Senioren Journaal van vrijdag 10 juni

Maaltijdbezorging booming

Albert Heijn heeft maaltijdservice voor senioren Eten met gemak overgenomen. Daarmee richt de supermarktketen zich ook op het bezorgen van maaltijden aan ouderen. Er zijn nog veel meer aanbieders van tafeltje-dek-je, ook niet-commerciële.

Gepensioneerden in de knel

Bij aanhoudend hoge prijzen voor energie, boodschappen en brandstof kunnen volgens het Centraal Planbureau tot 1,2 miljoen huishoudens in de problemen komen. 27 procent  daarvan is gepensioneerd.

Veel animo gemeenschappelijk wonen

Een grote groep van honderdduizend senioren zou willen samenwonen met leeftijdsgenoten, zo laat onderzoek zien.  Daarnaast geeft bijna de helft van de vijftigplussers aan dat een bonus hen zou kunnen overtuigen om hun eengezinswoning te ruilen voor een kleinere.

100-jarige verlengt haar rijbewijs

Ze is helemaal gezond, ziet nog prima en kruipt graag achter het stuur, schrijft Trouw. Dus heeft de Italiaanse Candida Uderzo haar rijbewijs opnieuw voor twee jaar kunnen verlengen – ook al is ze al honderd.

Griepprik en coronaprik op één dag

We moeten ons jaarlijks gaan voorbereiden op griep en corona, schrijft arts-microbioloog Jaap Goudsmit in de Volkskrant. Hij bepleit iedereen die voor een gratis griepprik in aanmerking komt aan te bieden om op de dag van die vaccinatie ook een coronaprik te krijgen. Gewoon bij de huisarts.

Mager pensioen verhogen via hypotheek

Met een eigen huis met flink veel overwaarde kun je het inkomen aanvullen door een extra hypotheek te nemen. Er zijn diverse mogelijkheden. Maar het uitzoeken van de beste opeethypotheek is een klus.

Verschillen in weerbaarheid tegen dementie

Het vermoeden is dat 20 tot 30 procent van de bevolking weerbaar is tegen de ontwikkeling van alzheimer. In het brein van die mensen treffen onderzoekers dezelfde kenmerken als bij mensen die gebukt gingen onder de gevolgen van de ziekte, maar iets zorgt ervoor dat die eerste groep geen last heeft.

Medicatie als risicofactor voor vallen

Praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen noemen medicatie als belangrijke risicofactor voor vallen. Zij denken volgens een artikel in het Pharmaceutisch Weekblad dat winst wordt behaald als apothekers meer betrokken raken bij de multidisciplinaire samenwerking om vallen te voorkomen. Signaleren van een verhoogd valrisico bij patiënten is niet eenvoudig.

Gemeentegids komt weer terug

Vroeger had je een gratis boekje, waarin je van alles kon opzoeken over de gemeente Etten-Leur. Dat boekje, De Vraagwijzer, komt nu op veler verzoek (o.a. Seniorenraad en KBO) online tot leven, meldt BN De Stem. Via een eenvoudige druk op een digitale knop (Wat zoekt u? Sport? Zorg? Of wat anders?) moeten mensen kunnen vinden waar ze naar zoeken.

Geen starters maar ouderen

Het plan van een aantal jongeren om in Kamerik zelf dertig (starters)woningen te laten bouwen lijkt van de baan. De gemeente Woerden wil in Kamerik juist aan de slag voor ouderen, meldt AD Groene Hart. “Op deze manier komen er (grote) gezinswoningen vrij die weer gekocht worden door doorstromende gezinnen en starters.”

Zorgvraag steeds complexer

“De druk op de zorg neemt toe: mensen worden steeds ouder, hebben meer zorg nodig en de zorgvraag wordt steeds complexer.” Dat meldt Zorgbalans in een bericht over de bouw van Sonnevanck, een specialistisch geriatrisch behandelcentrum in Hillegom. Zorgbalans ziet vaker situaties waarin cliënten het wonen binnen een woonzorglocatie of de thuissituatie voor andere bewoners ontregelen.

Vitaliteitsdag maximale opkomst

Ouderen vanaf 50 jaar kregen in Hoogeloon de gelegenheid om hun levenskracht te (laten) meten tijdens een vitaliteitsdag in gemeenschapshuis d’n Anloôp.  De belangstelling was groot, zeggen de organisatoren (die dankbaar gebruik maakten van een format van KBO-Brabant) in het Eindhovens Dagblad. “Met 65 deelnemers zitten we echt aan het maximum.”

Corporatie is er voor woongenot huurders

Voor woningcorporaties in Nederland maakt het niet veel uit of hun huurders liefst in zelfstandige woningen wonen, in woongroepen of alle vormen daar tussen in. Dat zegt Martin van Rijn, voorzitter van brancheorganisatie Aedes, in het LVGO-magazine Wijzer Wonen. Woningcorporaties zijn er vooral om het woongenot van hun huurders te bevorderen. ‘De vorm van dat wonen, in een woning, een appartement of een woongroep, maakt dan niet uit.’

Gemeenten moeten regierol oppakken

Samen met de partners heeft de provincie Noord-Brabant in het Brabants Netwerk Wonen-Zorg-Welzijn een manifest opgesteld, dat is verzonden naar alle nieuwe gemeenteraadsleden van Brabant: Gemeenten moeten hierin de regierol oppakken. Daarbij krijgen ze steun van de vele ketenpartners, zoals de provincie. Maar ook door (aankomende) senioren en seniorenorganisaties in de gemeenten zelf.