Senioren Journaal van vrijdag 11 maart

Barendrecht krijgt social hub

De gemeente Barendrecht, Woonzorg Nederland en zorgaanbieder Laurens gaan bij woonzorgcentrum Borgstede een social hub voor de wijk maken. De gemeenteraad van Barendrecht heeft een voorstel hiervoor aangenomen. De social hub wordt gezien als een belangrijke stap in de ontwikkeling van structurele oplossingen voor de woon-, zorg- en ondersteuningsbehoeften in de wijk.

Emmen twee ton kwetsbare ouderen

De gemeente Emmen trekt 200.000 euro uit voor kwetsbare ouderen. Dit geld komt uit het corona-steunpakket van de overheid. “Voor de thuiswonende ouderen was het in de afgelopen coronaperiode extra moeilijk om mee te kunnen doen aan het maatschappelijke leven”, zegt wethouder Robert Kleine tegen RTV Drenthe. “Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer, maar er kunnen bijvoorbeeld ook problemen op het gebied van gezondheid ontstaan.”

Almelo meldpunt eenzame mensen

Wie zich zorgen maakt om iemand in Almelo die eenzaam is, of zichzelf eenzaam voelt, kan voortaan direct hulp inschakelen. Bij het Meldpunt Eenzaamheid zit iemand klaar om te adviseren en eventueel in actie te komen, schrijft dagblad Tubantia. Initiatiefnemers zijn KomErbij Almelo en de gemeente.

Geen behoefte aan eenzaam langer thuis

De ingezette trend is dat men zo lang mogelijk thuis moet blijven wonen. Koos Dirkse (voormalig ziekenhuisdirecteur en voorzitter van de Healthy Community Foundation) vindt dat die trend moet worden verlegd, schrijft hij in de Telegraaf. Heel veel ouderen die nu in een eengezinshuis wonen, zouden graag willen verhuizen naar een goed en betaalbaar woonzorgcentrum. “Zij hebben geen behoefte om langer in eenzaamheid thuis te blijven wonen, ondanks de faciliteiten die de regering voorstelt.”

Niet zo veel vertrouwen in lokale politiek

Maar liefst vier op de tien senioren (41%) vindt dat de lokale politiek niet goed genoeg rekening houdt met de belangen van senioren, 18 procent vindt van wel. Dat blijkt uit een onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Ook blijkt dat slechts een kwart (27%) van de senioren veel vertrouwen in de lokale politiek heeft.

Het goede gesprek over zingeving

“Hoe gaat u als coördinator in gesprek met vrijwilligers die bij ouderen te maken krijgen met levensvragen?” Een online training helpt coördinatoren, aldus de gemeente Den Haag. “Zo kunnen zij het onderwerp levensvragen onder de aandacht brengen. Zodat vrijwilligers de signalen sneller oppikken en kunnen helpen.”

Wat doe je tijdens je sociaal pensioen

“Wat wil je doen als je met pensioen gaat? Want we denken vaak wel na over de financiële situatie als je de pensioenleeftijd bereikt, maar denk je ook na over je netwerk wat overblijft? En met wie je het leven samen kleur geeft?” Aldus Beter Oud over een serie videoportretten van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk waarin ouderen aan het woord komen over wat ouder worden voor hen betekent.

Wonen en Zorg in Midden-Delfland

Gemeente Midden-Delfland, Wonen Midden-Delfland, Careyn, Pieter van Foreest en DSW zorgkantoor/zorgverzekeraar ondertekenden gisteren de intentieovereenkomst Wonen en Zorg. Met alle betrokken partijen worden vernieuwende woonzorgzorgvormen onderzocht, meldt Westlanders.nu.

Geriatrische  trauma-unit

In het Martini Ziekenhuis is een geriatrische trauma-unit (GTU) geopend. De unit is bestemd voor kwetsbare ouderen die via de Spoedeisende Hulp binnenkomen met een trauma. In de speciale unit worden 70 en 80-plussers behandeld met een trauma en ouderen met een kwetsbare gezondheid. De speciale afdeling is nodig, omdat kwetsbare ouderen vaker een complex ziektebeeld hebben, aldus Oog TV.

Samenwerking thuiszorg en apotheek

Een student Farmakunde aan de Hogeschool Utrecht gaat bij Intrakoop de komende periode de samenwerking tussen thuiszorgorganisaties en apotheken onderzoeken. Intrakoop wil met het onderzoek een set van aanbevelingen bieden en duidelijkheid over samenwerkingsvormen om thuiszorgorganisaties te ondersteunen bij de uitvoering van hun taken rond medicatie en medicatieverstrekking.

Netwerken integrale ouderenzorg

In de factsheet ‘Netwerken integrale ouderenzorg’ van het RIVM staan ervaringen van ouderen en mantelzorgers beschreven. De factsheet is een praktische uitkomst van een uitgebreider onderzoek van het RIVM. Uit het onderzoek blijkt dat een goede onderlinge samenwerking tussen verschillende zorgpartijen belangrijk is voor het gevoel van veiligheid en rust bij ouderen en mantelzorgers.

Betere herkenning dementie op jonge leeftijd

Hoogleraar en neuroloog Yolande Pijnenburg van Alzheimercentrum Amsterdam, ontvangt ruim € 2,6 miljoen euro aan subsidie van NWO voor het project ‘beter herkennen en begrijpen van dementie op jonge leeftijd’. Onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties gaan samenwerken door nieuwe testen te ontwikkelen om eerder te kunnen vaststellen of een jong iemand (jonger dan 65 jaar) lijdt aan dementie.

Kracht- en conditietraining voor 80-jarigen

Fysieke fitheid is een belangrijke term binnen het ZonMW-onderzoeksprogramma Fit4Frail. Toch voelt de combinatie van kwetsbare ouderen en conditie- of krachttraining niet voor iedereen in het veld logisch. Projectleider en bewegingswetenschapper Karin Gerrits: ‘Een stukje met de rollator lopen, kan voor een 80-jarige met een nieuwe heup een zware conditietraining zijn.’

Opa en oma de dupe

Gemopper over hoge benzineprijzen en vaker de auto laten staan, schrijft een Telegraaf-lezer. “De echte slachtoffers zijn weer de opa’s en oma’s die op afstand zitten, zelf het niet of amper meer kunnen betalen om op pad te gaan maar hun kinderen veelal ook niet meer. Weer eenzaam, eerst door corona en nu door hoge benzineprijzen. En dan heb ik het nog niet eens over het bezoek aan onze kleinkinderen.”

Wie maakt zich druk om gepensioneerden?

“Onze koopkracht gaat 2 tot 3 procent achteruit. Nederland in rep en roer”, schrijft een lezer van Trouw. “Gepensioneerden hebben de afgelopen 10 jaar meer dan 20 procent ingeleverd. Daar heeft niemand zich ooit druk om gemaakt.”