Senioren Journaal van dinsdag 10 december
Goed nieuws voor het 50+brein
In het boek ‘Het 50+ brein’ laat hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn (53) volgens het AD aan de hand van nieuw onderzoek zien dat ouder wordende hersenen minder snel uitgeput raken dan tot nu toe werd gedacht. Mits je ze blijft gebruiken. “We moeten af van het idee dat er verval intreedt, zodra we ouder worden. Dat beeld zit zó diep in ons denken verankerd. Nieuwe onderzoeken van de hersenen tonen aan dat we veel meer kunnen dan we denken. Onze hersenen passen zich continu aan – dit wordt neuroplasticiteit genoemd.”
Tips om vitaal oud te worden
Het artikel in het AD over het boek over het 50+brein gaat vergezeld van deze tips: Verrijk uw omgeving, verhoog uw hartslag, verbind u met anderen, voed uw hersenen, voorkom ziektes. “Je bent écht nooit te oud om te leren”, zegt Margriet Sitskoorn.
Meer ouderen komen in armoede terecht
Steeds meer ouderen en gepensioneerden in ons land leven ondanks de economische groei in armoede. Seniorenorganisaties KBO-PCOB en Anbo luiden in de Telegraaf de noodklok. “Dit is heel erg zorgelijk. Wij zien deze trend al langer en het is onbegrijpelijk dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze problematiek niet ziet.” Gepensioneerden gaan erop achteruit doordat pensioenen al tien jaar lang niet geïndexeerd worden. Daar komt bij dat de zorgkosten de afgelopen jaren zijn gestegen.
’Generatie cash’ in het nauw
Onder veel ouderen blijft grote behoefte bestaan aan zowel geldautomaten voor contant geld als balies van banken voor hulp met hun bankzaken, constateert de ouderenbond ANBO volgens de Telegraaf naar aanleiding van een groot onderzoek onder bijna 10.000 senioren. ANBO zegt in overleg te gaan met banken om tot goede oplossingen te komen voor de problemen die naar voren zijn gekomen, maar wil ouderen ook gaan helpen om de overstap naar internetbankieren te maken.
Ook pinnen vaak een probleem
Niet alleen internetbankieren zorgt voor problemen bij ouderen, schrijft de Telegraaf “Ook het pinnen is een ellende. Ik wil gewoon cash betalen. Ik pin bij de bank één keer per week contant geld en doe daar dan alles mee. Het pinnen is nog wel een dingetje, ik doe het alleen bij de bank als het niet te druk is. En ’s avonds al helemaal niet, want dan ben je je leven niet zeker als je met geld over straat gaat”, aldus een 76-jarige vrouw uit^Woerden.
Naar gemeenschappelijke Geldbalie
De optie om even hulp te vragen op een bankkantoor of servicebalie is er steeds minder. De oplossing voor de bankiersproblematiek van digibeten ligt volgens een analyse van de Telegraaf ergens in het midden: Het lijkt een kwestie van tijd voor de banken om een gemeenschappelijke ’Geldbalie’ op te richten, om ouderen en andere digitaal achterblijvende consumenten van dienst te blijven.
Betekenisvolle Beweging
Het Betekenisvolle Beweging project van de Rijksuniversiteit Groningen kijkt hoe geestelijke en lichamelijke mogelijkheden en beperkingen mobiliteit beïnvloeden. Het project gaat ook over de verscheidenheid aan beweging, zowel binnen- als buitenshuis. Het project bestudeert gezonde mensen, mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zoals een beroerte, en mensen met geheugenproblemen, zoals dementie.
Hoe de ANBO Veiligheidscheck in z’n werk gaat
RTV Noord ging met een ANBO-veiligheidsconsulent, die liet zien hoe de Veiligheidscheck van ANBO in z’n werk gaat: op afspraak komt een veiligheidsconsulent van ANBO bij u thuis voor een zogenaamde Veiligheidscheck: een advies op maat over zowel de digitale veiligheid als de veiligheid in en om het huis. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, vertelde wat ANBO doet om ouderen weerbaar te maken tegen criminaliteit.
Goede zorg, maar niet persoonsgericht genoeg
Meer dan de helft van de mensen met een chronische ziekte vindt dat er onvoldoende met hen besproken wordt wat zij belangrijk vinden in hun zorg en hun gezondheid. Wel voelen zij zich betrokken bij het nemen van beslissingen over hun behandeling samen met hun zorgverlener. Dit blijkt uit de Zorgmonitor van het Nivel, waarin de zorgsituatie van mensen met een chronische ziekte in Nederland wordt gevolgd.
Zorgen voor pap
Wat gebeurt er als de vader van filmmaker Ruud Lenssen de diagnose dementie te horen krijgt? Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger en komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. De film ‘Wei. Zorgen voor pap’ is te zien in 22 bioscopen.