AOW korting’ bij samenwonen oneerlijk zijn tegenover al getrouwde AOW’ers. Die ontvangen 600 euro minder per maand.