‘Het is een misverstand dat ouderen zich eenzamer voelen dan jongeren’, zegt onderzoeker Eric Schoenmakers in de Telegraaf.

Nieuwsblog van zaterdag 8 juni 20129

ACTUALITEITEN

Nieuwe functie: sfeermaker

Zorggroep Ter Weel heeft een nieuwe functie in het leven geroepen voor haar negen locaties in Zeeland: medewerker wonen, meldt het AD. Die creëert sfeer in de huiskamers van de verzorgingshuizen. “Wat vinden jullie het grootste pijnpunt?” vroeg de zorginstelling aan bewoners en familieleden. “Uit die rondgang bleek dat mensen willen dat er meer wordt gedaan met de ouderen.” Elke dag eropuit met z’n allen gaat niet, maar meer aandacht geven aan de bewoners kan wél.

Maanden zonder huisarts

In grote delen van het land is een tekort aan huisartsen en daarvan zijn nu ook de gevolgen zichtbaar. Nieuwsuur belicht het voorbeeld van de 73-jarige mevrouw Bos. Zij heeft diabetes, een hoge bloeddruk, hartproblemen en is herstellende van een gebroken schouder. Begin april verhuisde ze van Alkmaar naar Heerhugowaard en sinds die tijd is ze op zoek naar een nieuwe huisarts. Alle 18 praktijken in de omgeving heeft ze afgebeld, overal kreeg ze nul op het rekest. Ook bij de zorgverzekeraar en de gemeente

Langere wachtlijsten verpleeghuizen

Verpleeghuizen kunnen de snelgroeiende toestroom van patiënten niet aan. Het aantal wachtenden met een verpleegzorgindicatie is in een jaar tijd met ruim de helft toegenomen, tot ruim 14.500, blijkt uit onderzoek van het MAX-televisieprogramma Meldpunt.

OPINIE

‘De zorg vernieuwt al, Henk Kamp’

De grote verandering in de zorg voor ouderen, waar voorzitter Henk Kamp van branchevereniging Actiz om vraagt, is al een tijd bezig en met succes, reageren Hugo Borst en Carin Gaemers (Manifest Scherp op Ouderenzorg) in Trouw. Kamp laat volgens Borst en Gaemers zien “na twee jaar nog steeds geen beeld te hebben van de vernieuwingskracht buiten de allergrootste zorgorganisaties. Daarom dagen we Kamp van harte uit om daarover op korte termijn met ons in gesprek te gaan. Op het scherp van de snede.” 

Langer genieten van de oude dag

Het pensioenakkoord dat vakbeweging, werkgevers en kabinet deze week sloten, heeft in elk geval in één opzicht een aanzienlijk effect, constateert de Volkskrant: de gemiddelde duur dat ouderen van hun pensioen kunnen genieten, stijgt op termijn van gemiddeld zo’n 18 naar ruim 20 jaar. De vakbeweging triomfeert, maar de vraag is of het een rustig bezit is.

‘Wij willen niet achter de geraniums’

Vroeger AOW dan gedacht, niet iedereen staat te juichen. Sommige bijna-pensionado’s zijn zelfs boos. De Telegraaf sprak met een 60-jarige rij-instructeur (‘Ik teer op gesprekjes met jongeren’), een 66-jariger ambtenaar (‘Ik krijg energie van m’n werk’), een 68-jarige doktersassistente (‘Blij dat anderen vroeger met pensioen kunnen’) en een 66-jarige verkoper (‘Ik wil graag actief blijven’).

TRENDS

Liever advies van wijkverpleegkundige

De tv (e-health) inzetten in de strijd tegen ondervoeding bij ouderen. Werkt dat? Marije van Doorn  deed hier onder meer dan tweehonderd ouderen onderzoek naar voor haar promotie aan de Wageningen Universiteit. Wat blijkt: de ouderen trekken zich meer aan van de wijkverpleegkundige. “Met advies via de tv alleen werd onvoldoende resultaat behaald.”

Wel of geen uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeringen zijn populair en een typisch Nederlands verschijnsel, schrijft de Telegraaf. Voordeel is dat nabestaanden niet met de kosten komen te zitten. Maar er zijn ook redenen om geen uitvaartverzekering te nemen, bijvoorbeeld als je voldoende geld hebt. Een uitvaart hoeft ook niet enorm veel te kosten. Budget-uitvaarten zijn er vanaf 1500 euro.

TENSLOTTE

Marina van der Velde, burgemeester van Kaag en Braassem, is volgens AD Groene Hart vrijwilliger geworden bij Automaatje; vervoer, waarbij vooral ouderen of mensen met een beperking tegen laag tarief een rit van deur tot deur krijgen.