Senioren Journaal van dinsdag 10 mei
Wat kunt u nog zelf?
Door snel groeiende tekorten aan personeel en een snelle toename van het aantal hulpbehoevende ouderen, dreigt een infarct in de wijkverpleging. Voor sommige ouderen is nu al geen zorg beschikbaar. ‘Als wij omvallen, dondert de hele zorg in elkaar.’
Heft in eigen handen nemen
“Hoe komt het dat deze groter wordende groep toch aan invloed inboet, koopkracht verliest en dat welzijn en welbevinden achteruit gaan?” Daarover gaat het op 9 juni bij t zaVie in Winschoten op een Seniorenconferentie: “Tijd om het heft weer in eigen handen te nemen!”
Wilt u nog gereanimeerd worden?
Die vraag is soms gepast maar soms ook niet. Op initiatief van de internisten is uitgewerkt wanneer en hoe de wensen van de patiënt moeten worden besproken. Het onderwerp vraagt ruimte voor maatwerk en gezond verstand.
Prooi voor commerciële zorgadviseur
Megabedrijven voor medische hulpmiddelen slokken volgens de topman van de Maartenskliniek Nederlandse concurrenten op. “Krijgt de patiënt nog steeds de beste aangepaste schoen, de beste prothese na amputatie of de beste rolstoel aangeboden?”
Verzorgingshuis 2.0
Een woonzorgcomplex met 20 eenpersoons studio’s voor ouderen die thuiszorg nodig hebben. Dat wordt gerealiseerd in Bergen op Zoom. “Het wordt een verzorgingshuis 2.0″.
Met gewrichtsslijtage langer op wachtlijst
In een groot landelijk onderzoek wordt nagegaan wat de effecten waren van de door de Covid-pandemie uitgestelde zorg. Oncologiepatiënten werden vaak doorbehandeld zonder al te veel vertraging. Patiënten met bijvoorbeeld gewrichtsslijtage bleven vaak langdurig op de wachtlijst staan voor bijvoorbeeld een heupprothese.
Patiëntenstop bij huisartsen
Steeds meer mensen slagen er niet in een nieuwe huisarts in hun woonplaats te vinden. Huisartsenpraktijken stellen patiëntenstops in omdat ze het werk niet meer aan kunnen. Eerst waren er alleen in bepaalde regio’s problemen, maar nu spelen die in het hele land.
SER dialoogbijeenkomst ouderenzorg
Op verzoek van het kabinet buigt de Sociaal-Economische Raad zich over de ouderenzorg in de toekomst. Het SER-traject Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen moet begin 2023 leiden tot een advies aan minister Helder. In een dialoogbijeenkomst a.s. vrijdag gaan senioren, mantelzorgers, professionals en SER-leden in gesprek.
Ouder gebit verdient elke dag thuiszorg
Ouderen en hun thuiszorgmedewerkers slaan bij de dagelijkse zorg, de mond best vaak over. Terwijl er alle reden is om ook die goed te verzorgen. Het UMCG bericht hoe samen met mondhygiënisten trainingen op maat zijn gemaakt voor de thuiszorgmedewerkers.
Inkomen oudere migranten verschilt sterk
De leefsituatie van ouderen uit de twintig voornaamste migratielanden is heel divers. Ouderen uit de klassieke migratielanden Turkije, Marokko, Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen hebben bijvoorbeeld gemiddeld een ongunstiger sociaaleconomische positie dan in Nederland geboren ouderen. Bij migranten met een andere herkomst is dat heel verschillend. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
Meer maatwerk dan samenwerking
Bij de uitvoering van de Wmo 2015 is bij netwerken voor het ondersteunen van het welzijn van ouderen een sterke oriëntatie op individuele verschillen te zien: maatwerk, maar weinig prikkels voor meer structurele integratie van het aanbod.
Alzheimer Café in beweging
Rinus Pecht, voormalig docent bewegingsonderwijs, is sinds zijn pensionering vooral bezig met beweging voor ouderen en is daar een boek over aan het schrijven. Alzheimer Café Peelland nodigde hem uit om uit te leggen hoe belangrijk bewegen is. Zijn boodschap: bewegen geneest Alzheimer niet, maar werkt wel remmend op het ziekteproces. Het werd een bijeenkomst met veel beweging, het leek wel feest.
Rondvaart sloep met fauteuils
Een nieuwe boot met speciale fauteuils moet de rondvaarttochten voor ouderen in Vlaardingen (Met Zorg in Beweging) een stuk comfortabeler maken. Stichting Waterpoort heeft volgens AD Rotterdams Dagblad een sloep op het oog met vier leren fauteuils, speciaal gemaakt voor ouderen.
Zorgmedewerkers blijven gemotiveerd
Medewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg zijn trots op hun zinvolle werk. Ondanks de werkdruk en de impact van corona, blijven medewerkers tevreden over hun werk en werkgever. Het overgrote deel wil daarom ook graag in de zorg blijven werken. Dat meldt brancheorganisatie ActiZ uit een medewerkerstevredenheidsonderzoek.
Met wijkteams voorbereiden op ouder worden
De wijkteams doen goed werk in casefinding en het organiseren van bijpassende zorg. Om de zorg te ontlasten helpt het als zij nog meer inzetten op het bevorderen van zelfredzaamheid, het voorbereiden op het ouder worden en het accepteren van de beperkingen die daarbij kunnen optreden. Aldus een Zorgvisie-artikel vanuit ouderenzorgorganisatie AxionContinu enBerenschot.