Senioren Journaal van maandag 9 december

Gezond oud worden met vrijwilligerswerk

Uit onderzoek van het UMCG blijkt dat meer dan de helft van de 60-plussers vrijwilligerswerk doet. Waar andere maatschappelijke activiteiten in de loop der jaren afnemen, blijven mensen tot op hoge leeftijd vrijwilligerswerk doen. ‘Vrijwilligerswerk draagt bij aan gezond oud worden en zorgt ervoor dat ouderen blijven deelnemen aan de maatschappij’, zei onderzoeker Jacobien Niebuur aan de vooravond van Nationale Vrijwilligersdag (7 december).

Utrecht krijgt seniorenburgemeester

In Utrecht krijgt burgemeester Jan van Zanen gezelschap van een seniorenburgemeester. Dat is volgens AD Utrrechts Nieuwsblad een initiatief van de Adviescommissie voor Ouderenbeleid (ACO) waarin met name ouderenbonden en zorgverleners verenigd zijn. Met de verkiezing van een seniorenburgemeester wil het ACO meer daadkracht van de gemeente vragen bij het ouderenbeleid. Op een ACO-symposium op 12 december wordt de eerste seniorenburgemeester gekozen.

Stadsveteranen willen anders wonen

Om te ontdekken welke woonbehoeften actieve senioren hebben, is Heren 5 Architecten het project Stadsveteranen gestart, is te lezen in het Haarlems Dagblad. Een onderzoek dat ook deel uitmaakt van de in Haarlem net geopende tentoonstelling Vitaal Wonen over nieuwe woonvormen voor senioren. Onderdeel van dit onderzoek vormt een echte bouwdoos waarmee met verschillende blokjes een eigen ideaal woongebouw voor senioren in elkaar kan worden gezet. Het project loopt al een tijdje in Amsterdam.

Steeds meer ouderen tussen wal en schip

Steeds meer ouderen vallen tussen wal en schip door gebrek aan zorg en ondersteuning thuis, schrijft directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau in Het Financieele Dagblad. Hij pleit voor een landelijk deltaplan dat is gericht op geschikte woningen, kleinschalige woonblokken met centrale ruimtes, ondersteuning voor mantelzorgers en meer voorzieningen tussen thuis en het verpleeghuis. “En intussen wacht een ongeduldige nieuwe generatie ouderen op beleid dat aansluit op hun toekomstige behoeften.”

In goede gezondheid richting 100 jaar

Verouderingsonderzoeker dr. Peter de Keizer (UMC Utrecht)  is ervan overtuigd dat er in twintig jaar een behandeling is tegen de oorzaken van het aftakelingsproces van veroudering, zegt hij in het AD. “Als we dat kunnen platleggen, kunnen we in goede gezondheid richting de honderd jaar. Stel je voor wat je allemaal kan doen met die extra tijd. Met deze ontdekking kun je in goede gezondheid je hele bucketlist nog afvinken.”

Betere registratie dodelijke valincidenten

Sinds 2010 is het aantal overledenen door een val meer dan verdubbeld. De belangrijkste oorzaak, schrijft voorzitter Guido Reijnen van het Forensisch Medisch Genootschap, in NRC: de verbeterde registratie van deze dodelijke valincidenten. “Door de toegenomen meldingsbereidheid stijgt logischerwijs ook het aantal registraties. Door een goede registratie wordt de omvang van het probleem inzichtelijk.”

Half miljoen voor mantelzorg informatie

De Tweede Kamer stemde voor een amendement van D66, waarin 500.000 euro vrijgemaakt wordt voor een informatiepakket voor mantelzorgers. MantelzorgNL ontwikkelde dit idee samen met D66 zorgwoordvoerder Vera Bergkamp. Mantelzorgers zullen hierdoor al tijdig op de hoogte worden gebracht van lokale en landelijke ondersteuningsmogelijkheden.

Mantelzorgen over de grens

Mantelzorg is vaak belastend, mantelzorg aan familie in het buitenland is soms extra zwaar.^Er zijn geen cijfers beschikbaar over mensen die voor familie in het buitenland zorgen. Maar veel migranten zorgen voor familie in het land van herkomst, is te lezen in NRC. Zij doen niet de dagelijkse fysieke zorg, maar ze regelen dingen voor hen. Ook sturen ze vaak geld en medicijnen, die in landen als Marokko en Irak schaars zijn. En ze bellen veel om emotionele steun te geven. Er zijn mantelzorgers die overwegen hun ouders naar Nederland te halen, het tegenovergestelde gebeurt ook.

ANBO wil dat servicebalies banken blijven

Sinds begin 2015 is het aantal bankfilialen met een kwart afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Locatus, opgevraagd door Nieuwsuur. Ouderenbond ANBO vreest dat als bankfilialen en servicepunten verdwijnen, ouderen niet meer in de buurt met hun bankzaken terecht kunnen en afhankelijk worden van anderen om hun financiën te regelen.

Budgetuitvaart: afscheid voor een prikkie

Een kist, crematie of bloemstuk tegen bodemprijzen? Kan best, zegt Jan-Jaap Palma in Het Parool. Met Uitvaart24 schudde hij de uitvaartbranche op. Als eerste bood hij budgetuitvaarten aan. “Ik kan exact dezelfde uitvaart voor minder dan de helft aanbieden.” Een crematie is mogelijk vanaf 800 euro: zonder rouwkaarten, plechtigheid of koffie en cake; gewoon een zakelijke afhandeling. “Niet iedereen kan zomaar even zevenduizend euro ophoesten.”