Senioren Journaal van maandag 10 mei
De epidemie van vallen bij oudere mensen
Nu we al meer dan een jaar in de ban zijn van de epidemie met het coronavirus, zouden we bijna vergeten dat er nog andere epidemieën zijn die heel veel gezondheidsschade veroorzaken, schrijft de arts Marcel Levi in een column in Het Parool over de epidemie van vallen bij oudere mensen. “Valpreventie verdient meer aandacht als speerpunt van publieke gezondheidszorg bij een oudere populatie. Het is niet het meest sexy onderwerp, maar kan potentieel gigantisch veel meer gezondheidswinst opleveren dan ingewikkelde operaties en dure medicijnen.”
Tegeltjeswijsheid voor de politiek
Ouderen voelen zich niet altijd gehoord door de politiek. Reden voor ouderenbond KBO-PCOB om alle 150 Kamerleden een tegeltjeswijsheid te schenken. De ouderenbond met een kwart miljoen leden had opgeroepen om levenswijsheden in te sturen als geheugensteuntjes voor de parlementariërs. Er worden immers nog al wat besluiten genomen die ouderen raken. ‘Wijsheid van de ouderen is het kapitaal van de samenleving’, de winnende spreuk van de 83-jarige Catharine Schimmelpennink, mogen alle fractievoorzitters op hun werkkamer hangen, aldus het AD. Niet-fractievoorzitters krijgen allemaal andere tegeltjes met teksten als: ‘De jongeren van vandaag zijn de ouderen van morgen’ en ‘Zelfs de wijste uil was vroeger een uilskuiken’.
Friese GGD wil met bus langs bij ouderen
De Friese GGD wil volgens de NOS met een grote bus bij 65-plussers langsrijden die geen vaccinatie gehaald hebben, terwijl ze er wel een uitnodiging voor kregen. Volgens de GFGD hebben relatief veel ouderen geen gehoor gegeven aan de vaccinatie-uitnodiging. Ze wonen vaak in afgelegen gebieden of wijken waar veel mensen geen eigen vervoer hebben. De bus als priklocatie zou voor hen de drempel kunnen verlagen.
Wat mogen gevaccineerden nu wel en niet
Het is helemaal niet zo duidelijk wat gevaccineerden nu wel en niet mogen, zegt epidemioloog en gedragskundige Esther Metting van de Rijksuniversiteit Groningen in Trouw. “Moeten ze bijvoorbeeld nog altijd afstand houden? Wat ook meespeelt, is dat we nog steeds heel veel niet weten. Hoe lang werkt een vaccin, kun je anderen nog besmetten als je een prik hebt gehad? En wat doen alle mutaties die nu rondgaan? Je ziet in diverse onderzoeken dat ouderen banger zijn om besmet te raken dan jongeren, vooral omdat de gevolgen ernstiger zijn. Dan is het niet zo vreemd dat ze nog steeds voorzichtig zijn.”
‘Rijgedrag toont eerste tekenen dementie’
Wetenschappers van verschillende universiteiten in de VS denken dat ze een nieuwe manier hebben gevonden om dementie vroegtijdig op te sporen op basis van rijgedrag. De onderzoekers gebruikten algoritmen om het rijgedrag van ouderen te bestuderen. Volgens de studie zijn er aanwijzingen dat atypische veranderingen in het rijgedrag van mensen vroege tekenen kunnen zijn van dementie, zo meldt het AD.
Onderzoek kwetsbaarheid tijdens pandemie
Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden Hogeschool, UMC Groningen en het RIVM hebben 150.000 euro gekregen van Regieorgaan SIA voor een onderzoek naar de kwetsbaarheid van ouderen tijdens de coronapandemie. In ‘Tegengaan van frailty bij thuiswonende ouderen tijdens een pandemie wordt onderzocht in welke mate corona in de noordelijke provincie van invloed is geweest op de lichamelijke, psychische en sociale kwetsbaarheid onder thuiswonende ouderen, aldus Dagblad van het Noorden.
Robot helpt patiënt met alzheimer
‘Mevrouw Jansen, u moet de gordijnen nog open doen!’ ‘Mijnheer de Vries, het is tijd om koffie te zetten!’ Mensen die lijden aan hersenziektes als parkinson en alzheimer hebben baat bij avatars (virtuele assistenten), apps en smartwatches. Maar ook artsen zijn geholpen met kunstmatige intelligentie, aldus een artikel in het AD. Sensoren kunnen betrouwbare informatie aanleveren voor een adequate behandeling. Als iemand zachter gaat praten, minder articuleert in de samenspraak met de avatar, kunnen deze veranderingen erop duiden dat iemand parkinson of alzheimer heeft, of dat de ziekte erger wordt.
Senior Digi Vaardig
De gemeente Heerlen en de Open Universiteit wil ouderen bereiken die nog niet digitaal actief zijn en ze wegwijs maken in de digitale wereld. De aanpak wordt gegoten in een buurtgericht programma met cursussen voor 65-plussers; Senior Digi Vaardig, aldus De Limburger. De OU gaat het effect onderzoeken met een voor- en napeiling.
Babyboomers en politiek
Zet in de politiek twee babyboomers bij elkaar en de ruzie knalt even later als oudejaarsvuurwerk, schrijft Theodor Holman in zijn column in Het Parool. Op politiek gebied werd 50Plus altijd voorgesteld als een gat in de markt omdat er zoveel vijftigplussers zijn. Maar dat is volgens Holman hetzelfde gat dat je vindt als je zou zeggen: “Laten we de menspartij oprichten want er zijn zoveel mensen.”
‘Houd mantelzorgwoningen vergunningsvrij’
MantelzorgNL vreest dat gemeenten vergunningsvrije mantelzorgwoningen zullen beperken als de nieuwe Omgevingswet eenmaal is ingevoerd. Gemeenten krijgen dan namelijk meer vrijheid om zelf regels op te stellen voor mantelzorgwoningen. Onder de 5 miljoen mantelzorgers die Nederland telt, is er veel vraag naar mantelzorgwoningen.