Senioren Journaal van woensdag 1 april

Wij & corona

Hoe beleven Nederlandse senioren de coronacrisis? Hoe is hun leven veranderd, waar maken zij zich zorgen over, wat geeft hen hoop en troost, hoe brengen zij de dag door? Onder de noemer ‘Wij & corona’ geven Leyden Academy on Vitality and Ageing en stichting GetOud een podium aan senioren om hun verhaal te vertellen. Alle verhalen komen samen op het dinsdag gelanceerde platform  www.wijencorona.nl.

‘Ze voelen zich zó alleen’

De verlenging van de kabinetsmaatregelen om het coronavirus onder controle te houden, zijn voor veel alleenwonende ouderen een bittere pil, schrijft het AD. “Ze begrijpen de noodzaak, maar veel mensen voelen zich zó alleen’’, zegt de directeur van ANBO. “In de eerste weken belden mensen ons nog met veel praktische vragen: mag ik de hond nog uitlaten, kan ik het raam gewoon openzetten? Maar de toon is veranderd. Mensen voelen zich echt eenzaam.”

Zorgpersoneel meldt zich ziek

Verpleeghuispersoneel en verzorgenden in de wijk melden zich volgens de Telegraaf soms preventief ziek uit angst voor het coronavirus. Zorgorganisaties benadrukken daarom het belang van een ruimer testbeleid voor zorgmedewerkers. “Medewerkers zijn bang zelf geïnfecteerd te raken en dan het eigen gezin te besmetten.” Ook het AD bericht over angst bij het personeel. Gisteravond kondigde het kabinet aan dat de testcapaciteit fors wordt uitgebreid, in de eerste plaats voor het zorgpersoneel.

Ic gaat niet op leeftijd selecteren

Als de coronacrisis leidt tot een tekort aan plekken op de intensive care (ic), zullen artsen geen leeftijdsgrens hanteren. De medische criteria zijn leidend. Dat bevestigt volgens het Nederlands Dagblad een woordvoerder Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Het actuele draaiboek voor intensivisten spreekt wel over een ‘hoge biologische leeftijd’ als grond om een patiënt in crisistijd niet meer op te nemen. Cruciaal is daarin de aanduiding biologische: niet het aantal jaren maar de ‘beperkte prognose’ van deze groep staat centraal.

Digitale hulp voor mantelzorgers

Er zijn veel slimme zorgoplossingen die in deze tijd extra handig zijn, aldus MantelzorgNL. Er zijn veel mogelijkheden voor digitale zorg en ondersteuning op afstand. Ook staan er diverse organisaties en leveranciers klaar om extra hulp te bieden. Voorbeelden zijn makkelijk tablet, online platform, slimme sensoren en sociale robot.

Zijn jouw ouders al gebeld door huisarts?

Is jouw vader of moeder al gebeld door de huisarts met de vraag of hij/zij op de intensive care behandeld wil worden in geval van besmetting met corona? Dat is de vraag van de Telegraaf onder het motto ‘Praat mee’. Huisartsen in het hele land zijn onlangs begonnen met dit soort telefoontjes. De meningen daarover zijn verdeeld. Hoewel veel mensen begrip hebben voor deze aanpak, kunnen de telefoontjes ook voor onrust zorgen.

Ouderen duidelijk meer risico

Dat ouderen een hoger risico lopen om aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus te overlijden, vermoedden al veel mensen. Nu trekken wetenschappers ook die conclusie na onderzoek van de cijfers in China. Gemiddeld stierf 1,38 procent van de coronapatiënten aan de gevolgen van de ziekte. Maar bij besmette mensen die tachtig jaar of ouder waren liep het sterftecijfer op tot bijna 8 procent.

Geen discriminatie, goede zorg

Het weren van kwetsbare ouderen heeft niets met discriminatie te maken, schrijft Joost Zaat, huisarts en columnist van de Volkskrant. “Het is goede zorg. In Italië liggen 80- en 90-plussers meer dan vier weken op de ic. Elke dag verliezen ze alleen al twee à drie procent spierweefsel. De kans dat ze levend van de ic komen is al bijna nul, de kans dat ze na een opname zelfstandig kunnen leven, is echt nul.”

Coronapatiënte (101) mag naar huis

Een 101-jarige vrouw die in het IJsselland Ziekenhuis lag met een coronabesmetting is hersteld en mag naar huis. Het ziekenhuis in Capelle aan den IJssel brengt het nieuws, in overleg met de familie, volgens de Telegraaf als ‘een sprankje hoop in moeilijke tijden’. De vrouw woont zelfstandig maar gaat eerst nog naar een verpleeghuis om verder aan te sterken.

‘Blijf er niet alleen mee tobben’

‘Ouderen en mantelzorgers bellen ons, omdat ze bang zijn dat er straks geen plek is voor hen op de ic’, zegt de directeur van KBO-PCOB in het Nederlands Dagblad. ‘Wij benadrukken het belang van een goed gesprek tussen ouderen en een voor hen vertrouwde arts, liefst met naasten erbij. Dan kun je onnodige angsten wegnemen. Dat gaat niet in een algemene brief. Als ouderen zich zorgen maken, adviseren we hen om zelf hun huisarts te bellen. Blijf er niet alleen mee tobben.’

‘Neem zelf en met elkaar de verantwoording’

De vraag van huisartsen aan ouderen of ze bij corona opgenomen willen worden op de ic, leidde tot veel ophef. “Dat verbaast mij”, reageert een lezer van de Telegraaf. “Zulke gesprekken hadden allang gevoerd moeten zijn. Niet nu de dreiging groot is maar al veel eerder. Weet de familie of hun dierbare wel of niet gereanimeerd wil worden na een hartinfarct, hersenbloeding of verkeersongeluk? Weten ze of hun dierbare begraven of gecremeerd wil worden? Laat dit niet alleen aan de huisarts over maar neem als mens zelf en met elkaar de verantwoording om dit op papier te zetten.”

Draaiorgels draaien overuren

Waar draaiorgels voor de coronacrisis vooral te horen waren in drukke winkelstraten, vind je deze nu juist bij verzorgingshuizen. De aanvraag voor orgelmuziek groeit met de dag en orgeldraaiers moeten soms zelfs nee verkopen, meldt Hart van Nederland.

Voorlopig laatste grote AOW-stijging

Niet alleen de pensioenen, ook de AOW gaat lijden onder de gevolgen van de coronacrisis. De uitkering gaat de komende jaren minder hard stijgen dan eerder verwacht, zegt een pensioeneconoom van ABN Amro in de Telegraaf. Per 1 juli van dit jaar wordt de AOW nog met 1,2% verhoogd. In combinatie met de stijging in januari van 2,3% betekent dat dat de inflatie voor dit jaar ruimschoots wordt goedgemaakt. Maar voorspeld wordt dat 1 juli voorlopig de laatste grote AOW-stijging is.