Senioren Journaal van woensdag 11 november

‘Gemeenten, steun lokale seniorenverenigingen’

Naar aanleiding van de tweede coronagolf vraagt KBO-Brabant via zijn lokale seniorenverenigingen bij gemeenten aandacht voor hun financiële situatie. Zij kwamen doorgaans niet in aanmerking voor vergoedingen aan ondernemers / werkgevers in het kader van de TOGS- en/of NOW-regeling of voor andere vergoedingen vanuit het rijk. “Dit terwijl corona júist ouderen en hun verenigingen extra hard trof.” Op de gemeenten wordt een beroep gedaan om actief op zoek te gaan naar wegen om hen – juist dit jaar – óók in financieel opzicht te steunen.

Vaccin eerst voor ouderen en zorgpersoneel?

Wie het coronavaccin als eerste krijgen? Ouderen en zorgpersoneel zullen op nummer één komen te staan, voorspelt Maarten Postma, hoogleraar Global Health Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen, in het AD. “Ouderen kun je verder specificeren: bijvoorbeeld eerst 80-plussers, dan 75-plussers, en zo verder.” Wat we nog niet weten: beschermt het ouderen net zo goed als jongeren? En zo nee, hoeveel minder dan? Misschien werken andere vaccins bij ouderen wel beter. Het ene vaccin zou net wat meer geschikt kunnen zijn voor het zorgpersoneel, het andere voor de ouderen.

Door respijthuis op adem komen

Mantelzorgers hebben het door de coronacrisis drukker. Tijdens de tweede coronagolf moeten ze tekorten opvangen doordat bijvoorbeeld thuiszorg wegvalt, aldus belangenvereniging MantelzorgNL op de Dag van de Mantelzorger. Bestuurder Liesbeth Hoogendijk zegt tegen de NOS: “Het is heel belangrijk dat je als mantelzorger even naar lucht kunt happen.” Hoogendijk schat dat respijthuizen maar bij een kleine 20 procent van alle mantelzorgers bekend zijn.

Mantelzorger denkt mee over Alzheimer-game

Samen met mantelzorgers ontwikkelen onderzoekers een serious game, de Alzheimer Care Trainer, die mensen leert om te gaan met patiënten met dementie. Mantelzorger Marga van Ham werkte mee aan een aantal co-creatiesessie en zegt op de website van Vilans: ‘Het is heel belangrijk dat de game er komt voor iedereen die te maken heeft met deze aandoening. Ik heb zelf vaak het wiel moeten uitvinden omdat er geen geschikte informatie was te vinden op internet.’

Speciale wethouder senioren?

Tijdens een verkiezingsdebat in de nieuwe gemeente Eemsdelta kwam Jan Ottens (Seniorenpartij Eemsdelta) volgens RTV Noord met het idee om een speciale wethouder aan te stellen die zich bezighoudt met senioren. De PvdA ziet daar niets in: ‘Het hele college van vier of vijf wethouders moet verantwoordelijk zijn voor ouderen’.

 ‘De waarde van ouder worden’

De online publiekscampagne ‘De waarde van ouder worden’, een initiatief van het ministerie van VWS in samenwerking met de Raad van Ouderen, is van start gegaan. De komende acht weken worden in verschillende media en op verschillende kanalen filmpjes en beelden gedeeld. Wie de campagne kracht wil bij zetten, kan gebruik maken van de online toolbox die bij deze campagne hoort.

Vrijwilligers continu paraat met ‘dorpstelefoon’

Inwoners van het Drentse Oranjedorp kunnen in coronatijd niet altijd meer de deur uit. Met behulp van de dorpstelefoon kunnen zij de hulp inroepen van vrijwilligers in de buurt, laat de NOS zien.

Robot tussen efficiëntie en contact

Waar de een niet moet denken aan robots in de zorg, zien anderen veel mogelijkheden. Onder andere chatbots maken snel hun intrede. Een artikel op de website van Tu/e zet de voor- en nadelen van deze systemen op een rij.

Waarom leeftijd president voordeel kan zijn

Joe Biden (78) wordt de oudste Amerikaanse president ooit, maar is dat nog wel een goed idee op zijn leeftijd? Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legt in de Telegraaf uit waarom de leeftijd een voordeel kan zijn. “Natuurlijk gaat een brein achteruit naarmate de leeftijd vordert. Maar dat gebeurt al vanaf het dertigste levensjaar. En de mate waarin het achteruitgaat, verschilt enorm per persoon. Daar staat dan weer een bak levenservaring tegenover die je ook terugziet in iemands brein. De wijsheid neemt natuurlijk juist wel toe met de jaren.” Veel verschillende functies doen, maar ook veel verschillende hobby’s die de hersenen elke keer weer aan het werk zetten, is heel goed. “Zo combineer je namelijk de voordelen van een oud, ervaren brein met een flexibel stel hersens dat alles aan kan.”

‘Wees niet lui, wijzig je polis’

Het eind van het jaar nadert. Dat betekent niet alleen Sinterklaas, Kerstmis en kou, maar ook de jaarlijkse mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar, schrijft het AD.  Dit jaar nemen de verschillen in premies toe, verwacht vergelijkingssite Independer. Er valt dus iets te kiezen. Maar liefst 80 procent van de Nederlanders een aanvullende verzekering. Vooral ouderen hebben een aanvullende verzekering. “Jongeren lijken scherper op te letten en hebben zo’n aanvullende verzekering ook minder nodig.”