Senioren Journaal van woensdag 10 augustus

Community rond buurttuin

In een wijk in Udenhout leeft het plan voor een grote buurttuin waar het klimaat voorop staat en die bijdraagt aan de sociale cohesie in de wijk. Studenten maakten een plan  voor een community rond de tuin. Op grond van de samenstelling van de wijk stellen zij voor om de buurttuin te richten op kinderen en ouderen.

Cadeaudoos als oplichterstruc

Meerdere Haagse ouderen zijn volgens de Telegraaf de dupe geworden van oplichters die met een ’cadeaudoos’ geld proberen af te troggelen. Volgens de politie is er sprake van een nieuwe methode, waarmee slachtoffers nieuwsgierig worden gemaakt. Er is vaak al meerdere keren gepind, alvorens de slachtoffers het in de gaten hebben.

Gepensioneerden doodgezwegen

De minima en middeninkomens zullen vooral de dupe zijn, schrijft een Telegraaf-lezer over de stijgende energieprijzen. “De gepensioneerden – reeds 25% achter door non-indexatie en bijkomende inflatie (11%), in totaal dus 36% koopkrachtverlies – worden letterlijk en figuurlijk ‘doodgezwegen’!”

Norm van samenleving of van cliënt

‘Het kwaliteitsbeleid heeft de Nederlandse zorg veel gebracht’, zegt Heidi van den Brink (bestuurder bij Marente) in Zorgvisie. ‘Maar het is de vraag of het op deze manier noodzakelijk blijft en in hoeverre we dit overeind kunnen houden.’ En welke norm wordt gehanteerd: die van de samenleving of die van de cliënt? ‘Het is echt belangrijk dat we dit gesprek gaan voeren.’

Hypotheek aan banden gelegd

Voor grote groepen Nederlanders wordt het lastiger om een hypotheek te krijgen. Een aantal hypotheekverstrekkers perkt de mogelijkheden voor maatwerk namelijk flink in, zo melden meerdere hypotheekadviseurs in de Telegraaf. Het gaat bijvoorbeeld om mensen van wie de inkomsten na pensionering lager uitvallen dan verwacht.

Ontspannen in de welnesschair

Met behulp van donaties heeft Amaris voor bewoners een welnesschair aangeschaft. Bewoners met dementie kunnen in deze stoel plaatsnemen om zich te ontspannen met rustgevende muziek, tactiele stimulatie en subtiele schommelbewegingen. Meerdere zintuigen worden geprikkeld. Dit heeft vaak een positief en kalmerend effect, aldus Nijkerk Nieuws.

Ouderenwoningen volgens begijnhof-principe

In de Plantagebuurt in Amsterdam is De Nieuwe Sint Jacob gerealiseerd: een wooncomplex voor zelfstandig wonende ouderen met zorgvoorzieningen in de buurt. Het complex bestaat uit een woongebouw rond een royaal binnenhof met een monumentale kapel uit 1866 als middelpunt. De Architekten Cie. heeft zich volgens Architectenweb laten inspireren door het begijnhof-principe.

Sensor in huis kan dementie opsporen

De Zeeuwse zorgorganisatie SVRZ doet een proef met sensoren die dementie bij ouderen kunnen detecteren, zodat ze langer veilig thuis kunnen blijven wonen. Stafdirecteur Dirk de Korne geeft uitleg in NOS Met het Oog op Morgen. “We merken door het gebrek aan personeel dat de vraag naar artificiële intelligentie vanzelf komt. De eerste ervaringen zijn dan ook positief.”

Kom naar Kamerdebat nieuw pensioenstelsel

Op 6 september biedt de Seniorencoalitie de petitie “Pas de Pensioenwet aan” aan bij de Tweede Kamer. Op 12 september debatteert de Tweede Kamer voor de eerste keer over het wetsvoorstel. “De Seniorencoalitie roept hierbij senioren op om het debat luister bij te zetten door ook aanwezig te zijn.”

Wmo-tarief huishoudelijke hulp naar draagkracht

Het abonnementstarief van de Wmo voor huishoudelijke hulp moet voortaan naar draagkracht worden bepaald. Dat vindt volgens het AD de gemeenteraad van Zuidplas. Dit in navolging van Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel en vooruitlopend op de te verwachten wetswijziging.