Senioren Journaal van donderdag 10 december
Sneller verpleeghuis naar keuze
Ouderen uit Eindhoven en de Kempen maken een grotere kans om zonder tussenstop meteen in het verzorgingshuis of verpleeghuis van hun eigen keus terecht te komen, nu zorgorganisaties samen optrekken. Acht zorginstellingen slaan de handen ineen met een volgens het Eindhovens Dagblad voor Nederland unieke samenwerking. Ze werken met één systeem waarin de vraag naar zorg en hun gezamenlijk zorgaanbod samenkomt.
Kleiner wonen? Voorrang en 750 euro
Amersfoorters die bereid zijn hun grote huurhuis te verruilen voor een kleinere woning, krijgen voortaan 750 euro van de gemeente. Ook komen ze vooraan in de wachtrij voor zo’n kleiner huis en maken ze meer kans op een mooie nieuwbouwwoning. Met deze en andere nieuwe maatregelen wil de gemeente volgens AD Amersfoortse Courant ouderen, alleenstaanden of ‘empty-nesters’ verleiden hun eengezinswoningen beschikbaar te stellen voor de groep waar ze voor bedoeld zijn: gezinnen. Relatief veel 55-plussers huren een eengezinswoning in Amersfoort, en van hen is de afgelopen twee jaar nog geen 10 procent verhuisd.
Verpleeghuis laat corona bewust vrije loop
In het nieuwe verpleeghuis de Riethorst in Geertruidenberg grijpt het coronavirus om zich heen. Veertig van de 75 bewoners zijn besmet. Vijftien medewerkers zijn ziek. Vervelend, maar niet verrassend, aldus De Riethorst in BN De Stem: “Het dilemma is zo ontzettend groot. Achter deze uitbraak zit een heel verhaal. Het is een weloverwogen keuze, waarbij we altijd de familie betrekken.” Familie kreeg de keus om hun vader of moeder mee naar huis te nemen, ook mee te laten ‘bewegen’ of te isoleren op hun appartement. “Niemand heeft zijn vader of moeder mee naar huis genomen; een klein deel zit in zijn of haar appartement.”
‘Eerst hulp bij uw woonzorgvisie’
Eind 2021 moeten alle gemeenten een woonzorgvisie hebben, maar voor veel gemeenten is dit volgens Platform31 nog best een uitdaging. “Want hoe maak je een analyse van wonen met zorg in je gemeente? Welke partijen heb je daarbij nodig? En hoe vertaal je dat vervolgens naar een visie? Speciaal voor deze gemeenten start Platform31 begin 2021 met een kennis- en leertraject Woonzorgvisie.”
‘Blij gemaakt met dode mus’
‘Hoera!’, schrijft een Volkskrant-lezer. ‘De verkiezingen komen er aan: geen pensioenkorting. Gelukkig. Eh… wacht even, dus na dertien jaar bevriezing gaat de ontwaarding van mijn pensioen (inmiddels een dikke 20 procent) gewoon door? We worden blij gemaakt met een dode mus.’
Op sterfbed erfbelasting besparen
Stel: je hebt nog maar kort te leven. Kun je dan bij de notaris regelen dat je partner geen cent erfbelasting hoeft te betalen? Ja, blijkt volgens de Telegraaf uit een rechtszaak. Het scheelt een weduwe €229.064. Het vermogende echtpaar was in gemeenschap van goederen getrouwd. Op 17 oktober 2017 lieten zij bij de notaris toch huwelijkse voorwaarden opstellen, waarbij de man 10% van alle bezittingen werd toegekend en de vrouw 90%. Op 9 december van dat jaar overleed de man, na een samenzijn van ruim drie decennia. Door de uitspraak is de vrouw geen cent erfbelasting meer verschuldigd, omdat dankzij de nieuwe huwelijkse voorwaarden het 10% aandeel van de man lager uitkomt dan de partnervrijstelling van €638.089.
‘Betere bescherming pensioendeelnemer’
Een te lage premie? Tegenvallende beleggingen? In het nieuwe pensioenstelsel liggen deze risico’s nog meer op het bord van de miljoenen Nederlandse werknemers en gepensioneerden die deelnemen aan een pensioenfonds. Daar horen volgens toezichthouder AFM realistische verwachtingen, betere begeleiding en sterke consumentenbescherming bij, zo is te lezen in het FD. De AFM wil dat pensioenfondsen deelnemers beter gaan begeleiden bij de keuzes die zij maken, zoals voor eerder stoppen met werken of het opnemen van een bedrag uit hun pensioenpot.
‘Covid-19 overkómt de verpleeghuizen’
Inmiddels heeft al meer dan de helft van de verpleeghuislocaties te maken gehad met patiënten met covid-19. ‘In een aantal verpleeghuizen is het aantal bewoners én medewerkers die besmet raakten, echter veel groter. “Het overkómt verpleeghuizen”, zegt voorzitter Jacqueline de Groot van de specialisten ouderengeneeskunde (ook OMT-lid) in Medisch Contact. “Ze kúnnen niet voorkomen dat covid-19 de verpleeghuizen binnenkomt als er in de regio veel besmettingen zijn, ook al wordt er nog zo voorzichtig gewerkt.”
‘Digitale toegankelijkheid verbeteren’
De toegankelijkheid van digitale inlogmiddelen van de overheid laat sterk te wensen over. Dit geldt ook voor websites en apps. In een brief aan de Tweede Kamer doet KBO-POCB, samen met Ieder(in) samen met 9 andere belangenorganisaties de oproep om vaart te maken met het verbeteren van de digitale toegankelijkheid. Vandaag bespreekt de Tweede Kamer de digitalisering van de overheid, waaronder het toelaten van nieuwe identificatiemiddelen naast DigiD.
Tijdelijke rust door politiek pensioenpardon
Het Nederlandse pensioenstelsel één grote poging de onzekerheid af te schuiven, schrijft redacteur Koen Haegens in de Volkskrant. De waarde van de oudedagsvoorziening wordt al meer dan een decennium aangevreten door inflatie, de premies lopen jaar in jaar uit op. Maar zodra het gevreesde ‘k-woord’ klinkt, stellen politici onder druk van hun achterban alles in het werk om een list te verzinnen. “Het politieke pensioenpardon van deze week brengt tijdelijk rust. Maar dat Nederlanders daarna ineens wél bereid zijn een pensioenverlaging te omarmen, lijkt een enorme vergissing.”