Senioren Journaal van vrijdag 10 juli
OldStars nu 400 clubs
Het Nationaal Ouderenfonds, partner Menzis en ambassadeur Tom Okker vierden gisteren dat er 400 clubs zijn aangesloten bij OldStars. Na de aftrap met OldStars walking football in 2013 zijn er nog 7 aangepaste spelvormen bijgekomen: walking basketball, walking handball, walking hockey, walking korfball, walking rugby, tennis en tafeltennis.” Voor de komende jaren is het de ambitie om door te groeien naar zo’n 12 verschillende takken van sport.
Beslisboom Woningaanpassingen
Brancheorganisaties Aedes, Techniek Nederland en Bouwend Nederland zochten een instrument om te bepalen hoe woningcorporaties hun woningvoorraad kunnen aanpassen voor de groeiende groep mensen die tegenwoordig langer thuis woont en kwetsbaar is. Onderzoeks- en adviesbureau Companen ontwikkelde met en voor hen de Beslisboom woningaanpassingen. Platform31 bericht hierover.
‘Alle ziekenhuisspecialisten in loondienst’
Doorgaans wordt het fenomeen vergrijzing aangemerkt als verklaring voor de toename van de kosten van de gezondheidszorg. Menig oudere trekt dit zich persoonlijk aan, schrijft de Nijmeegse specialist ouderengeneeskunde Agda van Dijk bij Medisch Contact. “De vraag is of dit terecht is. Ligt de angel niet veeleer bij de maatschappen van medisch specialisten? Het is niet primair de complexe problematiek van de oudere die de kosten opdrijft, het is veeleer de inadequate behandeling die hier op gezet wordt.”
Thuis Onbezorgd Mobiel
Bewegingsoefeningen, meer zicht op gezond eten en sociale contacten. Ouderen uit de Rotterdamse wijk Het Lage Land voelen zich gezonder dankzij het programma Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM). Tijdens deze proef werden 73 senioren veertien weken begeleid door professionals op het gebied van bewegen en voeding voor meer kracht en vitaliteit.
Ouderennetwerk West-Friesland
De Wmo moet gebruikt worden waarvoor deze in het leven is geroepen, kortere lijnen op het gebied van welzijn, wonen en zorg en toezicht op de uitvoering van Het pact van de Ouderenzorg. Dit zijn volgens het Noordhollands Dagblad de pijlers van de nieuwe stichting Ouderennetwerk West-Friesland. “Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor de ouderenzorg, zonder van elkaar te weten wat de ander doet.”
Steeds minder seniorenuur supermarkt
Maatregelen die supermarkten eind maart namen om Nederlanders zo veilig mogelijk boodschappen te kunnen laten doen, verdwijnen volgens NU.nl langzaam weer. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl. Het speciale uurtje voor ouderen om boodschappen te doen komt steeds minder vaak voor. Albert Heijn laat weten dat een aantal winkels door een gebrek aan animo met het ouderenuurtje is gestopt.
‘Twaalf zorginstellingen te streng’
De stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking In de Zorg (SOVIDZ) heeft volgens het AD een klacht bij de zorginspectie neergelegd over twaalf (ouderen)instellingen die een te streng coronabeleid zouden voeren. Volgens de stichting is van deze instellingen bekend dat zij nog steeds bovenmatig strenge beperkingen zouden opleggen.
Achter gesloten deuren
Bijna een jaar lang filmde Marijke Schonewille de hoogbejaarde bewoners van een verzorgingshuis, ook nadat de instelling werd opgeheven. ‘Uitgewoond: Achter gesloten deuren’ heet de documentaire die daarvan het resultaat is, aldus Medisch Contact (Uitgewoond, dinsdag 14 juli, 22.10 uur, NPO 2.).‘
‘Iedereen wordt betaald mantelzorger
“Betaalde mantelzorgers mogen naar binnen, niet betaalde blijven achter het raam of achter het hek zwaaien naar hun geliefden”, schrijft een lezer van de Volkskrant. “Betaalde mantelzorg wordt dé oplossing voor een tweede coronagolf: iedereen wordt betaald mantelzorger. Als betaald mantelzorger kun je je geliefde blijven bezoeken en verzorgen. Dat hoeft niets te kosten. Ik denk dat heel veel mantelzorgers wel af willen zien van het uurloon dat hen uitbetaald zou worden.”
Wonen en Zorg in Balans
Michel Brauns, werkzaam bij Wonen Zuid, ontwikkelde met adviesbureau Questan de tool Wonen en Zorg in Balans. Met deze tool is de geschiktheid van de woonvoorraad in de wijk Donderberg in Roermond in kaart gebracht. De tool geeft een beeld van de woon-zorg opgave van de toekomst en geeft een basis voor prestatieafspraken van gemeente, corporaties, zorgpartijen en huurders over de gewenste voorraad. Inmiddels wordt de tool door meerdere gemeenten gebruikt, zo is te lezen op Platform31.