‘Ik heb verschillende keren aan zorgbestuurders gevraagd: waar was de christelijke Hugo Borst?’, zegt Simon Polinder (Christelijke Hogeschool Ede) in het Nederlands Dagblad.’Het is prima dat hij het doet, maar waarom hebben wij met onze rijke traditie dit punt niet aanhangig gemaakt?’
Nieuwsblog van zaterdag 29 juni 2019
ACTUALITEITEN
Crisisopname bij dementie stijgt dramatisch
Ouderen met dementie belanden steeds vaker in het ziekenhuis of verpleeghuis door een acute crisis. Dat blijkt volgens dagblad Tubantia uit onderzoek bij Radboudumc en zorgorganisatie De Waalboog in Nijmegen en de Noordhollandse zorgorganisatie Geriant. Volgens de onderzoekers is sprake van een landelijke trend. De resultaten van het onderzoek, onderdeel van het landelijke Deltaplan Dementie, komen volgende week naar buiten
Alleen is maar alleen
Veel ouderen drinken regelmatig in hun eentje koffie bij de HEMA. Een groep senioren in de Heerhugowaard heeft volgens Heerhugowaard Centraal in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard een kaart ontworpen die mensen op tafel kunnen zetten, met de tekst “Alleen is maar alleen, drink gezellig met mij mee”. De kaart is bij de kassa in het restaurant beschikbaar.
Verband tussen mondhygiëne en dementie
Uit tal van onderzoeken is volgens Elsevier Weekblad de laatste vijf jaar het sterke vermoeden gerezen dat er een verband moet zijn tussen slechte mondhygiëne en dementie. De bacterie die ontstoken tandvlees kan veroorzaken, Porphyromonas gingivalis, kan zijn weg vinden naar het brein en daar zenuwcellen beschadigen. Noorse onderzoekers hebben overtuigende aanwijzingen gevonden die dat verband bevestigen.
OPINIE
Voor elkaar zorgen op ‘vriendenerf’
Volgens professor Jan Latten, schrijft het AD, moeten corporaties niet de illusie hebben dat er snel meer hulp voor bijvoorbeeld thuiswonende ouderen beschikbaar komt: de vergrijzing neemt alleen maar toe, terwijl het aantal mantelzorgers afneemt. Wie er dan voor de (dementerende) ouderen in de wijk gaat zorgen? De ouderen zelf. Latten zag het al voor zich: een soort ‘vriendenerf’ van woningen waar ouderen bij elkaar wonen en voor elkaar zorgen.
‘Niet oud worden tot elke prijs’
In het Nieuwe Stadsblad schrijft een 75-jarige Schiedammer lof te hebben voor de gemeente, die inzet op ouderenwoningen met zorgvoorzieningen, maar hij pleit tegelijkertijd ook voor een ‘mooie levenseindekliniek’. “Ik wil graag nog (veel) langer leven, maar niet tot elke prijs. Het is dus onwaarschijnlijk dat ik gebruik zal gaan maken van al die mooie extra voorzieningen die er in Schiedam gaan bijkomen.”
TRENDS
Zorgwoningen voor echtparen
In Echt komt een woonzorgcentrum voor ouderen, gericht op de opvang van echtparen, meldt De Limburger. Oudere stellen van wie één partner een indicatie verpleeghuiszorg heeft, kunnen er samen wonen. “De vraag naar ouderenzorg waarbij paren samen kunnen blijven, groeit”, zeggen de zorgondernemers die het woonzorgconcept opzetten.
Meer inzicht in complexe zorgvraag
Het Reinier de Graaf ziekenhuis wil met de aanschaf van een ouderdomssimulatiepak en een aantal VR (Virtual Reality)-brillen meer inzicht verkrijgen in de complexe zorgvraag van kwetsbare ouderen, is te lezen bij ICT&health. Eerder organiseerde het ziekenhuis een themaweek rondom kwetsbare ouderen, met activiteiten zoals een rollatorrace en workshops.
Vooral zzp’ers werken door
In het eerste kwartaal van dit jaar waren 26.000 Nederlanders van 75 jaar of ouder nog aan het werk, ongeveer 2% van alle 75-plussers. De meesten van hen, 13.000, als zzp’er. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit cijfers van het CBS. Het CBS houdt niet bij hoeveel tachtig- of negentigjarigen nog werken. Verreweg de meeste 75-plussers werken in deeltijd, hooguit anderhalve dag per week.
TENSLOTTE
De bibliotheek in Dedemsvaart start een project ‘Voorlezen aan ouderen’, meldt De Toren.
De vrijwillige voorlezers komen wekelijks een uur voorlezen bij de mensen thuis.