‘Stoppen ga ik nog niet, rustiger aan doen wél’, zegt Willeke Alberti (74) in de Telegraaf.

Nieuwsblog van vrijdag 8 maart 2019

ACTUALITEITEN

‘Oudere kankerpatiënt wil af van waslijst aan medicatie’

In het LUMC wordt bij honderd oudere kankerpatiënten met beperkte levensverwachting en polyfarmacie gekeken welke middelen gestopt kunnen worden. Het Pharmaceutisch Weekblad bericht hierover. Meer dan de helft van de mensen met kanker is ouder dan 70 jaar. En dat zijn per definitie ook vaak mensen die andere kwetsuren hebben en daar medicatie voor nemen. Vaak is het niet meer relevant om preventieve geneesmiddelen voor andere kwalen te continueren. Het lastige is dat er weinig wetenschappelijk materiaal, protocollen of richtlijnen zijn ter ondersteuning van dergelijke keuzes.

‘Gun mantelzorgers een week vrij, zonder gedoe’

MantelzorgNl en Margriet zijn gisteren een petitie begonnen waarmee ze een zorgeloze vrije week mogelijk willen maken voor alle mantelzorgers. Nu lukt dat vaak niet omdat vervangende zorg maar beperkt beschikbaar is en het zoveel regelwerk oplevert dat veel oververmoeide mantelzorgers afhaken, schrijft het AD. Ook worden mantelzorgers door gemeenten en zorgverzekeraars van het kastje naar de muur gestuurd, zegt MantelzorgNL.

Nederlandse vrouw gered uit Spaans ‘horrorverpleeghuis’

De Spaanse politie heeft volgens de NOS een Nederlandse vrouw en een Duitse man gered uit een ‘horrorverpleeghuis’. De twee zaten met zeker vijf andere buitenlandse senioren opgesloten in de buurt van de zuidelijke Spaanse stad Cádiz. Ze waren gedrogeerd, werden mishandeld en kregen uitsluitend eten binnen via sondevoeding, terwijl ze normaal konden eten.

OPINIE

Markt als zondebok in de zorg

Minister Hugo de Jonge heeft de aanval geopend op de ‘doorgeslagen marktwerking’ in de zorg. Hij wil minder markt en meer samenwerking. In Het Financieele Dagblad waarschuwen economen: Schuif niet alle problemen af op marktwerking. Voor eenvoudige zorg moet er volgens hen concurrentie blijven.

‘Schandalig hoe er met ouderen wordt omgesprongen’

Schandalig hoe er met ouderen wordt omgesprongen in dit land, schrijft een Telegraaf-lezer over de stijgende energiekosten: Een klein pensioentje zorgt er al voor dat veel toeslagen vervallen. Ook is een behoorlijk huurhuisje in de slechte huurmarkt niet te krijgen. Uitsluitend een seniorenwoning van 43 vierkante meter; kleinkinderen te logeren vragen is er niet bij. Geld voor behoorlijke voeding, kleding of een auto is er niet.

TRENDS

Samenwerking gemeente met ondernemers

Om ouderen langer thuis te laten wonen in Dronten, gaat de gemeente dit jaar intensiever samenwerken met lokale ondernemers, schrijft vakblad Binnenlands Bestuur. Wethouder Peter van Bergen: “Dit werkt twee kanten op: we verwijzen ouderen door naar ondernemers die hen verder kunnen adviseren en helpen, denk aan een badkamer- of keukenspecialist, en de ondernemers nemen de Blijverslening mee in hun aanpak en communicatie.”

Veilig thuis met slimme sensoren

In Bronckhorst start het project ‘Leefsamen Bronckhorst’, meldt de Zutphense Koerier. Ruim 100 huishoudens met kwetsbare ouderen worden voorzien van inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders.

TENSLOTTE

De Golden Oldies-actie van Lidl om geld in te zamelen voor eenzame ouderen heeft €100.000 opgeleverd. Met de opbrengst worden landelijk dertig feestelijke dansavonden georganiseerd, bericht vakblad Distrifood.