Senioren Journaal van dinsdag 11 juli

Amsterdam campagne hospitaverhuur

Gemeente Amsterdam komt samen met het verhuurplatform Hospi Housing met een campagne om kamerverhuur bij particulieren te stimuleren. Ouderen die een kamer over hebben kunnen 6.000 euro belastingvrij bijverdienen. De gemeente onderzoekt ook de mogelijkheden bij de sociale huur.

Voorrang 65-plusser, is dat eerlijk?

Om de doorstroming te bevorderen woningen met voorrang toewijzen aan 65-plussers, is dat eerlijk?  In de regio Eindhoven betrekken ze dat bij de evaluatie en wordt opgemerkt dat het gaat om nog geen 7 procent.

Theaterfestival voor zestigplussers

“Verbreek de ban van oud zeer en vier het leven!” Theaterfestival Laatbloeiers biedt op 31 oktober in Utrecht een divers cultureel programma, met als centrale vraag: waar sta je nu in je leven en wat geef jij door aan de volgende generaties?

Boomers worden overal van beschuldigd

Hoe over oudere mensen wordt gesproken “voelt inmiddels als een hetze tegen de senioren van Nederland.” “Helaas zijn we niet netjes doodgegaan na onze 70ste verjaardag maar door velen worden we eigenlijk wel bij het grofvuil gezet.”

Zo blijf je koel in de hitte

Oversterfte door hittegolven komt vooral voor bij 75-plussers. De effectiefste manier om de kwetsbaarheid te verminderen: fitter worden. Vooral conditietraining zorgt voor meer vermogen om te zweten, betere huiddoorbloeding en meer bloedtoevoer vanuit het hart.

Gezond eten blijft belangrijk

Gezond eten blijft ook op latere leeftijd belangrijk, zegt een hoogleraar voeding en ouderen, ook al is dat soms best een uitdaging. Veel ouderen hebben ondergewicht. Meer eiwit is dan aanbevolen en dat helpt ook spierkracht op te bouwen.

Slapeloze nachten door DigiD

De Nederlandse bibliotheken richten in hoog tempo loketten in voor de miljoenen Nederlanders met een tekort aan digitale vaardigheden. Daarbij gaat het in de eerste plaats om ouderen: 65-plussers stellen zes van de tien vragen in de informatiepunten.

De onrendabelen

Sinds de documentaire De onrendabelen van Marcel van Dam uit 2009 is er “nog steeds niets veranderd in de houding van de overheid. Zorgbehoeftige ouderen zijn onrendabel.”

Zelfredzaamheid juist wél belangrijk

Al mag zelfredzaamheid geen excuus worden om mensen aan hun lot over te laten, het begrip helemaal overboord kieperen is zonde. “Samen zelfredzaam, dat is beter dan helemaal alleen, of helemaal afhankelijk.”

Moordverdachten van zeventig-plus

Onder deze kop schrijft de Telegraaf dat het de meest onwaarschijnlijke moordverdachten ooit waren die maandag voor de Amsterdamse rechtbank verschenen: een 72-jarige met een rollator en een 73-jarige met rolstoel.