Senioren Journaal van donderdag 11 augustus

Als ouderen onze mond eens opendoen

Trix van der Biezen (77) uit Nijkerk vertelt in Trouw hoe ze steeds moeilijker rond komt. “Op een gegeven moment kun je niet nóg meer besparen.” Soms bekruipt haar een naar gevoel van: “Allemachtig, moet ik nou op deze manier oud worden?” Veel van haar leeftijdsgenoten hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, weet Van der Biezen. “Het is belangrijk dat ouderen eens hun mond opendoen en laten zien hoe het eraan toegaat. Anders helpt de overheid ons nooit.”

Levensverlenging Google’s grote uitdaging

Ultieme uitdaging van Alphabet (moederbedrijf Google) is volgens een artikel in The Economist, vandaag in het FD: levensverlenging. Alphabet wil pogen om het verouderingsproces te vertragen, of geheel tot stilstand te brengen. Het idee is dat ouder worden niet als een onveranderlijk aspect van het leven moet worden beschouwd, maar als een toestand die kan worden gereguleerd en behandeld, of als een probleem dat kan worden opgelost met de juiste technologie.

Ouderencampus als dé oplossing

Ouderencampussen zijn dé oplossing voor huisvesting van ouderen in de toekomst, zegt een Zeeuwse zorgbestuurder bij Omroep Zeeland. Als voorbeeld noemt hij De Blaauwe Hoeve in Hulst. “Er is daar van alles wat.” Op het gebied van zorg, welzijn en ontmoeting. “Dit is één van de gouden standaarden om te zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven.”

Pieter Lakeman voorspelt pensioenorkaan

Pieter Lakeman legt bij Ongehoord Nederland uit hoe hij met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie de strijd aangaat met de vijf grootste pensioenfondsen. “Als wij winnen – wat ik verwacht – dan breekt er een orkaan los. Want dan kunnen álle pensioenfondsen ad libitum gaan indexeren en kunnen ook de premies omlaag.”

Energiecoach komt bij de mensen thuis

“De energiecoach komt bij de mensen thuis, dit is gratis en ze denken mee met de mensen over wat er nodig is.” Een van de leden van Seniorenvereniging Barger-Oosterveld e.o. (vrijwilliger bij de werkgroep Emmen geeft Energie)  is actief als energiecoach en doet binnenkort zijn verhaal in een bijeenkomst van de vereniging.

Dagelijks uur lang met plezier bewegen

Stijn Koolschijn uit Ruurlo is Stijnsbeweegclub begonnen bij de tennisclub in Varsseveld. Bij veel verenigingen merkte de trainer dat senioren niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Hij heeft een programma ontwikkeld speciaal voor senioren, aldus REGIO8. “Het doel is dat iedereen een uur lang met plezier beweegt.”

Mantelzorger is geen verkapt personeel

Mantelzorgers en ex-mantelzorgers van bewoners van Amsta/De Werf lazen met verbazing hoe een lid van de cliëntenraad van dit verpleeghuis propageert dat mantelzorgers bijspringen bij een tekort aan zorgpersoneel: Als een cliëntenraadslid zich zo uitlaat krijgen de ‘dubieuze toekomstplannen’ van de minister  ruim baan.

Gepensioneerden voor bezorgservice

Personeel is bijna niet te vinden, daarom zoekt een Plus-supermarkteigenaar uit Pijnacker het volgens AD Haagsche Courant in een doelgroep met de meeste vrije tijd. Voor haar bezorgservice is ze op zoek naar gepensioneerden. ‘Ben je 67+ en heb je zin in een bijbaantje? Voel je je goed en fit en kan je nog wel een kratje sjouwen?’, staat in de advertentie.

In baas z’n tijd helpen in moeders verpleeghuis

ABN Amro heeft sinds twee jaar in haar cao staan dat je één werkweek per jaar mag besteden aan iets van maatschappelijke betekenis. In het Brabants Dagblad is te lezen hoe een medewerkster daarvan gebruik maakt door bij te springen in het verpleeghuis van haar moeder, na een oproep AAtrium (BrabantZorg) aan familieleden. BrabantZorg heeft ook organisaties en bedrijven, zoals de Rabobank en de Katholieke Bond voor Ouderen, benaderd met de vraag of hun mensen een dienstje zouden willen draaien.

’80-plussers te goed van vertrouwen’

De babbeltrucgolf in Den Haag, waarbij ouderen met een cadeaudoos geld wordt afgetroggeld, baart volgens de Telegraaf ouderenbonden ernstig zorgen. KBO-Den Haag wil de geslepen werkwijze ‘zo snel mogelijk onder de aandacht brengen bij de achterban’. “Onze indruk is dat 80-plussers niet opgewassen zijn tegen dit soort oplichters. Mensen van deze leeftijd zijn te goed van vertrouwen, maar er is ook schaamte, waardoor er geen aangifte wordt gedaan.”

Achterkamertjes: pensioen kan omhoog

Waarom staan pensioenadviseurs, juristen en vermogensbeheerders niet op en roepen hardop wat zij in achterkamertjes beamen, namelijk dat de pensioenen omhoog kunnen? Dat schrijven een gepensioneerde (The Pols) en een zelfstandig pensioenadviseur (Frank Winnubst) in een opiniestuk bij de Volkskrant.