‘Het Zwitserleven-gevoel bestaat niet’, blogt huisarts Bram Tjaden bij Medisch Contact.

Nieuwsblog van zaterdag 22 juni 2019

ACTUALITEITEN

Druppelbrilletjes niet aan te slepen

Twee klaverjasvrienden van 86 en 84 bedachten een brilletje, waarmee je oogdruppels kunt toedienen zonder geklungel. Met duizenden vliegen de pakketjes de deur uit. Het verhaal van de druppelbril (8,50 euro per stuk), sprak zich voort in het ouderencircuit, vandaag schrijven Telegraaf en AD erover. In de wijkverpleging wordt lyrisch gereageerd. Het brilletje scheelt hun soms viermaal daags een ritje naar een hulpbehoevende oudere.

Te lang in ziekenhuis schadelijk

De doorstroom van ouderen met geheugenproblemen van ziekenhuis naar verpleeghuis wil maar niet vlotten, schrijft Het Parool. Het wachten kan zomaar een maand duren. Kan het schadelijk zijn voor een patiënt als hij te lang in het ziekenhuis ligt? Dat kan zéker, zegt Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg. Bijna een derde van de ouderen verslechtert in het ziekenhuisbed zodanig dat de patiënt er bij ontslag slechter aan toe is dan voor de opname.

Seniorencomplexen onveilig bij brand

De huidige wet- en regelgeving beschermt bewoners van seniorencomplexen onvoldoende tegen de risico’s van brand, aldus EenVandaag. Al jaren dringt de brandweer bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan op aanscherping van de voorschriften. Vooralsnog tevergeefs.  Vooral de enorme rookvorming is een groot probleem bij deze branden.

OPINIE

Zonder keuring doorkarren?

Wat vindt u: de keuring van 75-jarigen voor het rijbewijs maar helemaal afschaffen? Dagblad Trouw roept lezers op te reageren. “Menigeen van 75 is nog fris en vief genoeg om prima auto te rijden. Beter misschien dan jongeren van rond de 20 die overmoedig de wegen onveilig maken.” Maar: “Ook ouderen kennen zoiets als overmoed. Of liever gezegd: overschatting van hun rijvaardigheid. Menig volwassen kind kan daarover meepraten.”

‘Geen eigen risico bij langer thuis wonen’

Voor het Kamerdebat over de basisverzekering op 26 juni a.s. pleit KBO-Brabant voor het buiten het eigen risico houden van de zorg van de specialist ouderengeneeskunde, de ergotherapeut en de medicatiebeoordeling. “Arme ouderen moeten in staat worden gesteld om langer thuis te wonen met de juiste zorg en ondersteuning.”

TRENDS

Met gezond leven alzheimer uitstellen

In dieetrestrictie ligt de sleutel voor het gezond ouder worden, zegt de 68-jarige hoogleraar moleculaire genetica Jan Hoeijmakers in Trouw. “Minder eten. We hoeven misschien niet te gaan hongeren. En wellicht vinden we geneesmiddelen die hetzelfde effect bereiken. Maar ik ben ervan overtuigd dat we met een gezonde leefwijze of een andere samenstelling van ons dieet ziektes als alzheimer kunnen uitstellen. Vijf jaar uitstel is genoeg. Dan heb je de ziekte al een heel eind uitgebannen.”

Tablet voor boodschappen en contacten

Vijftig ouderen in Rotterdam krijgen een gratis tablet waarmee zij onder meer bij Spar boodschappen kunnen bestellen. Het gaat volgens Distrifood om een proef om ouderen te laten werken met eHealth. De tablet is voorzien van makkelijk bedienbare apps waarmee de proefpersonen niet alleen boodschappen kunnen bestellen, maar ook makkelijk een noodsignaal kunnen uitsturen of contact op kunnen nemen met zorg of welzijn.

Ruimere financieringen voor senioren

Sinds de kredietcrisis gelden er strakkere regels voor hypotheken. Die leveren voor diverse groepen knelpunten op, schrijft André van Luijk (Master of Financial Planning) in het Reformatorisch Dagblad. Voor senioren bijvoorbeeld. Maar juist zij kunnen profiteren van maatwerk. Dat kan omdat zij vaak een stabiel inkomen hebben en veel overwaarde in de woning.

  1. TENSLOTTE

Ouderen, vrijwilligers en samenwerkingspartners zijn volgens dagblad de Stentor positief over de huisbezoeken in de Aa-landen in Zwolle in het kader van het programma Vitaal & Veilig Thuis. Vrijwilligers van Stichting WijZ voeren de huisbezoeken uit, waarbij huisscans worden afgenomen.