‘De vraag naar deze woonvormen zal als gevolg van de vergrijzing alleen maar toenemen’, zei minister Hugo de Jonge woensdag in de Knarrenhof in Zwolle.
Nieuwsblog van donderdag 4 april 2019
ACTUALITEITEN
Kabinet stimuleert wooninitiatieven
Vitale ouderen die niet naar een zorginstelling willen, maar liever zelf hun oude dag regelen, krijgen hulp van de overheid, meldt de NOS. Het kabinet wil kleinschalige alternatieve woonvormen extra stimuleren. Babyboomers proberen steeds vaker projecten op te zetten waar ze gemeenschappelijk kunnen wonen, al of niet in combinatie met zorg.
Korting op huishoudelijke hulp komt gemeenten duur te staan
Bezuinigingen op de huishoudelijke hulp voor ouderen komen steeds meer gemeenten duur te staan. Gespecialiseerde advocaten en juristen vechten een korting op de hulp vaak met succes aan, aldus de Volkskrant. Eindhoven moet hierdoor nu waarschijnlijk 400 duizend euro aan juridische kosten en dwangsommen betalen.
OPINIE
Hoe (on)eerlijk is langer doorwerken?
Nog maar vijftien jaar geleden was het de norm dat een zestiger niet werkte. Slechts twee op de tien mensen ouder dan 60 jaar – maar te jong voor AOW – hadden een baan. Nu zijn dat er al bijna zes op de tien, aldus een achtergrondartikel van Het Financieele Dagblad. De komende jaren wordt dat alleen maar meer. De VUT-regeling bestaat niet meer en de AOW-leeftijd stijgt verder naarmate Nederlanders ouder worden. En hoewel veel zestigers met plezier doorwerken, is er ook een grote groep die dit onrechtvaardig vindt.
TRENDS
Leefsamen Achterhoek van start
In de Achterhoek is de officiële aftrap verricht van het project ‘Leefsamen Achterhoek’ en Omroep Gelderland was erbij.. In dit project krijgen duizend huishoudens met kwetsbare ouderen een inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders.
Koningin verdiept zich in slimme zorg op afstand
Koningin Máxima bracht gisteren een bezoek aan het Medisch Service Centrum van NAAST in Varsseveld, meldt De Gelderlander. Cliënten kunnen 24 uur per dag via (beeld)bellen terecht bij gespecialiseerde verpleegkundigen van NAAST. Ook wordt op afstand het ziektebeeld in de gaten gehouden door middel van monitoring.
Meer ernstige en minder milde depressies
In 2012 waren bijna twee keer zoveel Nederlanders tussen de 55 en 64 jaar ernstig depressief dan twintig jaar daarvoor, in 1992. Opvallend genoeg was er onder deze groep in 2012 juist een flinke áfname (32%) te zien van milde depressies ten opzichte van 2002, aldus Amsterdam UMC.
Onderzoek behandeling geheugenachteruitgang
Is het mogelijk om achteruitgang van geheugen en denkvermogen bij ouderen te remmen door hun hersenen letterlijk actiever te maken? Kan stimulatie met zwakke stroompjes op de schedel de veerkracht van hersenen versterken? Hersenonderzoekers van het UMCG zoeken het uit.
Nog kerngezond, maar kist al in huis
Toen Puck Kooij in 1995 een tentoonstelling bezocht over doodskisten, besloot ze er vast een voor zichzelf te laten maken, vertelt zij in EenVandaag. “Ik wil niet dat er zomaar iets in elkaar wordt geflanst.” Inmiddels is ze 83 en heeft de kist een mooi plekje in haar huis gekregen: hij doet, voor nu, dienst als boekenkast
TENSLOTTE
Mary test voor ouderenbond ANBO de Google Assistance uit en vertelt erover tegen het AD.