Senioren Journaal van donderdag 1 april
‘Geen koopkrachtverbetering’
De Nederlandse economie gaat zich snel en goed herstellen, zo voorspelt het Centraal Planbureau. Wel blijft de koopkracht daarbij achter. “En opnieuw die van gepensioneerden”, concludeert Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB: “Nederlandse senioren verdienen het niet opnieuw het kind van de rekening te worden.”
Liever niet bij rouwcentrum wonen
Het rouwcentrum dat deze maand opende in het centrum van Steenbergen stuit op grote weerstand. De veelal oudere buren zitten er niet op te wachten om dagelijks met de dood geconfronteerd te worden, aldus BN De Stem. De bovenbuurvrouw wil zelfs verhuizen. “Ik woon boven de lijken.”
KBO-Brabant schiet te hulp voor coronaprik
De GGD Brabant Zuidoost krijgt niet de mogelijkheid om ouderen te helpen die door pure pech telkens naast een coronaprik grijpen. Een maand nadat de directeur hier om vroeg, dient nu ouderenbond KBO-Brabant een zelfde verzoek in bij het ministerie, meldt het Eindhovens Dagblad. ‘We willen de echte ‘crepeergevallen’ helpen”, zegt Leo Bisschops uit Best. Als voorzitter van KBO-Brabant zit hij elke week in een overleg met het ministerie over kwetsbare ouderen. “Of ze ons die rol ook willen geven, weet ik nog niet.” Eerder was dat wel zo toen er bij het CBR enorme achterstanden ontstonden.
Wij & corona: elke dag een verhaal
Op 31 maart 2020 startten Leyden Academy en stichting GetOud het verhalenplatform Wij & corona, met daarop de eerste persoonlijke ervaringen van Nederlandse senioren in crisistijd. Inmiddels hebben 343 ouderen, hun familieleden en zorgmedewerkers hun verhalen aan dit platform toevertrouwd. In een jaar tijd is de website bezocht door ruim 40.000 unieke bezoekers, die samen meer dan 100.000 pagina’s hebben gelezen.
‘Grijze generatie onmisbaar’
“De basisscholen sluiten, dan gaan ze weer open. Dan moet de juf of meester worden getest, dan is er weer een studiedag. De klas zit weer thuis. De BSO’s zijn dicht. Kortom, wie worden er ingezet? Opa en oma”, schrijft Désirée Lubbers in de Telegraaf. “Onze generatie wordt echter ’dor hout’ genoemd en weggezet als kostenpost. We worden niet gezien als meerwaarde. Wij worden gezien als ’niet werkenden’. Hetzelfde geldt voor alle vrijwilligers, ook hoofdzakelijk gedaan door de oudere generatie. Als alle opa’s en oma’ s nu eens een week gaan staken, dan crasht Nederland!”
Naar appartement in centrum
Niet alleen moeten er in de gemeente Roosendaal tot 2040 gemiddeld zo’n 225 nieuwe woningen per jaar bij komen. Het wordt vooral belangrijk wát voor woningen wáár komen te staan, vindt wethouder Toine Theunis volgens BN De Stem. Zo wil Roosendaal ouderen die nu alleen in grote vrijstaande huizen in de wijk Tolberg wonen, verleiden met een appartement in het centrum.
Huiselijk ingerichte modelwoning
In Rotterdam hebben gemeente, Woonbron, Bureau Zorginnovatie, Stichting Aafje en PIT 010 in IJsselmonde een Comfortwoning ingericht. “Het is een huiselijk ingerichte modelwoning, waar bezoekers kennismaken met handige hulpmiddelen die thuis wonen makkelijker, comfortabeler en veiliger maken. De eigen thuisomgeving aanpassen met deze slimme eHealth-producten, is een mooie manier zijn om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen.”
Congres samen zorgen voor prettig wonen
“Woningcorporaties, gemeenten, huurders en zorgpartijen willen mensen zo prettig mogelijk laten wonen”, aldus Aedes. “Een goede lokale samenwerking is hierbij cruciaal. Hoe kun je die samenwerking nog beter maken? Daar gaan we tijdens het congres ‘Samen zorgen voor prettig wonen’ op 20 mei 2021 verder op in. Ben jij erbij?”
Collectieve woonconcepten voor senioren
Nu het aantal senioren toeneemt én ouderen langer zelfstandig blijven wonen, groeit de behoefte aan nieuwe woonvormen voor deze groep. Het concept van het hofje maakt een doorstart, in allerlei varianten waarbij men zelfstandig woont maar ook deel uitmaakt van een gemeenschap. NUL20 publiceert een kennismaking met een aantal initiatieven in de regio Amsterdam.
‘Helpende ouderen meer dan welkom’
Wat is begonnen als een bakkie koffiedrinken op woensdagmorgen op sportpark Prinses Irene, is volgens Groot Rijswijk, tijdens het coronatijdperk, uitgemond in vrijwilligerswerk op de dinsdag- en donderdagmorgen. Een aantal ouderen helpt een handje met schilderen, timmerwerkzaamheden, kleedkamers schoonmaken, schoonhouden van het park en wat al niet meer. De groep is groeiende. Zeker in deze coronatijd staat ook hier het sociale aspect hoog in het vaandel, al is het nu op gepaste afstand van elkaar.