Senioren Journaal van maandag 11 januari

Vaccineren begonnen, vergeten we ouderen?

Keer op keer hamerde de Gezondheidsraad erop om ouderen en kwetsbare mensen als eersten te vaccineren. Vooral omdat het eerste vaccin zo opvallend goed bij deze groep werkt. Toch gaan de eerste honderdduizend prikken in de armen van relatief gezonde jonge mensen, constateert Trouw. Hier kreeg een 39-jarige verzorgende live op televisie de eerste prik. In Duitsland was dat een vrouw van 101, in België een 96-jarige man en in Engeland – al op 8 december – een vrouw van 90. Eerst zorgverleners vaccineren in plaats van ouderen, is een riskante strategie, zeggen critici in NRC. “Dat het levens kost is zeker.”

‘Thuiswonende ouderen nu extra de klos’

Thuiswonende ouderen die soms veel moeite hebben gedaan om zelfstandig te blijven wonen, voelen zich daar volgens Omroep Gelderland  nu de dupe van. Ze zijn daardoor namelijk pas later aan de beurt voor een coronavaccin. Ouderenbond ANBO  zegt: “Het kabinet maakt geen onderscheid tussen ouderen mét en zónder een medische indicatie. Terwijl mensen van 60 jaar en ouder mét een medische indicatie naar onze mening vóór moeten gaan.”

‘Pensioenregels direct versoepelen’

Gepensioneerden vrezen dat hun pensioenen nog jaren zullen blijven aftakelen. Dat komt door de strenge regels die gelden totdat het nieuwe pensioenstelsel in 2026 ingaat. Die regels moeten daarom direct van tafel, vindt de Koepel Gepensioneerden (KG). De kritiek van Jaap van der Spek, voorzitter van de KG, op de manier waarop de overgang naar een nieuw pensioenstelsel is georganiseerd, is niet mals, zo blijkt uit een interview in het AD. “Die legt een bom onder het streven om de pensioenen niet te korten in de komende vijf jaar.”

PVV wil minister Ouderenhuisvesting

De PVV wil een speciale minister voor Ouderenhuisvesting aanstellen, naast een minister voor Wonen, om meer verpleeghuizen te bouwen. Dat blijkt volgens NRC uit het verkiezingsprogramma. Er moeten meer handen aan het bed komen en senioren boven de zeventig jaar moeten extra geld krijgen om hun huisdier naar de dierenarts te kunnen brengen. De pensioenleeftijd moet terug naar 65 jaar.

Samen beslissen over behandelmethode

Als artsen echt samen met een oudere een behandelmethode kiezen, levert dat meer tevredenheid op. “Vraag een patiënt eerst wat belangrijk is, niet wat het probleem is’, adviseert promovenda Ruth Pel-Littel (verpleegkundige voor ouderen, werkzaam bij kenniscentrum Vilans) in Trouw. Op hun beurt moeten ouderen een gesprek voorbereiden. “Een goede tip is om van tevoren te bedenken: Waar hoop ik op, wat wil ik weer kunnen doen, waar wil ik minder last van hebben?”

Senior wil betaalkeuze

Een derde van de senioren heeft weleens afgezien van een online aankoop vanwege de aangeboden betaalmiddelen. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een steekproef van ouderenorganisatie ANBO onder 7100 Nederlanders van 65 jaar en ouder. Ze gebruiken dan wel internetbankieren en iDeal (driekwart van hen), maar zien het niet zitten als het site enkel mogelijk is om met een creditcard te betalen. Vanwege die onbekendheid ontstaan er twijfels over de veiligheid”, zegt Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van de ANBO.

Duo wonen, jong en oud in één huis

Op de druk op de woningmarkt te verminderen, zou er een plan moeten komen om woningen van senioren te splitsen, zo komt er ruimte voor jongeren die eventueel hulptaken kunnen verrichten. De senioren kunnen blijven wonen waar ze zitten en door verhuur of verkoop kunnen ze geld genereren. Drie partijen in de gemeenteraad van Amersfoort hebben hierover vragen gesteld aan B. en W. met verwijzing naar een pilot in Son en Breugel, zo meldt De Stad Amersfoort.

‘Vraag ouderen hoe het zit!’

“Over ouderen wordt te veel beslist door jonge ambtenaartjes. Dan denk ik: vraag gewoon aan ons hoe het zit, wij zijn mondiger dan jullie denken!” Dat zegt Frits Neijts (92) in Het Parool in een interview in een serie waarin echte Amsterdammers over hun innige, opmerkelijke en liefdevolle band met hun stad.

Knuffelen met kleinkinderen

EenVandaag opiniepanel vroeg aan de opa’s en oma’s of zij van plan zijn om weer te gaan knuffelen met hun kleinkinderen, zodra ze gevaccineerd zijn. Een derde (33 procent) is hier nog voorzichtig mee en is dat niet van plan. Een op de zes grootouders (18 procent) zegt wél te gaan knuffelen zodra ze de vaccinatie hebben. Maar voor de grootste groep (39 procent) maakt het vaccin niets uit: zij knuffelen nu ook al met de kleinkinderen.

Discrimineren mag niet, tot het ouderen betreft

In verband met corona was er in de Tweede Kamer ineens veel te doen over voorrang op de intensive care, schrijft commentator Martin Sommer in de Volkskrant. “De specialistenvereniging bleek een draaiboek te hebben waarin staat dat, als er geen medische argumenten meer zijn voor een volgorde, jongeren voorrang hebben op ouderen. Minister Van Ark zag er niets in, discriminatie is verboden en dus ook leeftijdsdiscriminatie. Gelijk heeft ze. We worden doodgegooid met het antidiscriminatie-artikel 1 van de Grondwet. Onderscheid maken mag niet, om welke reden dan ook. Tot het over ouderen gaat. Dan is alles plotseling anders.”