‘Slimme oplossingen hoeven niet duurder te zijn’, zegt architect Ed. Bijman in Trouw.
Nieuwsblog van dinsdag 5 maart 2019
ACTUALITEITEN
Ouderenzorg zucht onder versplintering
Kinderen, partners en buren die voor hulpbehoevende ouderen zorgen, hebben vaak moeite de juiste zorg te regelen. Dat blijkt volgens het Dagblad van het Noorden uit een onderzoek in Groningen en Drenthe. De meeste ouderen zelf zijn wel redelijk tevreden over de zorg die ze krijgen. De professionals en mantelzorgers die hen helpen, hebben last van de slechte afstemming tussen instanties (met drie wetten: Zvw, Wlz, Wmo). De ouderenzorg moet veel efficiënter georganiseerd worden, is de belangrijkste conclusie uit het rapport ‘Kijk op de Keten’ van het Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe. Een mantelzorger zegt in het rapport: “De formulieren die je in moet vullen, het bellen en van kastje naar de muur gestuurd worden. Dat je maar aan het zoeken bent. Dat vind ik echt het vervelendste.”
OPINIE
Toegankelijk ontwerpen zit nog niet in de lift
Nederland loopt achter bij andere landen als het gaat om barrièrevrij bouwen voor rolstoelers, minder mobiele senioren en slechtzienden. Toegankelijk bouwen moet een vanzelfsprekendheid worden, vindt de branchevereniging van architectenbureaus volgens Trouw. Architect Ed Bijman ontdekte door zijn eigen dwarslaesei hoe je slim kunt ontwerpen voor mensen met een beperking. Zo ontwierp hij voor een vrouw een appartement ‘op haar lijf’, waardoor de vrouw zelf de regie houdt over haar leven en minder hulp van anderen hoeft in te roepen.
TRENDS
Pas op zoek naar een kleinere woning als het echt nodig is
Veel senioren gaan pas daadwerkelijk op zoek naar een andere, kleinere woning als het echt noodzakelijk is voor de gezondheid. Woningcorporaties experimenteren daarom met voorrangsregelingen voor huurders van 55 jaar en ouder die een grote woning achterlaten, meldt AD Groene Hart. Daarnaast richten zij zich (soms met een speciale verhuiscoach) op een ‘persoonlijke benadering’ om oudere huurders te stimuleren kleiner te gaan wonen. Ook wordt er melding gemaakt van een kortingsregeling.
Opel meest voorkomende automerk 70-plussers
Begin 2019 bezaten 1,5 miljoen 70-plussers een autorijbewijs. Van de 70-plussers heeft 67 procent een rijbewijs, blijkt uit cijfers van het CBS. Vijf jaar eerder was dit 56 procent. Begin 2019 waren er 19,5 duizend personen van 90 jaar of ouder met een autorijbewijs. De 70-plussers hebben samen 1,2 miljoen personenauto’s op hun naam staan. Het meest voorkomende automerk bij 70-plussers is Opel, gevolgd door Toyota en Renault.
‘Helft van de Nederlanders regelt eigen uitvaart slecht’
Ruim vier op de tien Nederlanders heeft in het afgelopen halfjaar een uitvaart van een dierbare meegemaakt, maar bijna de helft heeft voor zichzelf niets voorbereid. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Yarden Uitvaartorganisatie. Opmerkelijk is, aldus Yarden, dat we wel graag de regie over onze eigen uitvaart willen hebben, maar het niet goed regelen.
TENSLOTTE
Ali B gaat een concert geven voor eenzame ouderen in AFAS Live, vertelde hij maandagavond in de uitzending van De Wereld Draait Door. AFAS heeft hier positief op gereageerd. De datum voor het concert is nog niet bekend.