Senioren Journaal van donderdag 10 november
Betere voorzieningen via medezeggenschap
‘Samen voor betere voorzieningen in zorg en welzijn senioren’ is de titel van een rapport waarmee FNV Senioren aan de slag gaat. Leden worden gestimuleerd deel te nemen aan (de wettelijke verplichte) medezeggenschapsorganen binnen zorg- en welzijnsorganisaties, bij gemeenten (Sociaal Domein) en van (niet-wettelijk) vrijwilligers medezeggenschap bij zorg- en welzijnsorganisaties.
Wat een taal leren na uw 65e met u doet
In het CogFlex onderzoek wordt gekeken naar de effecten van iets nieuws leren op het denkvermogen en stemming van senioren. Inmiddels zijn alle gegevens voor het onderzoek verzameld. Er is 30 november een online lezing van 19:00 tot 20:00 om over de resultaten van dit onderzoek te vertellen. “Ontdek in dit eenmalige online seniorencollege wat een taal leren na uw 65e met u doet volgens het allernieuwste wetenschappelijke onderzoek!”
Mantelzorgers verdienen nú onze aandacht
Moeten we ons dan nú, nu we al zo veel op ons bordje hebben en het land van crisis naar crisis hobbelt, ook nog druk gaan maken om de 5 miljoen mantelzorgers in Nederland? Ja, we moeten het nú over al die mantelzorgers hebben, schrijft Angela de Jong in het AD naar aanleiding van Kanaal Sociaal (NPO 2) waarin vijf mantelzorgers uit Deventer worden gevolgd. “Kijken, zou ik u op het hart willen drukken. Want we kunnen de mantelzorgers misschien niet helpen, maar we kunnen wel zorgen dat ze gezien worden.”
Beter Thuis Loosduinen korte lijntjes
Samenwerking tussen zorg en welzijn is essentieel, zodat ouderen op een goede en veilige manier langer thuis kunnen wonen. Reden voor het lokale Haagse netwerk Beter Thuis Loosduinen om hier sinds 2016 aan te bouwen. Goede communicatie bleek essentieel. De app Beter Thuis Loosduinen draagt daar nu aan bij.
Een op de vier 50+ medewerkers mantelzorger
Uit onderzoek blijkt dat een op de vier van de 50-plus medewerkers mantelzorg verleent en een derde daarvan kampt met burn-outklachten. Dat zegt de marketing directeur van Nationale-Nederlanden in een Telegraaf-artikel over eerder stoppen met werken. Als je geen ruimte krijgt om te mantelzorgen voor je ouders, zorgt dat voor stress.
Informatiemiddag Zorgtechnologie
Op dinsdag 22 november organiseert de Seniorenraad Hengelo in samenwerking met de Participatieraad Ouderen Overijssel (PROO) een Informatie- en Voorlichtingsmiddag met als thema Ouderen & Technologie in de zorg. De Technologie en Zorgacademie en Trivium Meulenbelt Zorg demonstreren welke mogelijkheden er nu al zijn.
Pensioenstelsel maakt beloftes niet waar
Met drie aanpassingen biedt het nieuwe pensioenstelsel meer zekerheid aan huidige en toekomstige gepensioneerden, schrijft voorzitters John Kerstens van Koepel Gepensioneerden in Trouw met het oog op het Kamerdebat vandaag: Maak de belofte van een koopkrachtig pensioen waar.
Zorg dat structuur om mantelzorger heen goed is
Er zijn mantelzorgzorgmakelaars nodig om bijvoorbeeld de administratie met allerlei instanties te regelen. “Dat komt doordat die regels zo lastig zijn en per gemeente verschillen”, zegt MantelzorgNL in het AD. “Zorg dat die structuur om mantelzorgers heen goed is. Dat ze gebruik kunnen maken van een zorgverlener als het even niet meer gaat, dat er goede dagbesteding voor de zorgvrager is.”
Streep door nieuwe verpleeghuisplekken
Met de nieuwe plannen van minister Conny Helder is er landelijk een streep gehaald door de uitbreiding van verpleeghuisplekken, aldus Carintreggeland. Het spijt de Twentse zorgaanbieder te moeten melden dat het plan voor 24 verpleeghuisplekken in Wierden hierdoor helaas niet door kan gaan.
Niet afstappen, maar doortrappen
Onder het motto ‘niet afstappen, maar doortrappen’ gaan de gemeenten in de regio Maastricht/Heuvelland ondersteund door de Provincie Limburg inzetten op het project Doortrappen. Op die manier moet het aantal fietsongevallen onder ouderen afnemen en kunnen ouderen langer mobiel en vitaal blijven.
Nu al meer dan twee jaar langer werken
Mensen die in 1961 geboren zijn en in 2028 dus 67 worden, moeten wachten op hun AOW totdat ze 67 jaar en 3 maanden zijn. “Vanaf mijn 19e werk ik al”, zegt iemand uit dat geboortejaar in de Telegraaf. “Straks heb ik 48 jaar gewerkt. Ik heb ook nog meegemaakt dat er gezegd werd dat ik maar tot mijn 65e hoefde door te werken voor de AOW. Het is nu dus al met meer dan twee jaar verlengd. Dat is alsof er steeds een worst voor je gehouden wordt die je niet kunt pakken.”
Samen Aangenaam Ouder Worden
“Als ik met mijn rolstoel Speedy op pad ben in het kader van SAOW (Samen Aangenaam Ouder Worden), kom ik op het fietspad of trottoir regelmatig (brom)fietsers tegen”, schrijft een Parool-lezer. “Meestal gebruik ik dan mijn ‘fietsbel’, maar soms vraag ik de verkeersdeelnemers het volgende: “Hoe kunnen we verwachten dat jongeren zich gedragen, als we als ouderen het voorbeeld niet geven?” én “Als jullie jongeren het voorbeeld geven aan ouderen zou dat TOP zijn.” Bewustwording is namelijk de eerste stap.”