Senioren Journaal van donderdag 10 september

Levensverwachting stijgt minder

Nederlanders leven steeds langer, maar die toename van de levensverwachting gaat minder snel dan gedacht, blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek van het Koninklijk Actuarieel Genootschap. “Het is een beetje morbide dat we minder lang leven, maar voor wie pensioenkorting vreest is dit dus wel goed nieuws.” Jongens die dit jaar geboren worden, hebben een levensverwachting van 89,3 jaar, pasgeboren meisjes bereiken naar verwachting de leeftijd van 91,7 jaar.

‘Eenzaamheid hakt er in bij 75-plussers’

Het Sociaal en Cultureel Planbureau komt vandaag met een rapport over de sociale staat van Nederland. Directeur Kim Putters zegt in het AD: “In de achterliggende periode heeft de eenzaamheid er vooral ingehakt bij 75-plussers. Zij misten hun kinderen, kleinkinderen en vrienden vreselijk.” Schrijnend is de verdubbeling van het aantal eenzame ouderen, schrijft NRC. Gevoel van eenzaamheid nam het afgelopen jaar onder alle leeftijdsgroepen toe, maar het sterkst bij 75-plussers.

Steeds assertiever met woonvoorziening

Senioren nemen steeds vaker zelf het initiatief om een woonvoorziening voor de oude dag te ontwikkelen, constateert kennisorganisatie Platform31 volgens BNR. Deze ontwikkeling doet zich vooral voor in krimpgebieden waar het niet wemelt van de projectontwikkelaars. Senioren zoeken locaties en gaan gesprekken aan om een woonvorm te realiseren. Een voorhoede van actieve en relatief vermogende babyboomers staat inmiddels te popelen, zien ze bij Platform31.

Klussen aan je eigen kist

Doodskisten In het buitenland zijn zogenoemde ‘coffin clubs’ populair. Daar bouwen mensen aan hun eigen grafkist. Specialer én goedkoper. NRC schrijft over de Kiwi Coffin Club, Nieuw-Zeelands eerste club waar veelal ouderen samenkomen om hun eigen uitvaartkist te timmeren, of te werken aan gepersonaliseerde kisten voor mensen niet meer in staat zijn om ze zelf te maken. De club is internationaal een trendsetter gebleken: naast de ten minste vier coffin clubs in Nieuw-Zeeland is het fenomeen inmiddels ook overgewaaid naar de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk, dat er al negen telt.

Meer covid-gevallen verpleeghuizen

Het aantal verpleeghuisbewoners dat besmet is met het coronavirus neemt toe, meldt de Volkskrant. In de eerste week van september zijn 66 nieuwe besmettingen geregistreerd, 15 meer dan een week eerder. Bij 9 verpleeghuislocaties is sprake van nieuwe besmettingen. Dit blijkt uit cijfers die via een samenwerking tussen artsen, laboratoria en de GGD’s worden verzameld.

Oudste inwoner (114) overleden

De oudste inwoner van Nederland is overleden. Anne Brasz-Later is 114 jaar geworden. Ze overleed vorige week in een woonzorgcentrum in Utrecht, bevestigen mensen rond de familie en het woonzorgcentrum aan RTV Utrecht. Brasz-Later werd de afgelopen tijd verzorgd door een van haar dochters, die in de 80 is. Vanwege de coronacrisis mocht er de afgelopen tijd maar weinig bezoek komen in de aanleunwoning van de 114-jarige.

Subsidie voor Anne4Care

Spraaktechnologie kan worden ingezet om spraakafwijkingen te signaleren die bij ouderen als zogenaamde ‘markers’ kunnen dienen van cognitieve achteruitgang. Dat meldt de Radboud Universiteit in een nieuwsbericht over een Europese subsidie voor een taaltechnologisch project. Anne4Care is de virtuele zorgassistent voor ouderen van Virtask, die door de nieuwe spraaktechnologie cognitieve achteruitgang kan diagnosticeren en zo mantelzorgers in een vroeg stadium kan voorbereiden op een andere zorgvraag.

Buurthuiskamer in Utrecht

De buurthuiskamer is een nieuw initiatief voor ouderen die actief willen zijn en blijven en daarbij anderen willen ontmoeten, schrijft Stadsblad Utrecht. Dat kan zijn door samen te wandelen, een museum te bezoeken, naar muziek te luisteren, een boek te bespreken, een praatje te maken of door samen te eten. Deelname is gratis en vrijblijvend. “We starten klein en laagdrempelig met enkele deelnemers.”

Gratis webinars ouderenpsychiatrie

Dit najaar organiseert het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP) een viertal webinars rondom spraakmakende thema’s in de ouderenpsychiatrie. Ze vervangen het jaarlijkse NKOP-symposium dat dit jaar vanwege corona niet doorgaat. Ook is er aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis in het verpleeghuis.

Geen stijging meldingen ouderenmishandeling

De vrees dat één van de gevolgen van de coronapandemie zou kunnen zijn dat het aantal (meldingen van) mishandelingen van ouderen fors zou stijgen, lijkt niet te zijn uitgekomen. Uit antwoorden van het Haagse college op raadsvragen blijkt volgens Dagblad 070 dat er ten opzichte van 2019 in de maanden maart tot en met juli een toename is van 4 meldingen. Vorig jaar, zo geeft Veilig Thuis aan, waren er 69 meldingen, dit jaar tijdens de eerste maanden van de pandemie waren dat er 73.

’75. Dat kun je wel zien dat is hij’

Herman van Veen staat sinds deze week weer in het theater met zijn voorstelling “75. Dat kun je wel zien dat is hij”. Hij denkt niet aan stoppen. “Ik ben nu een jong iemand met 75 jaar ervaring.” Ouder worden gaat vanzelf en het gaat ook vanzelf weer over, zegt Van Veen in het AD. Hoe zorgt hij ervoor om op zijn 75ste fris, energiek en bij de tijd te blijven? “Het spelen houdt me fit. Ik ben niet van de sportschool. Maar ik ben nieuwsgierig van aard en altijd in de weer de bladzijde om te slaan, kennis te vergaren en om te zetten in taal, muziek en schilderijen. Ook ben ik graag onder de mensen.”