Senioren Journaal van donderdag 10 maart
Gemeente bezorgd over portemonnee ouderen
De gemeente Hollands Kroon maakt zich zorgen over de financiële positie van AOW’ers in de gemeente als de AOW wordt losgekoppeld van het minimumloon. In een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vraagt Hollands Kroon die zorgen uit te spreken naar het kabinet Rutte IV, aldus het Noordhollands Dagblad.
Utrechts actieplan: Een (t)huis voor ouderen
De gemeente Utrecht gaat extra inzetten op meer woningen en meer woonvormen voor ouderen. Gemeente en partners hebben de samenwerking hiervoor bekrachtigd met de ondertekening van het ‘Actieplan Een (t)huis voor ouderen’. Hierin is afgesproken meer woonruimte voor ouderen te creëren en de leefomgeving seniorvriendelijk te maken.
Tweede Knarrenhof Gouda
In de wijk Westergouwe in Gouda komt definitief het tweede ‘knarrenhof’ van de stad. Daarin komen 23 woningen voor ouderen die een beetje op elkaar moeten gaan letten, meldt AD Groene Hart. Er staan in Gouda al ruim 300 huishoudens ingeschreven voor een knarrenhofwoning, zegt stichting Knarrenhof. Bij het tweede knarrenhof gaat het om een mix van sociale huurwoningen en koophuizen.
Tv-serie over digitaal vaardig worden
In een nieuwe tv-serie van het Ouderenfonds, Ziggo, Vodafone, ASML en productiemaatschappij CCCP vertellen ouderen in vijf afleveringen hoe ze met behulp van het programma Welkom Online beter leren omgaan met internet. De reeks is vanaf 13 maart om 16 uur te zien op Ziggo kanaal 13.
Online inspraakplatform in ouderenzorg
“Wilt u als naaste, bewoner of cliënt online meepraten over de dagelijkse gang van zaken bij Noorderbreedte? Dat kan!” Op het online inspraakplatform kunnen 24/7 ideeën en suggesties voor verbeteringen worden gegeven. “Zo maken we samen het verschil in de (ouderen)zorg.”
Veel ingezet op 55-plus, weinig op jeugd
De acht lijsttrekkers in Midden-Drenthe willen zo snel mogelijk een eind maken aan het tekort aan beschikbare woningen. Er moet daarom haast gemaakt worden, want starters komen nu nauwelijks nog aan een betaalbare woning, zeggen de partijen volgends RTV Drenthe. “Er is de laatste jaren veel ingezet op de 55-plussers en er is te weinig naar de jeugd gekeken”, zegt de lijsttrekker van D66.
Kom Bij Ons
“Veel mensen zien ons als een katholieke, oubollige club. Niet terecht, vind ik”, ”, zegt vertrekkend voorzitter Henk van Ras van KBO Schaijk in het Brabants Dagblad. “En velen hebben moeite met die k van katholiek in de naam. We hebben het onze leden gevraagd, maar die willen dat die k gehandhaafd blijft.” En lachend: “Ik zeg altijd je kunt KBO ook vertalen met ‘Kom Bij Ons’. Veel ouderen uit Schaijk willen er uit een soort solidariteit gewoon bij horen. Iedereen kent iedereen.”
Helder pad voor ouderenzorg
‘Het heeft geen zin om vacatures te openen die we niet kunnen vullen”, zegt minister Conny Helder volgens Zorgvisie over de ouderenzorg. ‘We moeten echt kijken naar een andere manier van werken en organiseren. De ouderenzorg heeft behoefte aan een langetermijnperspectief met een helder pad om daar te komen.’ Ze wil in ieder geval dat zorgorganisaties ‘zorg verlenen waar ouderen wonen’. In plaats van dat ouderen gaan wonen waar zorgorganisaties zorg leveren.
Laat senioren niet in de kou zitten
KBO-PCOB is geschrokken van de koopkrachtcijfers die het Centraal Planbureau heeft gepubliceerd. Gemiddeld gaan gepensioneerden er in 2022 2,8% in koopkracht op achteruit. Directeur Ingrid Rep van KBO-PCOB: “Natuurlijk kan het kabinet het ook niet helpen dat de energieprijzen mondiaal omhoog vliegen, maar er moet nu op korte termijn wel iets gebeuren om de mensen, en zeker ook ouderen en mensen die kwetsbaar zijn, niet in de kou te laten zitten.”
Overgrote meerderheid gaat stemmen
In een peiling van ANBO zegt 87% van de ondervraagde ouderen naar het stembureau te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. De enquête is door zo’n 5.000 ouderen ingevuld. Zij zijn over het algemeen best tevreden over de gemeente waarin ze wonen.
Bijdrage voor meer leefkracht
Van groente telen voor de Voedselbank tot zwerfvuil rapen. En van zingen bij langdurige COVID tot jeu-de-boulen voor ouderen. Deze en andere activiteiten voor meer leefkracht hebben in 2021 een bijdrage gekregen van ons MenzisFonds. Ook dit jaar kunnen projecten een beroep doen op het fonds.