Senioren Journaal van woensdag 11 december

Langdurige zorg vaker thuis

In 2018 maakten 278 duizend personen gebruik van zorg op grond van de Wet langdurige zorg, 5 procent meer dan bij de invoering van deze wet in 2015. Alleen het aantal cliënten met zorg thuis nam toe, het aantal cliënten met zorg en verblijf daalde juist licht. Dat maakt het CBS bekend op basis van voorlopige cijfers over 2018, ontleend aan de Monitor Langdurige Zorg.

‘Are you okay today?’

Han van Doorn (82) uit Uithoorn ontwikkelde samen met zijn zoon de app ‘Are you okay today?’ waarin mantelzorgers kunnen zien hoe het met een oudere gaat. De app monitort aan de hand van het stroomgebruik van de oudere constant of alles goed gaat, aldus RTV Amstelveen.

‘Kijk goed naar aanvullend pakket’

Ouderen krijgen vanuit seniorenbond ABNBO in de Telegraaf de tip bij zorgverzekeraars goed naar aanvullende pakketten te kijken die speciaal op zestigplussers zijn afgestemd. Er zijn steeds meer van deze polissen. Zorg bij zwangerschap is er dan uitgehaald en extra fysiotherapiebehandelingen zijn eraan toegevoegd. Deze aanvullende polissen zijn vaak te verkrijgen via zorgcollectieven.

‘Ouderen 65-75 jaar grootste mantelzorgpotentieel’

De Tilburgse psychogerontoloog Huub Buijssen bepleit in het Brabants Dagblad dat gezonde ouderen, met name die tussen 65-75 jaar, veel meer gaan doen voor hun minder gelukkige leeftijdgenoten. “Deze vorm van noaberschap biedt het nodige soelaas, want in de categorie 65-75 zit het grootste ‘mantelzorgpotentieel.”

Groot onderzoek naar preventie dementie

Het nieuwe Nederlands Consortium van Dementie Cohorten (NCDC) is een onderzoek gestart naar preventie van dementie.  Dit onderzoek van acht samenwerkende instellingen brengt volgens het RIVM de voornaamste genetische, leefstijl- en psychosociale risicofactoren voor dementie in kaart.

Hoe dienstverlening op platteland verbeteren

Er gaat uit Europa in totaal ruim 3,3 miljoen euro naar zes initiatieven waarin Zeeuwen samenwerken met organisaties uit België, Noord-Frankrijk en Engeland, schrijft de PZC. Hoe kan de zorg en dienstverlening voor ouderen op het platteland worden verbeterd? Daar heeft de Solidarity University het project HAIRE voor ontwikkeld. Laat ouderen met een chronische aandoening zoveel mogelijk controle houden over hun eigen leven. Daar zetten opnieuw de Solidarity University en het SWVO zich voor in.

Opkomst van het moderne bejaardentehuis in China

Het aantal ouderen neemt snel toe in China. Onder andere door de gestegen welvaart wonen ouderen steeds minder bij hun kinderen. Er zijn ook steeds meer vitale ouderen, die ook liever zelfstandig van hun pensioen genieten. Anderzijds is de oudere generatie nog opgegroeid in een cultuur waarin het collectief een belangrijke rol speelt, schrijft Het Financieele Dagblad. En dus winnen seniorenhuizen aan populariteit. Voor bedrijven is er goed geld mee te verdienen.

Tachtigers aan de zonnepanelen

Pre Wonen in Beverwijk tracht huurders van hun woningen te enthousiasmeren voor zonnepanelen. Dat blijkt niet altijd eenvoudig. Maar in een paar van 83 en 80 jaar vonden ze vurige pleitbezorgers, aldus het Noordhollands Dagblad. Voor Pre Wonen reden voor een bos bloemen bij het plaatsen van de panelen. “Het blijkt niet altijd eenvoudig ouderen hiervoor enthousiast te maken. Vaak verbruiken ze relatief weinig energie en zien ze het nut er daarom niet van in. Terwijl wij de investering doen.”

Buitengewoonthuiswoningen

In Heino gaat Aannemersbedrijf Valk B.V. uit Daarle 6 “buitengewoonthuiswoningen” bouwen voor SallandWonen. Deze woningen zijn zeer geschikt voor 1- en 2-persoons huishoudens, zowel voor jongeren als voor ouderen die langer zelfstandig thuis willen wonen.

Kerstconcert in Concertgebouw

Zo’n duizend ouderen komen op donderdag naar de 20-jarige jubileumeditie van het Amstelring-Kerstconcert in het Concertgebouw. Het Kerstconcert is een gezamenlijk initiatief van Amstelring en de dirigenten Etty van der Mei en Nan van Groeningen.