Senioren Journaal van woensdag 10 juni

Rotterdam proef tussenvoorzieningen

Het ouderencomplex De Kulk in Rotterdam-Hoogvliet gaat volgens de Telegraaf een nieuw woonconcept voor ouderen testen. Het gaat volgens de gemeente Rotterdam om een pilot tussenvoorzieningen voor ouderen met een lichte ondersteuningsvraag.  “Tussenvoorzieningen dichten het gat tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis voor een groep ouderen die behoefte heeft aan een beschermende woonomgeving, met zorg en welzijn dichtbij.”

Voor het eerst in tijden minder AOW’ers

Het aantal gepensioneerden dat AOW ontvangt is in de maand april gedaald. Normaliter stijgt het aantal AOW-uitkeringen van maand op maand. Het lijkt erop dat dit het gevolg is van het hoge aantal coronadoden dit voorjaar, schrijft de Telegraaf naar aanleiding van cijfers van het CBS. Andere maanden stijgt het aantal juist met duizenden per maand. Ook in de maand mei was er een toename van 5310 AOW-uitkeringen.

Onnodige zorg in de schijnwerpers

Nu door de coronacrisis zoveel behandelingen zijn uitgesteld, vinden artsen, verzekeraars en bestuurders dit volgens Trouw het moment om van onzinnige zorg af te komen. Als een aansprekend voorbeeld geldt een kijkoperatie in de knie, genaamd artroscopie. In 2010 is de richtlijn hiervoor aangepast, omdat bleek dat een operatie bij ouderen weinig meerwaarde had, en zelfs de knieklachten kan vergroten. Ondanks het advies niet te snel te opereren, wordt het nog altijd veel gedaan. Terwijl er verbeterplannen zijn om een deel van de ingrepen te vervangen voor alternatieven als pijnstilling.

Langer fit en vitaal met voedingsadvies

Wageningen University & Reseach heeft dr. Marian de van der Schueren benoemd tot buitengewoon hoogleraar diëtetiek. Een van de onderzoekslijnen van haar leerstoel betreft voeding van patiënten met een verhoogd voedingsrisico, zoals kwetsbare ouderen. “We streven ernaar deze groep ondersteuning te bieden zodat zij langer fit en vitaal blijven.” Daarbij gaat het voor de hoogleraar nadrukkelijk ook om inventariseren wat ouderen zelf aangeven nodig te hebben en te kunnen.

Motie als breekijzer voor seniorenbouw

Voor de VVD in Tynaarlo duurt het allemaal veel te lang, het wachten op seniorenbouw in Vries. Een motie moet ervoor zorgen dat er in Vries-Zuid een plekje vrijkomt voor de stichting Seniorenbouw Noord-Nederland, meldt RTV Drenthe.

‘Eén op zes medicijnen meer kwaad dan goed’

Een gemiddelde oudere heeft vier chronische gezondheidsproblemen en neemt zes medicijnen, waarvan er één schadelijk kan zijn. Dat schrijft Zorgkrant in een artikel over Australisch onderzoek naar polyfarmacie.

Twente 2030: 30% minder mantelzorgers

De meeste mensen in Twente hebben hechte familiebanden en persoonlijk contact met anderen in hun directe omgeving. “Toch zien we dat het aantal mensen dat mantelzorg kan verlenen, daalt met 30%”, is te lezen in Regiobeeld Twente 2030. Om de zorg ook in 2030 goed en betaalbaar te houden voor de inwoners van Twente “moet er wel wat veranderen.”

Hoe tweede lockdown te voorkomen

De  vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso vindt dat alles op alles moet worden gezet om bij de verpleeghuizen een nieuwe sluiting voor bezoek te voorkomen. Dat vraagt volgens voorzitter Nienke Nieuwenhuizen om andere organisatie van de zorg. “Ik zie momenteel iedereen weer terugzakken in de oude modus, op zijn eigen eiland. Dat is niet goed.”

‘Laat gepensioneerden niet in onzekerheid’

Laat gepensioneerden niet langer in financiële onzekerheid en geef hun uitsluitsel, schrijft de Telegraaf over de dreigende pensioenkortingen. “Tegelijkertijd zal de pensioendeal financieel uitgebalanceerd moeten zijn, waarbij ook andere potentiële gedupeerden gecompenseerd worden. Alleen dan kan het nieuwe stelsel op voldoende draagvlak rekenen.” De laatste onderhandelingen over de uitwerking van het pensioenakkoord verlopen volgens de krant stroef.

Nog veel verbeterpunten voor PGO’s

Met de ontwikkeling van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) kan iedereen straks overal, digitaal, zijn of haar gezondheidsgegevens inzien. Ouderenzorgorganisatie Careyn deed onderzoek naar de vraag wat ouderen met deze PGO’s willen kunnen doen. De conclusies van het onderzoek zijn volgens ICT&Health nog niet onverdeeld positief.

‘Stigmatiseren 70-plussers moet stoppen’

“Het stigmatiseren van 70-plussers moet echt stoppen. Nu wordt er bij de coronamaatregelen een leeftijdsgrens gehanteerd, terwijl er wat ons betreft naar de medische gezondheid van mensen moet worden gekeken”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO tegen persbureau ANP.