Senioren Journaal van maandag 12 april

Innovatiefonds Ouderenzorg van start

Slaapt mevrouw Jansen rustig? Moet ze wellicht verschoond worden? Matrassen met sensoren maken de rondes van zorgmedewerkers tegenwoordig een stuk eenvoudiger. Om zulke innovaties sneller beschikbaar te krijgen, is vanaf vandaag het Innovatiefonds Ouderenzorg actief. Dit IFOZ is volgens het AD een samenwerking tussen CbusineZ en vier grote zorginstellingen uit Zuid-Nederland. “Andere zorgaanbieders kunnen een rol als ‘innovatieversterker’ krijgen. Zij haken dan aan als een concrete nieuwe toepassing klaar is om in de praktijk mee te gaan testen.

Veel angst bij 60-plussers voor AstraZeneca

Huisartsen zien dat veel mensen van zestig jaar of ouder afzien van het nemen van een coronavaccin van AstraZeneca. Omdat het vaccin niet is goedgekeurd voor mensen onder de zestig, zijn ze bang dat het bij hen ook bijwerkingen kan opleveren. Huisartsen vertelden dat zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

CoronaCheck-app blijkt moeilijk

Voor een bezoek aan Slot Zuylen in het pittoreske dorp Oud Zuilen was afgelopen weekend veel animo. Verdeeld over drie dagen ontving het monument zo’n 250 bezoekers in het kader van een landelijke reeks testen. Wel zorgde het verplichte gebruik van de CoronaCheck-app volgens AD Utrechts Nieuwsblad bij de ingang bij een deel van de mensen voor kopzorgen. “Voor een twintiger met een nieuwe Iphone die precies weet hoe alles werkt, is dat zo gepiept. Maar bezoekers op leeftijd die er wat minder handig mee zijn, hebben hulp nodig bij de kassa. Dat signaal gaat richting Den Haag.”

Problemen met eenzaamheid en financiën

Den Haag heeft de ambitie om te behoren tot de top van de seniorvriendelijke steden, maar er zijn nog genoeg uitdagingen om dit voor elkaar te krijgen. Dit blijkt uit het onderzoek Den Haag Seniorvriendelijke Stad 2020. “Over het algemeen zijn de uitkomsten positief, maar er moet werk worden gemaakt van eenzaamheid en de financiële problemen. Veertien procent van de ondervraagden worstelt met rondkomen. Dat is zorgelijk”, zegt Gert van Cappelleveen van de Stedelijke Ouderen Commissie in de Telegraaf.

Veel senioren eigen, afbetaalde woning

Volgens de Seniorenraad Breda woont meer dan de helft van de Bredase 65-plussers in een eigen, afbetaalde woning. Het probleem is dat die op den duur te groot wordt en te veel onderhoud vergt. “90 procent van de ouderen heeft een woning met drie of meer kamers. Het vergroten van de mogelijkheden voor kleiner wonen of voor gemeenschappelijk wonen kan bijdragen aan het verkleinen van het doorstroomprobleem in de woningmarkt”, stelt de raad volgens dagblad BN De Stem.

Briefstemmen behouden, maar veel simpeler

Het briefstemmen was veel te ingewikkeld. Dat zegt ouderenbond ANBO in een reactie op het nieuws dat zo’n 65.000 briefstemmen van 70-plussers de afgelopen verkiezingen niet zijn meegeteld omdat ze niet op de juiste manier zijn uitgebracht. “Ik vind 6 procent echt heel erg veel”, zegt Anneke Sipkens, directeur van de ouderenbond, tegen de NOS. Volgens haar was niet alleen de procedure veel te ingewikkeld, ook de communicatie vanuit het ministerie over hoe het briefstemmen in zijn werk ging liet volgens de ANBO te wensen over.

‘Na 45 jaar werken is het welletjes’

Demissionair minister Koolmees zegt dat het niet haalbaar is om een regeling te treffen waarmee iedereen op kosten van de Staat na 45 jaar kan stoppen met werken. Een Telegraaf-lezer reageert in de ‘brief van de dag’: “Op kosten van de Staat? Wie heeft 45 jaar geld gestopt in de staatskas? Dat zijn nog steeds de hardwerkende burgers. Dit vind ik minachting naar de burger toe.”

AOW’er werkt vaker door uit noodzaak

AOW’ers die doorwerken, doen dit steeds vaker voor het geld. Van de gepensioneerden met een baan geeft 35,4 procent aan door te buffelen om financiële redenen. Vooral onder laagopgeleiden stijgt het aantal 70-plussers met betaald werk hard, beduidend harder dan onder hoogopgeleiden. Dit suggereert dat geld een steeds belangrijkere reden is om door te werken, zegt Raymond Montizaan van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht, in het AD. Tussen 2003 en 2019 steeg het aantal laagopgeleide AOW’ers met betaald werk met ruim 238 procent.

‘Meer ruimte nieuwe woonvormen nodig’

Nieuwe woonvormen moeten meer in het hart van de woningbouwopgave komen te staan, zegt Niek Bargeman, senior beleidsadviseur provincie Noord-Brabant, in het Brabants Dagblad. “Locaties, locaties, locaties, dat is het grote probleem”, zegt Kitty Hesen, mede-oprichter van de Eindhovense stichting KilimanjaroWonen, die in Brabant meerdere initiatiefgroepen ondersteunt. Initiatiefgroepen zeggen: “Laten ze toch ook het maatschappelijk belang niet vergeten, het zorgen voor elkaar. Het wassen van elkaars billen is voor ons een stap te ver, maar we maken wel een hele hoop andere dure hulp onnodig.”

Toch eerder AOW zware beroepen?

De vakbonden zien ruimte om alsnog tot afspraken te komen over een vervroegde AOW voor mensen met een zwaar beroep. Dat stelt FNV volgens de Telegraaf nadat minister Wouter Koolmeeseen stevige Kamerbrief hierover heeft ingetrokken. De minister had geconcludeerd dat het onhaalbaar is om mensen na 45 dienstjaren recht op AOW te geven. Nu de brief is ingetrokken gaat hij dit eerst bespreken in de ministerraad.